2020. március 17., kedd

Húsleves és grillcsirke töltött csirkéből

Még sosem főztem ilyent. Szombat este elővettem egy csirkét a fagyasztóból, hogy majd lesz belőle valami. Hogy mi, még nem tudtam, csak reggel kezdtem azon agyalni - még az ágyban - hogyan is "úszhatnám meg" legkönnyebben az ebédkészítést. És akkor azon morfondíroztam, mit csináljak, hogy leves és második is legyen ugyanabból a csirkéből. És akkor beugrott: belefőzöm a csirkét a levesbe, majd kiveszem, és pirosra sütöm a lerben ( :D sütőben). de persze, akkor már meglódult a fantáziám, és kitaláltam, hogy megtöltöm a csirkét, de már eleve, nyersen, és úgy teszem a levesbe. Rémlett, hogy láttam valamikor ilyesmi receptet valahol, és nem csalódtam, sok blogon találtam töltött csirkéből főzött húslevest. Sőt, még angol nyelvű receptre is bukkantam. Én pedig, jó szokásomhoz híven fogtam az összeset, és "átgyúrtam" úgy, ahogy nekem tetszett. :) És az alábbiak születtek belőle: egyszerű, klasszikus ízű finomságok.
 

Húsleves és grillcsirke töltött csirkéből 

Hozzávalók 4-5 személyre: 1 egész grillcsirke, só, bors;
a töltelékhez: 15-20 dkg szikkadt kenyér, 4 csiperkegomba, 15 dkg füstölt sonka, 1 hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 5 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 2-3 evőkanál búzadara (gríz), só, bors, olaj;
a leveshez: 3-4 sárgarépa, 3 zellerszár, 1 paszternák, 1 hagyma, szemes bors, só - vagy olyan leveszöldség, amit ki-ki használni szokott (nekem most ezek voltak);
továbbá: 50 dkg krumpli, 2 evőkanál kacsazsír, só, bors, fokhagymapor, 2 evőkanál búzadara, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A csirkét megtisztítjuk, megmossuk, megtörölgetjük, majd kívül-belül megszórjuk só és bors keverékével. A szikkadt kenyeret hideg vízbe áztatjuk, a gombát nagyon kis kockákra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk. A sonkát, a hagymát meg a fokhagymát összeturmixoljuk. A sonkás pépet, az összemorzsolt áztatott kenyeret meg a lepirított gombát tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a sajtot meg a búzadarát, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, és jól összedolgozzuk. A massza kb. 1/3-át (nekem kb. ennyi fért bele) beletöltjük a csirke belsejébe, majd hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzzük a nyílásokat, hogy a töltelék ki ne folyjon. Fazékba tesszük, hideg vizet öntünk rá, és főni tesszük. Amikor fölforrt, többször lehabozzuk, megsózzuk, majd kb. félórai főzés után beletesszük a zöldségeket és a szemes borsot is. A krumplit meghámozzuk, kisujjnyi vastag karikákra vágjuk, megszórjuk sóval, borssal meg fokhagymaporral, és kacsazsírral jól kikent hőálló tálba terítjük. Amikor a csirke főtt 1 órát - 1 órát és 15 percet, óvatosan kiszedjük, és mellével felfele belehelyezzük a krumplis tálba. Sütőpapírral lefedve 200 fokos sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a krumpli elkészül és enyhén megpirul, a csirke pedig pirosra nem sül.
Eközben a megmaradt töltelékhez hozzákeverjük a másik 2 evőkanálnyi búzadarát, jól eldolgozzuk, majd diónyi gombócokat formálunk belőle, és kevés leszűrt levesben vagy vízben kifőzzük őket. Amikor feljöttek a felszínre, kiszedjük, és a leszűrt levessel kínáljuk zöldségekkel vagy anélkül, aprított petrezselyemzölddel megszórva.



3 megjegyzés:

majnek bálintné írta...

Édesanyám sokszor csinálta így a töltött tyúkot vagy csirkét,bőre állá is került töltelék, és utána bevarta .

MrsSame írta...

Nagyon guszta lett. Nagymamám készített ilyet tyúkból még kislánykoromban. Nagyon finom volt. Főleg, hogy házi kapirgálósból készítette.

sedith írta...

Köszönöm a hozzászólásaitokat! :)

Érdekes, ahol én utánanéztem a neten, mindenki azt írta, hogy már a nagymamája is készítette. Nos, mifelénk (Erdély közepe :)) úgy látszik, ez nem volt divat, mert bár a házi baromfi adott volt, nagyanyáim nem készítettek hasonló ételt. Én viszont nagyon örülök, hogy kipróbáltam, mert új ízvilágot fedeztem így fel. :)

Related Posts with Thumbnails

2020. március 17., kedd

Húsleves és grillcsirke töltött csirkéből

Még sosem főztem ilyent. Szombat este elővettem egy csirkét a fagyasztóból, hogy majd lesz belőle valami. Hogy mi, még nem tudtam, csak reggel kezdtem azon agyalni - még az ágyban - hogyan is "úszhatnám meg" legkönnyebben az ebédkészítést. És akkor azon morfondíroztam, mit csináljak, hogy leves és második is legyen ugyanabból a csirkéből. És akkor beugrott: belefőzöm a csirkét a levesbe, majd kiveszem, és pirosra sütöm a lerben ( :D sütőben). de persze, akkor már meglódult a fantáziám, és kitaláltam, hogy megtöltöm a csirkét, de már eleve, nyersen, és úgy teszem a levesbe. Rémlett, hogy láttam valamikor ilyesmi receptet valahol, és nem csalódtam, sok blogon találtam töltött csirkéből főzött húslevest. Sőt, még angol nyelvű receptre is bukkantam. Én pedig, jó szokásomhoz híven fogtam az összeset, és "átgyúrtam" úgy, ahogy nekem tetszett. :) És az alábbiak születtek belőle: egyszerű, klasszikus ízű finomságok.
 

Húsleves és grillcsirke töltött csirkéből 

Hozzávalók 4-5 személyre: 1 egész grillcsirke, só, bors;
a töltelékhez: 15-20 dkg szikkadt kenyér, 4 csiperkegomba, 15 dkg füstölt sonka, 1 hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 5 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 2-3 evőkanál búzadara (gríz), só, bors, olaj;
a leveshez: 3-4 sárgarépa, 3 zellerszár, 1 paszternák, 1 hagyma, szemes bors, só - vagy olyan leveszöldség, amit ki-ki használni szokott (nekem most ezek voltak);
továbbá: 50 dkg krumpli, 2 evőkanál kacsazsír, só, bors, fokhagymapor, 2 evőkanál búzadara, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A csirkét megtisztítjuk, megmossuk, megtörölgetjük, majd kívül-belül megszórjuk só és bors keverékével. A szikkadt kenyeret hideg vízbe áztatjuk, a gombát nagyon kis kockákra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk. A sonkát, a hagymát meg a fokhagymát összeturmixoljuk. A sonkás pépet, az összemorzsolt áztatott kenyeret meg a lepirított gombát tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a sajtot meg a búzadarát, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, és jól összedolgozzuk. A massza kb. 1/3-át (nekem kb. ennyi fért bele) beletöltjük a csirke belsejébe, majd hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzzük a nyílásokat, hogy a töltelék ki ne folyjon. Fazékba tesszük, hideg vizet öntünk rá, és főni tesszük. Amikor fölforrt, többször lehabozzuk, megsózzuk, majd kb. félórai főzés után beletesszük a zöldségeket és a szemes borsot is. A krumplit meghámozzuk, kisujjnyi vastag karikákra vágjuk, megszórjuk sóval, borssal meg fokhagymaporral, és kacsazsírral jól kikent hőálló tálba terítjük. Amikor a csirke főtt 1 órát - 1 órát és 15 percet, óvatosan kiszedjük, és mellével felfele belehelyezzük a krumplis tálba. Sütőpapírral lefedve 200 fokos sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a krumpli elkészül és enyhén megpirul, a csirke pedig pirosra nem sül.
Eközben a megmaradt töltelékhez hozzákeverjük a másik 2 evőkanálnyi búzadarát, jól eldolgozzuk, majd diónyi gombócokat formálunk belőle, és kevés leszűrt levesben vagy vízben kifőzzük őket. Amikor feljöttek a felszínre, kiszedjük, és a leszűrt levessel kínáljuk zöldségekkel vagy anélkül, aprított petrezselyemzölddel megszórva.



3 megjegyzés:

majnek bálintné írta...

Édesanyám sokszor csinálta így a töltött tyúkot vagy csirkét,bőre állá is került töltelék, és utána bevarta .

MrsSame írta...

Nagyon guszta lett. Nagymamám készített ilyet tyúkból még kislánykoromban. Nagyon finom volt. Főleg, hogy házi kapirgálósból készítette.

sedith írta...

Köszönöm a hozzászólásaitokat! :)

Érdekes, ahol én utánanéztem a neten, mindenki azt írta, hogy már a nagymamája is készítette. Nos, mifelénk (Erdély közepe :)) úgy látszik, ez nem volt divat, mert bár a házi baromfi adott volt, nagyanyáim nem készítettek hasonló ételt. Én viszont nagyon örülök, hogy kipróbáltam, mert új ízvilágot fedeztem így fel. :)