Valami kimondottan arab ízvilágú átelre vágytam, és nem tudom, hogy az alapanyagok jellemzőek-e igazából az arab konyhára (a rizs kivételével, mert az igen), de nem is érdekel, és ez nem is fontos. A lényeg, hogy azt ettem, amit kívántam, és szerintem nagyon jóra is sikeredett. :) Laktató és nem mellesleg egészséges is. Jaj, és SZÍNES, amit imádtam benne. :)
Fűszeres rizs zöld raguval
Hozzávalók a raguhoz: 2 újhagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 1 karcsú cukkini (30 dkg), 20 dkg brokkoli, 20 dkg kalette (fodros kelbimbó), 1 teáskanál gyömbérpor (friss gyömbér még jobb), 1/2 teáskanál őrölt római kömény, 1/4 mokkáskanál harisszapor vagy csilipehely, só, 4-5 evőkanál olívaolaj;
a körethez: 40 dkg rizs, 3-4 evőkanál olívaolaj, 1-1 teáskanál kurkumapor és kuszkuszfűszer, 1/2 teáskanál füstölt pirospaprika, 1/2 teáskanál harisszapor, só, 1 liter víz.
Elkészítése: A rizshez felforrsítjuk az olajat egy edényben, beletesszük a rizst, és fedéredésig pirítjuk. Ekkor rászórjuk a porfűszereket, elkavarjuk, majd azonnal felöntjük a vízzel. Ízlés szerint megsózzuk, majd nem túl nagy lángon, lefedve, készre főzzük. A raguhoz a felforrósított olívaolajon megdinszteljük a felaprított újhagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a hosszában elnegyedelt, majd kb. 1/2 cm vastagon felszeletelt cukkinit. nagy lángon állandóan kavargatva pirítjuk, majd beletesszük a kis rózsákra szedett karfiolt és az alaposan megmosott, lecsepegtetett fodros kelbimbót. Megszórjuk sóval és a fűszerekkel, egyszer-kétszer nagyon pici vizet öntünk alá, és továbbra is nagy lángon, állandóan kevergetve addig pároljuk, míg a brokkoli és a kelbimbó is enyhén megpuhul, de még azért roppanós marad. Petrezselyem- vagy korianderzölddel, esetleg pirított napraforgómaggal megszórva kínáljuk.
Megjegyzés: Fűszerekből mindenki azt használ, ami ízlik neki. Harisszapor helyett simán lehet csilit használni, vagy igazi harisszapasztát. Én még meglocsoltam kevés szójajoghurttal is. A fotón ez viszont nem látszik, mert utólag jutott eszembe.
NÚ-2019/márc.
2019. március 9., szombat
Fűszeres rizs zöld raguval
Címkék:
arab,
brokkoli,
főfogás,
hús nélküli,
rizs,
tök/cukkini,
zöldséges
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2019. március 9., szombat
Fűszeres rizs zöld raguval
Valami kimondottan arab ízvilágú átelre vágytam, és nem tudom, hogy az alapanyagok jellemzőek-e igazából az arab konyhára (a rizs kivételével, mert az igen), de nem is érdekel, és ez nem is fontos. A lényeg, hogy azt ettem, amit kívántam, és szerintem nagyon jóra is sikeredett. :) Laktató és nem mellesleg egészséges is. Jaj, és SZÍNES, amit imádtam benne. :)
Fűszeres rizs zöld raguval
Hozzávalók a raguhoz: 2 újhagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 1 karcsú cukkini (30 dkg), 20 dkg brokkoli, 20 dkg kalette (fodros kelbimbó), 1 teáskanál gyömbérpor (friss gyömbér még jobb), 1/2 teáskanál őrölt római kömény, 1/4 mokkáskanál harisszapor vagy csilipehely, só, 4-5 evőkanál olívaolaj;
a körethez: 40 dkg rizs, 3-4 evőkanál olívaolaj, 1-1 teáskanál kurkumapor és kuszkuszfűszer, 1/2 teáskanál füstölt pirospaprika, 1/2 teáskanál harisszapor, só, 1 liter víz.
Elkészítése: A rizshez felforrsítjuk az olajat egy edényben, beletesszük a rizst, és fedéredésig pirítjuk. Ekkor rászórjuk a porfűszereket, elkavarjuk, majd azonnal felöntjük a vízzel. Ízlés szerint megsózzuk, majd nem túl nagy lángon, lefedve, készre főzzük. A raguhoz a felforrósított olívaolajon megdinszteljük a felaprított újhagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a hosszában elnegyedelt, majd kb. 1/2 cm vastagon felszeletelt cukkinit. nagy lángon állandóan kavargatva pirítjuk, majd beletesszük a kis rózsákra szedett karfiolt és az alaposan megmosott, lecsepegtetett fodros kelbimbót. Megszórjuk sóval és a fűszerekkel, egyszer-kétszer nagyon pici vizet öntünk alá, és továbbra is nagy lángon, állandóan kevergetve addig pároljuk, míg a brokkoli és a kelbimbó is enyhén megpuhul, de még azért roppanós marad. Petrezselyem- vagy korianderzölddel, esetleg pirított napraforgómaggal megszórva kínáljuk.
Megjegyzés: Fűszerekből mindenki azt használ, ami ízlik neki. Harisszapor helyett simán lehet csilit használni, vagy igazi harisszapasztát. Én még meglocsoltam kevés szójajoghurttal is. A fotón ez viszont nem látszik, mert utólag jutott eszembe.
NÚ-2019/márc.
Fűszeres rizs zöld raguval
Hozzávalók a raguhoz: 2 újhagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 1 karcsú cukkini (30 dkg), 20 dkg brokkoli, 20 dkg kalette (fodros kelbimbó), 1 teáskanál gyömbérpor (friss gyömbér még jobb), 1/2 teáskanál őrölt római kömény, 1/4 mokkáskanál harisszapor vagy csilipehely, só, 4-5 evőkanál olívaolaj;
a körethez: 40 dkg rizs, 3-4 evőkanál olívaolaj, 1-1 teáskanál kurkumapor és kuszkuszfűszer, 1/2 teáskanál füstölt pirospaprika, 1/2 teáskanál harisszapor, só, 1 liter víz.
Elkészítése: A rizshez felforrsítjuk az olajat egy edényben, beletesszük a rizst, és fedéredésig pirítjuk. Ekkor rászórjuk a porfűszereket, elkavarjuk, majd azonnal felöntjük a vízzel. Ízlés szerint megsózzuk, majd nem túl nagy lángon, lefedve, készre főzzük. A raguhoz a felforrósított olívaolajon megdinszteljük a felaprított újhagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a hosszában elnegyedelt, majd kb. 1/2 cm vastagon felszeletelt cukkinit. nagy lángon állandóan kavargatva pirítjuk, majd beletesszük a kis rózsákra szedett karfiolt és az alaposan megmosott, lecsepegtetett fodros kelbimbót. Megszórjuk sóval és a fűszerekkel, egyszer-kétszer nagyon pici vizet öntünk alá, és továbbra is nagy lángon, állandóan kevergetve addig pároljuk, míg a brokkoli és a kelbimbó is enyhén megpuhul, de még azért roppanós marad. Petrezselyem- vagy korianderzölddel, esetleg pirított napraforgómaggal megszórva kínáljuk.
Megjegyzés: Fűszerekből mindenki azt használ, ami ízlik neki. Harisszapor helyett simán lehet csilit használni, vagy igazi harisszapasztát. Én még meglocsoltam kevés szójajoghurttal is. A fotón ez viszont nem látszik, mert utólag jutott eszembe.
NÚ-2019/márc.
Címkék:
arab,
brokkoli,
főfogás,
hús nélküli,
rizs,
tök/cukkini,
zöldséges
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése