2018. december 7., péntek

Barackos charlotte-szelet


Keresztelőn ettem egy hasonló süteményt, azt próbáltam utólag rekonstruálni. Úgy gondolom, elég jól sikerült. Érdekes volt az, hogy a felső lap nem csupán egy sima lap, hanem baracklekvárral megtöltött piskótatekercs. :) 


Barackos charlotte-szelet 

Hozzávalók a piskótához: 5 tojás, 5 evőkanál víz, 5 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 10 evőkanál liszt, ½ teáskanál sütőpor, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet só;
a tekercshez: 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, 1 csipet só; 1 üveg baracklekvár;
a krémhez: 25 dkg mascarpone, 4 dl édesítetlen habtejszín, 3-4 evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint), 1 kisebb barackbefőtt (min. 6 fél barack), 20 g zselatinpor, 50 ml víz.

Elkészítése: A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval, illetve a kanalanként és felváltva adagolt vízzel meg cukorral. Végül hozzáadjuk a tojássárgáját, a citromlével leoltott sütőport meg a lisztet, óvatosan összekeverjük, és sütőpapírral bélelt, kb. 25x30 cm-es tepsibe simítjuk. 180 fokos sütőben, légkeverésen 20-25 perc alatt megsütjük (tűpróba). A tekercs piskótájával hasonlóan járunk el, csak nem teszünk bele vizet és sütőport. A masszát sütőpapírral bélelt nagyobb méretű (kb. 28x35 cm) tepsibe simítjuk (a lényeg, hogy jó vékony legyen majd), és 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. Miután megsült, óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd annak a papírnak a segítségével jó szorosan feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, megkenjük baracklekvárral, szorosan föltekerjük, végül pedig kb. 8 mm vastag szeletekre vágjuk. A zselatinport beáztatjuk a hideg vízbe, a barackot nagyon kicsi kockákra vágjuk. A mascarponét felhabosítjuk, a tejszínt pedig kemény habbá verjük az ízlés szerinti porcukorral. Néhány perc múlva a beáztatott zselatint kis lángon felolvasztjuk, és elkeverjük 2-3 evőkanálnyi tejszínhabbal. A mascarponéhoz adjuk, majd óvatosan beledolgozzuk a barackot és a többi tejszínhabot is. Ha szükséges, néhány percre hidegre tesszük, hogy a krém a formáját megtartsa. A piskótát meglocsoljuk a barackbefőtt levével, rásimítjuk a krémet, majd kirakjuk a lapjában ráfektetett baracklekváros piskótatekercsekkel. Kissé belenyomkodjuk, majd hűtőbe tesszük néhány órára, hogy jól megdermedjen.


ÉÍ - 2018/TÉL


2 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon mutatós, finom lehetett! Ügyesen megcsináltad :-)

sedith írta...

Köszönöm, Katalin! :)

Related Posts with Thumbnails

2018. december 7., péntek

Barackos charlotte-szelet


Keresztelőn ettem egy hasonló süteményt, azt próbáltam utólag rekonstruálni. Úgy gondolom, elég jól sikerült. Érdekes volt az, hogy a felső lap nem csupán egy sima lap, hanem baracklekvárral megtöltött piskótatekercs. :) 


Barackos charlotte-szelet 

Hozzávalók a piskótához: 5 tojás, 5 evőkanál víz, 5 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 10 evőkanál liszt, ½ teáskanál sütőpor, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet só;
a tekercshez: 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, 1 csipet só; 1 üveg baracklekvár;
a krémhez: 25 dkg mascarpone, 4 dl édesítetlen habtejszín, 3-4 evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint), 1 kisebb barackbefőtt (min. 6 fél barack), 20 g zselatinpor, 50 ml víz.

Elkészítése: A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval, illetve a kanalanként és felváltva adagolt vízzel meg cukorral. Végül hozzáadjuk a tojássárgáját, a citromlével leoltott sütőport meg a lisztet, óvatosan összekeverjük, és sütőpapírral bélelt, kb. 25x30 cm-es tepsibe simítjuk. 180 fokos sütőben, légkeverésen 20-25 perc alatt megsütjük (tűpróba). A tekercs piskótájával hasonlóan járunk el, csak nem teszünk bele vizet és sütőport. A masszát sütőpapírral bélelt nagyobb méretű (kb. 28x35 cm) tepsibe simítjuk (a lényeg, hogy jó vékony legyen majd), és 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. Miután megsült, óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd annak a papírnak a segítségével jó szorosan feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, megkenjük baracklekvárral, szorosan föltekerjük, végül pedig kb. 8 mm vastag szeletekre vágjuk. A zselatinport beáztatjuk a hideg vízbe, a barackot nagyon kicsi kockákra vágjuk. A mascarponét felhabosítjuk, a tejszínt pedig kemény habbá verjük az ízlés szerinti porcukorral. Néhány perc múlva a beáztatott zselatint kis lángon felolvasztjuk, és elkeverjük 2-3 evőkanálnyi tejszínhabbal. A mascarponéhoz adjuk, majd óvatosan beledolgozzuk a barackot és a többi tejszínhabot is. Ha szükséges, néhány percre hidegre tesszük, hogy a krém a formáját megtartsa. A piskótát meglocsoljuk a barackbefőtt levével, rásimítjuk a krémet, majd kirakjuk a lapjában ráfektetett baracklekváros piskótatekercsekkel. Kissé belenyomkodjuk, majd hűtőbe tesszük néhány órára, hogy jól megdermedjen.


ÉÍ - 2018/TÉL


2 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon mutatós, finom lehetett! Ügyesen megcsináltad :-)

sedith írta...

Köszönöm, Katalin! :)