Egyszerű,
könnyű és nagyszerű.
Csirkemell almás káposztával
Hozzávalók (4 személyre): 2 egész kicsontozott csirkemell,
só, bors, pirospaprika, csilipor, szárított, morzsolt bazsalikom, 4-5 evőkanál olívaolaj,
fehérbor;
a
káposztához: kb. 1,2 kg fehér káposzta, 2 hagyma, 3 alma, 2-3 nagy evőkanál libazsír,
só, bors, almaecet, cukor (nálam xilit);
a
tálaláshoz: tejföl vagy görög joghurt.
Elkészítése:
A csirkemelleket belső felükön hosszanti irányban kissé beirdaljuk. A fűszereket
tetszés szerinti arányban összekeverjük és a keverékkel alaposan bedörzsöljük a
húst úgy, hogy a vágásokba is bőven jusson. Meglocsoljuk az olajjal, jól
átforgatjuk, és ha van időnk, legalább 2 órán át hagyjuk pácolódni. A körethez
a felaprított hagymát megdinszteljük a zsíron, hozzáadjuk a legyalult káposztát
meg a nagy lyukú reszelőn lereszelt almát (hámozatlanul), és jól
összeforgatjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, cukorral és ecettel ízesítjük, jól összeforgatjuk, és hőálló edénybe tesszük. Ráhelyezzük a csirkemelleket, aláöntünk kevés bort, lefedjük, és 180 fokos sütőben kb. egy óra alatt készre pároljuk. 30-40 perc után ellenőrizzük le, és ha kell, hagyjuk tovább készülődni. Tálaláskor a csirkemelleket kettévágjuk, és a
káposztával, illetve tejföllel kínáljuk.
EK - 2018/8
BA - 2018/9
Piept de pui cu varză la cuptor
Ingrediente pentru 4 persoane: 2 piepţi de pui
întregi, dezosaţi, sare, piper, boia de ardei dulce şi iute, busuioc uscat, 4-5
linguri ulei de măsline, vin alb;
pentru garnitură: cca. 1,2 kg varză albă, 2 cepe,
3 mere, 2-3 linguri mari untură de gâscî sau de porc, sare, piper, oţet de
mere, zahăr;
pentru servire: smântână sau iaurt grecesc.
Prepararea: Piepţii de pui se crestează pe
lungime pe partea interioară fără a le tăia. Condimentele menţionate se
amestecă în proporţii după plac, după care se presară peste carne având grijă
să ajungă şi în crestături. Se stropeşte cu ulei de măsline şi preferabil se
lasă vreo 2 ore la băiţuit. Pentru garnitură se căleşte ceapa în untura încinsă,
se adaugă varza tăiată fideluţă şi merele rase pe răzătoarea cu găuri mari, şi
se amestecă bine. Se sărează, se piperează, se adaugă oţet şi zahăr după gust,
se amestecă bine şi se pune într-un vas termorezistent. Se aşază deasupra
piepţii de pui, se toarnă vinul, se acoperă şi se dă la cuptor la 180 grade cca.
50-60 minute. Se verifică după 30-40 minute şi se lasă mai departe în funcţie
de necesitate. La servire piepţii se taie în două şi se servesc alături de
varză şi smântână.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése