2014. január 24., péntek

Kumpir (tandoori csirkével)

Nem tudom, ki ismeri, és ki nem ezt a finomságot, de mennyei. Megvallom, túl sokat én sem tudok róla, csak azt a néhány mondatot, amennyit hirtelen a wikipédiából elolvastam, de tapasztalatom már van vele. Sajnos, nem tudom, mennyire eredeti tapasztalataim vannak, de mindenesetre, emlékeimben ugyanilyen csodás ízek maradtak meg. Néhány évvel ezelőtt (hmmm, jónéhány évvel, még gyerekeink sem voltak) nyílt a városban egy török?/arab?, mindenesetre keleties gyorsétterem, és ott árulták ezt a finomságot, a kumpir-t. Akkora krumplikat én addig sem, és azóta sem láttam, legalább 20 cm hosszúak voltak, és talán nem értem volna át őket hüvelyk- és középső ujjaimat összetéve. Ropogósra sütötték a héját, kettéhasították, belsejét kivájták és eldolgozták sóval meg vajjal, majd azt tettek rá a pultból, amit éppen szerettél volna: különféle húsos-zöldséges, illetve főtt vagy nyers zöldségekből készült saláták, különféle színű, ízű és állagú öntetek. Akkori zsebünkhöz mérve nem volt olcsó, de annyira finom és újszerű volt az addigi gyorséttermek pocsék hamburgerjeihez képest, hogy elég gyakran megfordultunk ott akkoriban. Aztán egyszercsak bezárták, és vége volt a kumpirnak is. Tegnap, amikor a boltban megláttam a hatalmas krumplikat, honnan-honnan nem egyből beugrott a kumpir. Természetesen, vettem, úgyis csirkemellet készültem készíteni.
Tulajdonképpen már megvan a leírása, ki-ki saját ízlése szerint készítheti. Én tandoori csirkemellet készítettem mellé, és többféle párolt zöldséggel, illetve salátával tálaltam. Az öntet egyszerű tartármártás volt.






Kumpir - tandoori csirkével, párolt zöldségekkel, salátákkal


Hozzávalók 4 személyre:
-         4-6 hatalmas, tenyérnyi nagyságú krumpli, 10-15 dkg vaj, só;
-         a húshoz: 60 dkg kicsontozott csirkemell, 1 hagyma, 2 teáskanál pirospaprika, 1 citrom leve; 2 dl joghurt, 4-5 cikk fokhagyma, diónyi gyömbér, ½ teáskanál őrölt kömény, ½ teáskanál római kömény, 1 teáskanál currypor, 1 teáskanál koriander, ½ teáskanál csilipehely, 1 púpozott teáskanál zöld currypaszta, 1 teáskanál só; 4-5 evőkanál olívaolaj;
-         az öntethez: 1 adag félperces majonéz (1 egész tojás, 1 teáskanál magvas mustár, só, citromlé, 2-2,2 dl olaj), 1-1,5 dl joghurt vagy tejföl, 1 teáskanál mustár, citromlé, bors, fruktóz vagy porcukor;
-         továbbá: brokkoli, mexikói zöldségkeverék, koktélparadicsom, kápiapaprika, savanyú uborka.

Elkészítése: A krumplikat fiorró víz alatt kefével alaposan megsikáljuk, majd megtörölgetjük. Külön-külön alufóliába csomagoljuk őket, és 200 fokos sütőben, légkeverésen 1,5 órán át sütjük őket. (Korábban is ellenőrizni lehet, megsültek-e, de az enyéimnek ennyi kellett.) A csirkemellet vékony szeletekre, majd kisujjnyi csíkokra vágjuk, és enyhén megsózzuk. A hagymát finomra aprítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát meg a citromlevet, és beleforgatjuk a csirkemellet. A pác hozzávalóit (az olívaolaj kivételével) blenderbe vagy aprítógépbe tesszük, és összeturmixoljuk. Ezután ráöntjük a csirkére, és alaposan összeforgatjuk. Hideg helyen hagyjuk pácolódni, akár előző nap is bepácolhatjuk. Elkészítés előtt egy hőálló tálat meglocsolunk az olívaolaj felével, beleterítjük a csirkemellet páccal együtt, rálocsoljuk a maradék olajat, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 20-30 percre. Közben enyhén sós vízben megpároljuk a kívánt zöldségeket, illetve feldaraboljuk a friss, salátának való zöldségeket, és elkészítjük az öntetet: a majonézt elkészítjük a linken lévő leírás szerint, majd ízlés szerint mustárt, porcukrot, citromlevet, borsot és joghurtot/tejfölt keverünk hozzá. A megsült krumplit bevágjuk úgy, hogy alul a héját nem vágjuk át, és belseje ¾-ét kikaparjuk. A kivájt krumplit egy tányéron villával összetörjük, és elkeverjük sóval meg vajjal. A krémet visszatöltjük a kivájt krumpliba, húst és tetszés szerinti zöldségeket halmozunk rá, majd meglocsoljuk öntettel. Mint a szendvicset, harapva fogyasztjuk. A krumpli héja nyugodtan megehető, cseppet sem zavaró.

EK - 2014/5

3 megjegyzés:

HajniZoli írta...

Nagyon jó ez a krumplis étel és a tálkáid is:-)
Sült krumplit télen többször készítünk, gondoltam egyszer kipróbálom sonkás tojásrántottával töltve, de ez a húsos is nagyon tetszik. A neve is jó:-)

Ági írta...

Ahhh... ez isteni lehet! :) Kérlek nézz be hozzám, mert szeretnélek meghívni egy játékra! :)

sedith írta...

Ági, köszönöm neked is a játékfelkérést! Nem ígérek semmit azonban vele kapcsolatban. Ha napirendre térek egyéb dolgaim fölött, akkor esetleg össze tudom szedni a gondolataimat. De nagyon köszönöm, hogy rám is gondoltál! :)

Related Posts with Thumbnails

2014. január 24., péntek

Kumpir (tandoori csirkével)

Nem tudom, ki ismeri, és ki nem ezt a finomságot, de mennyei. Megvallom, túl sokat én sem tudok róla, csak azt a néhány mondatot, amennyit hirtelen a wikipédiából elolvastam, de tapasztalatom már van vele. Sajnos, nem tudom, mennyire eredeti tapasztalataim vannak, de mindenesetre, emlékeimben ugyanilyen csodás ízek maradtak meg. Néhány évvel ezelőtt (hmmm, jónéhány évvel, még gyerekeink sem voltak) nyílt a városban egy török?/arab?, mindenesetre keleties gyorsétterem, és ott árulták ezt a finomságot, a kumpir-t. Akkora krumplikat én addig sem, és azóta sem láttam, legalább 20 cm hosszúak voltak, és talán nem értem volna át őket hüvelyk- és középső ujjaimat összetéve. Ropogósra sütötték a héját, kettéhasították, belsejét kivájták és eldolgozták sóval meg vajjal, majd azt tettek rá a pultból, amit éppen szerettél volna: különféle húsos-zöldséges, illetve főtt vagy nyers zöldségekből készült saláták, különféle színű, ízű és állagú öntetek. Akkori zsebünkhöz mérve nem volt olcsó, de annyira finom és újszerű volt az addigi gyorséttermek pocsék hamburgerjeihez képest, hogy elég gyakran megfordultunk ott akkoriban. Aztán egyszercsak bezárták, és vége volt a kumpirnak is. Tegnap, amikor a boltban megláttam a hatalmas krumplikat, honnan-honnan nem egyből beugrott a kumpir. Természetesen, vettem, úgyis csirkemellet készültem készíteni.
Tulajdonképpen már megvan a leírása, ki-ki saját ízlése szerint készítheti. Én tandoori csirkemellet készítettem mellé, és többféle párolt zöldséggel, illetve salátával tálaltam. Az öntet egyszerű tartármártás volt.






Kumpir - tandoori csirkével, párolt zöldségekkel, salátákkal


Hozzávalók 4 személyre:
-         4-6 hatalmas, tenyérnyi nagyságú krumpli, 10-15 dkg vaj, só;
-         a húshoz: 60 dkg kicsontozott csirkemell, 1 hagyma, 2 teáskanál pirospaprika, 1 citrom leve; 2 dl joghurt, 4-5 cikk fokhagyma, diónyi gyömbér, ½ teáskanál őrölt kömény, ½ teáskanál római kömény, 1 teáskanál currypor, 1 teáskanál koriander, ½ teáskanál csilipehely, 1 púpozott teáskanál zöld currypaszta, 1 teáskanál só; 4-5 evőkanál olívaolaj;
-         az öntethez: 1 adag félperces majonéz (1 egész tojás, 1 teáskanál magvas mustár, só, citromlé, 2-2,2 dl olaj), 1-1,5 dl joghurt vagy tejföl, 1 teáskanál mustár, citromlé, bors, fruktóz vagy porcukor;
-         továbbá: brokkoli, mexikói zöldségkeverék, koktélparadicsom, kápiapaprika, savanyú uborka.

Elkészítése: A krumplikat fiorró víz alatt kefével alaposan megsikáljuk, majd megtörölgetjük. Külön-külön alufóliába csomagoljuk őket, és 200 fokos sütőben, légkeverésen 1,5 órán át sütjük őket. (Korábban is ellenőrizni lehet, megsültek-e, de az enyéimnek ennyi kellett.) A csirkemellet vékony szeletekre, majd kisujjnyi csíkokra vágjuk, és enyhén megsózzuk. A hagymát finomra aprítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát meg a citromlevet, és beleforgatjuk a csirkemellet. A pác hozzávalóit (az olívaolaj kivételével) blenderbe vagy aprítógépbe tesszük, és összeturmixoljuk. Ezután ráöntjük a csirkére, és alaposan összeforgatjuk. Hideg helyen hagyjuk pácolódni, akár előző nap is bepácolhatjuk. Elkészítés előtt egy hőálló tálat meglocsolunk az olívaolaj felével, beleterítjük a csirkemellet páccal együtt, rálocsoljuk a maradék olajat, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 20-30 percre. Közben enyhén sós vízben megpároljuk a kívánt zöldségeket, illetve feldaraboljuk a friss, salátának való zöldségeket, és elkészítjük az öntetet: a majonézt elkészítjük a linken lévő leírás szerint, majd ízlés szerint mustárt, porcukrot, citromlevet, borsot és joghurtot/tejfölt keverünk hozzá. A megsült krumplit bevágjuk úgy, hogy alul a héját nem vágjuk át, és belseje ¾-ét kikaparjuk. A kivájt krumplit egy tányéron villával összetörjük, és elkeverjük sóval meg vajjal. A krémet visszatöltjük a kivájt krumpliba, húst és tetszés szerinti zöldségeket halmozunk rá, majd meglocsoljuk öntettel. Mint a szendvicset, harapva fogyasztjuk. A krumpli héja nyugodtan megehető, cseppet sem zavaró.

EK - 2014/5

3 megjegyzés:

HajniZoli írta...

Nagyon jó ez a krumplis étel és a tálkáid is:-)
Sült krumplit télen többször készítünk, gondoltam egyszer kipróbálom sonkás tojásrántottával töltve, de ez a húsos is nagyon tetszik. A neve is jó:-)

Ági írta...

Ahhh... ez isteni lehet! :) Kérlek nézz be hozzám, mert szeretnélek meghívni egy játékra! :)

sedith írta...

Ági, köszönöm neked is a játékfelkérést! Nem ígérek semmit azonban vele kapcsolatban. Ha napirendre térek egyéb dolgaim fölött, akkor esetleg össze tudom szedni a gondolataimat. De nagyon köszönöm, hogy rám is gondoltál! :)