2016. szeptember 29., csütörtök

Párizsis-telemeás pogácsa

Uzsonnára, tízóraira, vagy csak úgy, vendégeknek: 


Párizsis-telemeás pogácsa

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 csapott evőkanál só, 10 g szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, 15 dkg puha vaj, 12 dkg tejföl vagy görög joghurt, 1 tojás, 1 tojássárgája, 1,5 dl tej, 25 dkg jó minőségű párizsi, 5 dkg telemea (vagy feta).

Elkészítése: A lisztet elvegyítjük a sóval, az élesztővel meg a cukorral, majd elmorzsoljuk a vajjal, végül pedig hozzáadjuk a többi hozzávalót, és könnyű, rugalmas tésztává dagasztjuk. Dagasztó- vagy kenyérsütőgéppel dolgozva az alapanyagokat egyszerre rakjuk bele, és 15-20 perces programon dagasztatjuk meg. Langyos helyen hagyjuk kelni 30-40 percig, majd a tésztát kb. kisujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, és 2/3-ára rászórjuk a lereszelt párizsit. Középre hajtjuk először az üresen hagyott oldalt, aztán az azzal szemköztit, majd alulról és felülről is középre hajtjuk a tésztát. Nyújtófával kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük tojásfehérjével (szintén maradt), megszórjuk a reszelt telemeával, és szögletes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, vagy késsel négyzetekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, hagyjuk kelni 5-10 percig, majd 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

Megjegyzés: Azért érdemes szögletesre vágni a pogácsákat, mert így nincs veszteség.

EK - 2016/10
BA - 2017/11

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. szeptember 29., csütörtök

Párizsis-telemeás pogácsa

Uzsonnára, tízóraira, vagy csak úgy, vendégeknek: 


Párizsis-telemeás pogácsa

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 csapott evőkanál só, 10 g szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, 15 dkg puha vaj, 12 dkg tejföl vagy görög joghurt, 1 tojás, 1 tojássárgája, 1,5 dl tej, 25 dkg jó minőségű párizsi, 5 dkg telemea (vagy feta).

Elkészítése: A lisztet elvegyítjük a sóval, az élesztővel meg a cukorral, majd elmorzsoljuk a vajjal, végül pedig hozzáadjuk a többi hozzávalót, és könnyű, rugalmas tésztává dagasztjuk. Dagasztó- vagy kenyérsütőgéppel dolgozva az alapanyagokat egyszerre rakjuk bele, és 15-20 perces programon dagasztatjuk meg. Langyos helyen hagyjuk kelni 30-40 percig, majd a tésztát kb. kisujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, és 2/3-ára rászórjuk a lereszelt párizsit. Középre hajtjuk először az üresen hagyott oldalt, aztán az azzal szemköztit, majd alulról és felülről is középre hajtjuk a tésztát. Nyújtófával kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük tojásfehérjével (szintén maradt), megszórjuk a reszelt telemeával, és szögletes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, vagy késsel négyzetekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, hagyjuk kelni 5-10 percig, majd 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

Megjegyzés: Azért érdemes szögletesre vágni a pogácsákat, mert így nincs veszteség.

EK - 2016/10
BA - 2017/11

Nincsenek megjegyzések: