Tulajdonképpen már megvan a leírása, ki-ki saját ízlése szerint készítheti. Én tandoori csirkemellet készítettem mellé, és többféle párolt zöldséggel, illetve salátával tálaltam. Az öntet egyszerű tartármártás volt.
Kumpir - tandoori csirkével, párolt zöldségekkel, salátákkal
Hozzávalók 4 személyre:
-
4-6 hatalmas, tenyérnyi nagyságú krumpli, 10-15 dkg
vaj, só;
-
a húshoz: 60 dkg kicsontozott csirkemell, 1 hagyma, 2
teáskanál pirospaprika, 1 citrom leve; 2 dl joghurt, 4-5 cikk fokhagyma,
diónyi gyömbér, ½ teáskanál őrölt kömény, ½ teáskanál római kömény, 1 teáskanál
currypor, 1 teáskanál koriander, ½ teáskanál csilipehely, 1 púpozott teáskanál zöld
currypaszta, 1 teáskanál só; 4-5 evőkanál olívaolaj;
-
az öntethez: 1 adag félperces majonéz (1 egész tojás, 1
teáskanál magvas mustár, só, citromlé, 2-2,2 dl olaj), 1-1,5 dl joghurt vagy tejföl, 1 teáskanál
mustár, citromlé, bors, fruktóz vagy porcukor;
-
továbbá: brokkoli, mexikói zöldségkeverék,
koktélparadicsom, kápiapaprika, savanyú uborka.
Elkészítése: A krumplikat fiorró víz alatt kefével alaposan
megsikáljuk, majd megtörölgetjük. Külön-külön alufóliába csomagoljuk őket, és
200 fokos sütőben, légkeverésen 1,5 órán át sütjük őket. (Korábban is
ellenőrizni lehet, megsültek-e, de az enyéimnek ennyi kellett.) A csirkemellet
vékony szeletekre, majd kisujjnyi csíkokra vágjuk, és enyhén megsózzuk. A
hagymát finomra aprítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát meg a citromlevet, és
beleforgatjuk a csirkemellet. A pác hozzávalóit (az olívaolaj kivételével)
blenderbe vagy aprítógépbe tesszük, és összeturmixoljuk. Ezután ráöntjük a
csirkére, és alaposan összeforgatjuk. Hideg helyen hagyjuk pácolódni, akár előző
nap is bepácolhatjuk. Elkészítés előtt egy hőálló tálat meglocsolunk az olívaolaj
felével, beleterítjük a csirkemellet páccal együtt, rálocsoljuk a maradék
olajat, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 20-30 percre. Közben enyhén
sós vízben megpároljuk a kívánt zöldségeket, illetve feldaraboljuk a friss,
salátának való zöldségeket, és elkészítjük az öntetet: a majonézt elkészítjük a linken lévő leírás szerint, majd ízlés
szerint mustárt, porcukrot, citromlevet, borsot és joghurtot/tejfölt keverünk hozzá.
A megsült krumplit bevágjuk úgy, hogy alul a héját nem vágjuk át, és belseje ¾-ét
kikaparjuk. A kivájt krumplit egy tányéron villával összetörjük, és elkeverjük
sóval meg vajjal. A krémet visszatöltjük a kivájt krumpliba, húst és tetszés
szerinti zöldségeket halmozunk rá, majd meglocsoljuk öntettel. Mint a
szendvicset, harapva fogyasztjuk. A krumpli héja nyugodtan megehető, cseppet
sem zavaró.
EK - 2014/5
EK - 2014/5
3 megjegyzés:
Nagyon jó ez a krumplis étel és a tálkáid is:-)
Sült krumplit télen többször készítünk, gondoltam egyszer kipróbálom sonkás tojásrántottával töltve, de ez a húsos is nagyon tetszik. A neve is jó:-)
Ahhh... ez isteni lehet! :) Kérlek nézz be hozzám, mert szeretnélek meghívni egy játékra! :)
Ági, köszönöm neked is a játékfelkérést! Nem ígérek semmit azonban vele kapcsolatban. Ha napirendre térek egyéb dolgaim fölött, akkor esetleg össze tudom szedni a gondolataimat. De nagyon köszönöm, hogy rám is gondoltál! :)
Megjegyzés küldése