2017. február 16., csütörtök

Töpörtyűs pástétom

Hát, februárban úgy lemaradtam, mint a borravaló. Hiába, na, a feladatok: feladatok, némelyikük szemernyi halasztást sem bír, úgyhogy örülök, hogy legalább a köteezőekkel nem vagyok nagyonelmaradva. :) Jöjjön most egy nagyon finom házilag elkészíthető töpörtyűkrém, ami ideális mind reggelire, tízóraira vagy uzsonnára, mind pedig vacsorára. A recept Á. Lőrinczy Jolán A modern háziasszony 1968-as, második kiadásából való, a hozzávalók ugyanazok, csupán az arányokon változtattam egy kicsit, de még így is nagyon sok személyre volt elegendő.



Töpörtyűs pástétom

Hozzávalók 5-6 személyre: 25 dkg töpörtyű, 4 főtt tojás, 1 kisebb hagyma, néhány szál petrezselyemzöld, 8-10 bazsalikomlevél, 1-1 teáskanál pirospaprika és reszelt citromhéj, 1-1 késhegynyi őrölt kömény, gyömbérpor és szerecsendió, só, bors, citromlé.

Elkészítése: A töpörtyűt átdaráljuk, majd robotgépben pépesre dolgozzuk a meghámozott főtt tojással és a feldarabolt hagymával együtt. Hozzáadjuk az aprított petrezselyemzöldet meg a fűszereket, és még néhányszor összeturmixoljuk. Sóval, borssal és citromlével tetszés szerint ízesítjük. Robotgép híján a hozzávalókat húsdarálón kétszer ledaráljuk, majd fűszerezzük, és jó habosra kavarjuk. Savanyú uborkával és főtt tojással díszítjük. További zöldségeket is kínálhatunk mellé.

EK - 2017/3


2 megjegyzés:

Vicuska írta...

Ez egy csodás tálalás!!! A töpörtyűhöz mindig szoktam mustárt adni, hogy pikánsabb legyen. Nálad egy sor különleges fűszer kerül még bele, nagyon kíváncsi lettem az ízére. Ki fogom próbálni, köszi!

sedith írta...

Köszönöm, Vicuska! :)
Én egy könyvből készítettem a receptet, és igyekeztem maximálisan megmaradni a leírtaknál, csak a töpörtyű meg a tojás aránya változott meg egy kicsit. :) Mustárral is finom lenne, itt a citromlé helyettesítette, mert muszáj volt valami savanykás, ami ellensűlyozza a zsírosságát.
Ami pedig a fűszerezést illeti, a szerző a pástétomok elején egy pástétomfűszer-receptet adott meg, abból kellett volna bele ey bizonyos mennyiség, de mivel e recept miatt én nem készítettem azt el, felhasználtam hozzá néhány olyan alapanyagot, amit a fűszerben megadott.

Related Posts with Thumbnails

2017. február 16., csütörtök

Töpörtyűs pástétom

Hát, februárban úgy lemaradtam, mint a borravaló. Hiába, na, a feladatok: feladatok, némelyikük szemernyi halasztást sem bír, úgyhogy örülök, hogy legalább a köteezőekkel nem vagyok nagyonelmaradva. :) Jöjjön most egy nagyon finom házilag elkészíthető töpörtyűkrém, ami ideális mind reggelire, tízóraira vagy uzsonnára, mind pedig vacsorára. A recept Á. Lőrinczy Jolán A modern háziasszony 1968-as, második kiadásából való, a hozzávalók ugyanazok, csupán az arányokon változtattam egy kicsit, de még így is nagyon sok személyre volt elegendő.



Töpörtyűs pástétom

Hozzávalók 5-6 személyre: 25 dkg töpörtyű, 4 főtt tojás, 1 kisebb hagyma, néhány szál petrezselyemzöld, 8-10 bazsalikomlevél, 1-1 teáskanál pirospaprika és reszelt citromhéj, 1-1 késhegynyi őrölt kömény, gyömbérpor és szerecsendió, só, bors, citromlé.

Elkészítése: A töpörtyűt átdaráljuk, majd robotgépben pépesre dolgozzuk a meghámozott főtt tojással és a feldarabolt hagymával együtt. Hozzáadjuk az aprított petrezselyemzöldet meg a fűszereket, és még néhányszor összeturmixoljuk. Sóval, borssal és citromlével tetszés szerint ízesítjük. Robotgép híján a hozzávalókat húsdarálón kétszer ledaráljuk, majd fűszerezzük, és jó habosra kavarjuk. Savanyú uborkával és főtt tojással díszítjük. További zöldségeket is kínálhatunk mellé.

EK - 2017/3


2 megjegyzés:

Vicuska írta...

Ez egy csodás tálalás!!! A töpörtyűhöz mindig szoktam mustárt adni, hogy pikánsabb legyen. Nálad egy sor különleges fűszer kerül még bele, nagyon kíváncsi lettem az ízére. Ki fogom próbálni, köszi!

sedith írta...

Köszönöm, Vicuska! :)
Én egy könyvből készítettem a receptet, és igyekeztem maximálisan megmaradni a leírtaknál, csak a töpörtyű meg a tojás aránya változott meg egy kicsit. :) Mustárral is finom lenne, itt a citromlé helyettesítette, mert muszáj volt valami savanykás, ami ellensűlyozza a zsírosságát.
Ami pedig a fűszerezést illeti, a szerző a pástétomok elején egy pástétomfűszer-receptet adott meg, abból kellett volna bele ey bizonyos mennyiség, de mivel e recept miatt én nem készítettem azt el, felhasználtam hozzá néhány olyan alapanyagot, amit a fűszerben megadott.