2014. november 26., szerda

Diós-áfonyás torta

Volt egy nagy doboz mascarponém, amiből feltétlenül valami tortafélét akartam összehozni. Aztán egy vasárnapra vendégek jelentkeztek be, úgyhogy épp elérkezettnek láttam az időt a torta elkészítésére. Szerintem nagyon finom volt, a vendégeknek is ízlett.
Én csak fruktózt használok a süteményeinkbe-ételeinkbe, zárójelben azért odaírom, hogy kb. mennyi cukorral lehet kiváltani ezt. Illetve gondolom, mindenki tudja, hogy milyen egyéb édesítőszerrel oldhatja meg magának a sütemények édesítését, tehát ahhoz igazodjon.


Diós-áfonyás torta

Hozzávalók 26 cm-es formához: 
a piskótához: 3 nagy tojás, 3 evőkanál fruktóz (4-5 evőkanál cukor), 5 evőkanál liszt, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet só; a locsoláshoz: 2 dl víz, 1 evőkanál fruktóz, 3-4 evőkanál citromlé; az áfonyás krémhez: 25 dkg mascarpone, 10 dkg fruktóz (15 dkg cukor), 2,5 dl habtejszín, 30 dkg fagyasztott áfonya, 10 g zselatinpor, 1/2 dl víz, 1 csipet só; a diós krémhez: 10 dkg fruktóz (15 dkg cukor), kevés víz vagy tej, 25 dkg őrölt dióbél, 25 dkg mascarpone, 2,5 dl habtejszín, 20 g zselatinpor, 7-8 evőkanál víz, 2 ml rumkivonat, 1 csipet só; a díszítéshez: áfonyaszemek, dióbél, citromfű- vagy mentalevél.

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a fruktózzal/cukorral, hozzáadjuk a sót meg a citromlevet, majd fakanállal beleforgatjuk először a tojássárgáját, majd miután ezzel eldolgoztuk, a lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. A diós krémhez a fruktózt egy edénybe tesszük, annyi vizet vagy tejet öntünk rá, amennyi éppen megáztatja-ellepi, sziruppá főzzük, majd hozzáadjuk az őrölt diót, elkeverjük, és kihűtjük. Miután kihűlt, hozzádolgozzuk a mascarponét, a keményre vert habtejszínt, a rumkivonatot meg a sót, illetve a 7-8 evőkanálnyi vízbe beáztatott, majd kis lángon felmelegített zselatint. Amíg a krém kissé dermed, tartása lesz, a hűtőbe tesszük. Az áfonyás krémhez a mascarponét simára keverjük a fruktózzal és a sóval, fellazítjuk a keményre vert tejszínnel, majd hozzáadjuk a beáztatott és megolvasztott zselatint is. Végül belekeverjük az áfonyát. A tortalapot alaposan meglocsoljuk a citromlével és cukorral elkevert vízzel, majd rásimítjuk az áfonyás, végül pedig a diós krémet. Tetszés szerint díszítjük dióval, áfonyával és zöld levelekkel.

Megjegyzés: Ha a krémek kemények, van tartásuk, akkor nem szükséges tortagyűrűt használni, ha még kissé lágyak, akkor érdemes karikát tenni a tortalap köré. Áfonya helyett más gyümölccsel is készíthető.

EK - 2015/12


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2014. november 26., szerda

Diós-áfonyás torta

Volt egy nagy doboz mascarponém, amiből feltétlenül valami tortafélét akartam összehozni. Aztán egy vasárnapra vendégek jelentkeztek be, úgyhogy épp elérkezettnek láttam az időt a torta elkészítésére. Szerintem nagyon finom volt, a vendégeknek is ízlett.
Én csak fruktózt használok a süteményeinkbe-ételeinkbe, zárójelben azért odaírom, hogy kb. mennyi cukorral lehet kiváltani ezt. Illetve gondolom, mindenki tudja, hogy milyen egyéb édesítőszerrel oldhatja meg magának a sütemények édesítését, tehát ahhoz igazodjon.


Diós-áfonyás torta

Hozzávalók 26 cm-es formához: 
a piskótához: 3 nagy tojás, 3 evőkanál fruktóz (4-5 evőkanál cukor), 5 evőkanál liszt, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet só; a locsoláshoz: 2 dl víz, 1 evőkanál fruktóz, 3-4 evőkanál citromlé; az áfonyás krémhez: 25 dkg mascarpone, 10 dkg fruktóz (15 dkg cukor), 2,5 dl habtejszín, 30 dkg fagyasztott áfonya, 10 g zselatinpor, 1/2 dl víz, 1 csipet só; a diós krémhez: 10 dkg fruktóz (15 dkg cukor), kevés víz vagy tej, 25 dkg őrölt dióbél, 25 dkg mascarpone, 2,5 dl habtejszín, 20 g zselatinpor, 7-8 evőkanál víz, 2 ml rumkivonat, 1 csipet só; a díszítéshez: áfonyaszemek, dióbél, citromfű- vagy mentalevél.

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a fruktózzal/cukorral, hozzáadjuk a sót meg a citromlevet, majd fakanállal beleforgatjuk először a tojássárgáját, majd miután ezzel eldolgoztuk, a lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. A diós krémhez a fruktózt egy edénybe tesszük, annyi vizet vagy tejet öntünk rá, amennyi éppen megáztatja-ellepi, sziruppá főzzük, majd hozzáadjuk az őrölt diót, elkeverjük, és kihűtjük. Miután kihűlt, hozzádolgozzuk a mascarponét, a keményre vert habtejszínt, a rumkivonatot meg a sót, illetve a 7-8 evőkanálnyi vízbe beáztatott, majd kis lángon felmelegített zselatint. Amíg a krém kissé dermed, tartása lesz, a hűtőbe tesszük. Az áfonyás krémhez a mascarponét simára keverjük a fruktózzal és a sóval, fellazítjuk a keményre vert tejszínnel, majd hozzáadjuk a beáztatott és megolvasztott zselatint is. Végül belekeverjük az áfonyát. A tortalapot alaposan meglocsoljuk a citromlével és cukorral elkevert vízzel, majd rásimítjuk az áfonyás, végül pedig a diós krémet. Tetszés szerint díszítjük dióval, áfonyával és zöld levelekkel.

Megjegyzés: Ha a krémek kemények, van tartásuk, akkor nem szükséges tortagyűrűt használni, ha még kissé lágyak, akkor érdemes karikát tenni a tortalap köré. Áfonya helyett más gyümölccsel is készíthető.

EK - 2015/12


Nincsenek megjegyzések: