Marokkói sárgarépa-csicseriborsó-saláta
Hozzávalók: 3 közepes, karcsú sárgarépa, 20 dkg főtt csicseriborsó, 6 dkg aszalt szilva, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanálnyi morzsolt szárított menta (nyáron, természetesen, friss menta); az öntethez: 1 csapott evőkanál római kömény, 8 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál méz, só, bors, csilipehely ízlés szerint.
Elkészítése: Az aszalt szilvát 10-15 percre hideg vízbe áztatjuk, a répát meghámozzuk és karikára vágjuk. A római köményt száraz edényben enyhén megpörköljük, s ha egész magjaink vannak, darálóban vagy mozsárban megtörjük. Én őrölt római köménynel készítettem. A köményport kis befőttesüvegbe tesszük, hozzáöntjük az olajat meg a citromlevet, beletesszük a mézet meg a fűszereket, rátesszük a fedelét, és erőteljesen összerázzuk. Félretesszük, majd felhasználás előtt ismét felrázzuk. A csicseriborsót (ha konzerv, leszűrjük, ha mi főztük, akkor is, és hagyjuk kihűlni) tálba tesszük, hozzáadjuk a karikára vágott répát, a kis darabokra vágott aszalt szilvát, a morzsolt mentát meg a finomra aprított petrezselyemzöldet, és lazán összeforgatjuk. Összekeverjük egy-két evőkanálnyi öntettel, majd a salátát kb. félórára hideg helyre tesszük. Tálalás előtt ismét összekavarjuk, tányérokba osztjuk, és a felrázott öntettel ki-ki ízlés szerint meglocsolja. Jó laktató, különleges ízű fogás.
FI - 2015/2
3 megjegyzés:
Ez nagyon jó kis recept! A mandulát én hozzáadtam volna, de így is szenzációs lehetett:)Marokkóban szinte mindent gyümölcsökkel édesítenek, de meg lehet szokni:)
Kovács Janka, a mandulát annál az egyszerű oknál nem adtam hozzá, hogy éppen nem volt itthon. Csodálkoztam is, hoygan történhetett, hiszen valamilyen formában mindig szoktam tartalékolni, de most nem volt. Ez van. A rózsaszirmot meg amúgysem adtam volna hozzá. :P
Érdekes ízvilágú saláta lehetett, a csicseriborsót még nem ismerem, azt hiszem ezt már mondtam neked, de már sokszor megkívántam tőled.
Megjegyzés küldése