Bár inkább kínaikel-krémleves, csak hogy elkerüljem ezt a sok k betűt-hangot egyszerűsítettem az elnevezésén. A lányaim szerint a best ever krémleves kategóriába tartozik, és ezután sűrűn kérték étlapra. Férjem szerint finom volt, bár ő csak rezignáltan fogadta és fogyasztotta, mint amúgy a krémleveseket általában szokta. :) Szerintem meg.... inkább a lányok táborát erősítem... ;) Spenótgombóc helyett bármilyen más levesbetéttel működik, egyszerű pirított kenyérkockával is ugyanolyan finom és laktató lehet.
Zöldségkrémleves
spenótgombóccal
Hozzávalók 4-5
személyre: 1 hagyma, 10 dkg zellergumó, 60 dkg krumpli, ½ fej kínai kel, 3-4
cikk fokhagyma, 2 dl tejszín, olaj, só, szerecsendió, durvára tört zöld bors,
esetleg csilipehely;
a gombóchoz: 15 dkg száraz kenyér, 2 tojásfehérje (vagy 1
egész tojás), 25 dkg friss spenót, 5-6 cikk fokhagyma, 4 dkg vaj, 5 evőkanál
zabpehely vagy zsemlemorzsa, só, bors, 1 evőkanál olaj.
Elkészítése: A
gombóchoz a kenyeret hideg vízbe áztatjuk. A spenótot forrásban lévő vízbe
dobjuk, 1 percig főzzük, majd leszűrjük. Késes aprítóba tesszük a kifacsart
kenyeret, a kissé összevágott spenótot meg a többi hozzávalót, és krémesre
dolgozzuk. Puha, de jól formázható masszát kapunk, amit legalább 15 percig
állni hagyunk, majd gombócokká formázva sós vízben 1-2 perc alatt kifőzünk.
Meglocsoljuk 1 evőkanál olajjal, és tálalásig melegen tartjuk. A leveshez kevés
felforrósított olajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd rádobjuk az egészben
hagyott fokhagymát, a nagyobb kockákra vágott krumplit és a kis kockákra vágott
zellert. 2-3 percig folyamatosan kavargatva együtt dinszteljük, majd felöntjük
3 dl vízzel. Miután felforrt, hozzáadjuk a csíkokra vágott kínai kelt,
összekeverjük, és kipótoljuk annyi vízzel, amennyi csak épp szűken elfedi.
Enyhén megsózzuk, és lefedve 10-15 perc alatt puhára pároljuk. A lé nagyját
ezután leszűrjük, a zöldséget pedig blenderben vagy botmixerrel simára
tudmixoljuk. Ezután visszaöntjük az edénybe, lángra helyezzük, és folytonosan
kavargatva beledolgozzuk a tejszínt. A leszűrt lével tetszés szerint hígítjuk
(én az összeset fölhasználtam), majd jól összeforrósítjuk, de már nem forraljuk.
Utánasózunk, ½ mokkáskanálnyi szerecsendióval ízesítjük, és félreveszsük a
lángról. Tálaláskor minden tányérba gombócot rakunk, megszórjuk 1 csipetnyi
tört zöld borssal, illetve tetszés szerint akár csilipehellyel is.
KT - 2017/3
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése