2014. december 5., péntek

Vaníliás kelt cipócskák

Kicsi lányom osztályának adventi barkácsdélutánjára sütöttem. Volt keletje, szerintem is finom volt. :) Bár legközelebb kisebbeket fogok gyártani; az én tésztagombócaim kb. 45 g-osak voltak, de nagyon megnőttek így, ezért kisebbek is lehetnek, nyugodtan. Egylb ízesítéssel is finom lehet: a tésztájába citromhéj, a barna cukrot fahéjjal összekeverve... Szóval, vannak ötleteim... :) Kávé mellé kitűnő sütemény. 


Vaníliás kelt cipócskák

Hozzávalók 25-30 darabhoz: 50 dkg liszt, ½ mokkáskanál só, 3 evőkanál porcukor, 1 vaníliarúd vagy 2 tasak vaníliás cukor, 4 g szárított vagy 2 dkg friss élesztő, 5 tojássárgája, 16 dkg szobahőmérsékletű vaj, 1,8 dl tej, 1 tojásfehérje, 2-3 evőkanál barna cukor.

Elkészítése: A liszthez hozzáadjuk a sót, a cukrot, a szárított élesztőt meg a kikapart vaníliamagot (vagy a vaníliás cukrot), majd a közepébe tesszük a tojássárgáját és a vajat, és a langyos tej fokozatos adagolásával rugalmas, nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarva kb. félórát kelesztjuk, majd átgyúrjuk, és a tésztából 3-5 dkg-os darabokat szaggatunk ki. Szép kerekre formázzuk őket, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egymástól kissé távolabb, és hagyjuk még kelni 10-15 percig. Ezután vékonyan lekenjük tojsfehérjével, megszórjuk barna cukorral, és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 20-25 percig sütjük.

Megjegyzés: Ha van kenyérsütőgépünk, a tojásfehérje és a barna cukor kivételével mindent belepakolunk, és megdagasztatjuk. Ha friss élesztővel dolgozunk, az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, és úgy adjuk a többi hozzávalóhoz. 

FI - 2015/1
NÚ - 2018/SZEP.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2014. december 5., péntek

Vaníliás kelt cipócskák

Kicsi lányom osztályának adventi barkácsdélutánjára sütöttem. Volt keletje, szerintem is finom volt. :) Bár legközelebb kisebbeket fogok gyártani; az én tésztagombócaim kb. 45 g-osak voltak, de nagyon megnőttek így, ezért kisebbek is lehetnek, nyugodtan. Egylb ízesítéssel is finom lehet: a tésztájába citromhéj, a barna cukrot fahéjjal összekeverve... Szóval, vannak ötleteim... :) Kávé mellé kitűnő sütemény. 


Vaníliás kelt cipócskák

Hozzávalók 25-30 darabhoz: 50 dkg liszt, ½ mokkáskanál só, 3 evőkanál porcukor, 1 vaníliarúd vagy 2 tasak vaníliás cukor, 4 g szárított vagy 2 dkg friss élesztő, 5 tojássárgája, 16 dkg szobahőmérsékletű vaj, 1,8 dl tej, 1 tojásfehérje, 2-3 evőkanál barna cukor.

Elkészítése: A liszthez hozzáadjuk a sót, a cukrot, a szárított élesztőt meg a kikapart vaníliamagot (vagy a vaníliás cukrot), majd a közepébe tesszük a tojássárgáját és a vajat, és a langyos tej fokozatos adagolásával rugalmas, nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarva kb. félórát kelesztjuk, majd átgyúrjuk, és a tésztából 3-5 dkg-os darabokat szaggatunk ki. Szép kerekre formázzuk őket, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egymástól kissé távolabb, és hagyjuk még kelni 10-15 percig. Ezután vékonyan lekenjük tojsfehérjével, megszórjuk barna cukorral, és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 20-25 percig sütjük.

Megjegyzés: Ha van kenyérsütőgépünk, a tojásfehérje és a barna cukor kivételével mindent belepakolunk, és megdagasztatjuk. Ha friss élesztővel dolgozunk, az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, és úgy adjuk a többi hozzávalóhoz. 

FI - 2015/1
NÚ - 2018/SZEP.

Nincsenek megjegyzések: