Lassan itt az eperszezon... és mire itt van, érdemes felkészülni néhány jó kis epres desszerttel, hogy majd kellőképpen fogadhassuk a hazai gyümölcsöt.
Illatos tejberizs eperszósszal
Hozzávalók (4 személyre): 1 pohár rizs (20-22 dkg), 1 pohár víz, 3 pohár tej, 3-4 ek cukor, 1 vaníliarúd vagy 1 tonkabab, 1 csipet só;
a szószhoz: 50 dkg eper, 50 ml víz, 1 evőkanál balzsamecet, 1-2 evőkanál citromlé, 3-4 evőkanál cukor, 1 csipet só, 1 evőkanál kukoricakeményítő, kevés víz.
Elkészítése: A rizst a vízzel és sóval elkevert tejben addig főzzük, míg teljesen meg nem puhul, és a folyadékot mind magába nem szívta. Amikor már nagyon kevés rajta a folyadék, hozzáadjuk a cukrot meg a vaníliarúd kikapart magjait vagy a lereszelt tonkababot, és elkeverjük. Ha elkészült, szétosztjuk poharakba, ráöntjük az eperszószt és langyosan vagy behűtve kínáljuk. A szószhoz az összedarabolt epret főni tesszük a vízzel, a cukorral, a citromlével, a balzsamecettel meg egy pici sóval, és 5-6 percig főzzük. Ekkor a keményítőt elkeverjük néhány evőkanálnyi vízzel, hozzáöntjük az eperhez, és kavargatva kiforraljuk. Szétosztjuk a tejberizs tetején.
Megjegyzés: A rizst és a szószt is ízesíthetjük ízlésünknek megfelelően, azonban vigyázzunk, ne vigyük túlzásba a fűszerezést: ha illatos a rizs, jó, ha a szósz natúr marad, vagy fordítva. Vanília helyett használhatunk fahéjat, kardamomot, csillagánizst is, ám ha sikerül hozzájutni tonkababhoz, érdemes kipróbálni. Különleges, egyedi íze lesz a desszertnek.
EK - 2019/5.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2019. május 24., péntek
Illatos tejberizs eperszósszal
Lassan itt az eperszezon... és mire itt van, érdemes felkészülni néhány jó kis epres desszerttel, hogy majd kellőképpen fogadhassuk a hazai gyümölcsöt.
Illatos tejberizs eperszósszal
Hozzávalók (4 személyre): 1 pohár rizs (20-22 dkg), 1 pohár víz, 3 pohár tej, 3-4 ek cukor, 1 vaníliarúd vagy 1 tonkabab, 1 csipet só;
a szószhoz: 50 dkg eper, 50 ml víz, 1 evőkanál balzsamecet, 1-2 evőkanál citromlé, 3-4 evőkanál cukor, 1 csipet só, 1 evőkanál kukoricakeményítő, kevés víz.
Elkészítése: A rizst a vízzel és sóval elkevert tejben addig főzzük, míg teljesen meg nem puhul, és a folyadékot mind magába nem szívta. Amikor már nagyon kevés rajta a folyadék, hozzáadjuk a cukrot meg a vaníliarúd kikapart magjait vagy a lereszelt tonkababot, és elkeverjük. Ha elkészült, szétosztjuk poharakba, ráöntjük az eperszószt és langyosan vagy behűtve kínáljuk. A szószhoz az összedarabolt epret főni tesszük a vízzel, a cukorral, a citromlével, a balzsamecettel meg egy pici sóval, és 5-6 percig főzzük. Ekkor a keményítőt elkeverjük néhány evőkanálnyi vízzel, hozzáöntjük az eperhez, és kavargatva kiforraljuk. Szétosztjuk a tejberizs tetején.
Megjegyzés: A rizst és a szószt is ízesíthetjük ízlésünknek megfelelően, azonban vigyázzunk, ne vigyük túlzásba a fűszerezést: ha illatos a rizs, jó, ha a szósz natúr marad, vagy fordítva. Vanília helyett használhatunk fahéjat, kardamomot, csillagánizst is, ám ha sikerül hozzájutni tonkababhoz, érdemes kipróbálni. Különleges, egyedi íze lesz a desszertnek.
EK - 2019/5.
Illatos tejberizs eperszósszal
Hozzávalók (4 személyre): 1 pohár rizs (20-22 dkg), 1 pohár víz, 3 pohár tej, 3-4 ek cukor, 1 vaníliarúd vagy 1 tonkabab, 1 csipet só;
a szószhoz: 50 dkg eper, 50 ml víz, 1 evőkanál balzsamecet, 1-2 evőkanál citromlé, 3-4 evőkanál cukor, 1 csipet só, 1 evőkanál kukoricakeményítő, kevés víz.
Elkészítése: A rizst a vízzel és sóval elkevert tejben addig főzzük, míg teljesen meg nem puhul, és a folyadékot mind magába nem szívta. Amikor már nagyon kevés rajta a folyadék, hozzáadjuk a cukrot meg a vaníliarúd kikapart magjait vagy a lereszelt tonkababot, és elkeverjük. Ha elkészült, szétosztjuk poharakba, ráöntjük az eperszószt és langyosan vagy behűtve kínáljuk. A szószhoz az összedarabolt epret főni tesszük a vízzel, a cukorral, a citromlével, a balzsamecettel meg egy pici sóval, és 5-6 percig főzzük. Ekkor a keményítőt elkeverjük néhány evőkanálnyi vízzel, hozzáöntjük az eperhez, és kavargatva kiforraljuk. Szétosztjuk a tejberizs tetején.
Megjegyzés: A rizst és a szószt is ízesíthetjük ízlésünknek megfelelően, azonban vigyázzunk, ne vigyük túlzásba a fűszerezést: ha illatos a rizs, jó, ha a szósz natúr marad, vagy fordítva. Vanília helyett használhatunk fahéjat, kardamomot, csillagánizst is, ám ha sikerül hozzájutni tonkababhoz, érdemes kipróbálni. Különleges, egyedi íze lesz a desszertnek.
EK - 2019/5.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése