2012. december 23., vasárnap

Halas rántotta

Nem, még nem karácsonyi receptek, mert még semmi karácsonyost nem készítettem az elmúlt héten. Inkább egy gyors reggeli- vagy vacsoraötlettel jövök. A nagy készülődésben ugyanis enni is kell valamit. :)


Halas rántotta

Hozzávalók 4 személyre: 10 tojás, 2 tonhalkonzerv (saját levében), 1 nagy sárgarépa, 5 cikk fkhagyma, só, bors, friss oregánó, 5 evőkanál olaj; a tálaláshoz: citrom, nyers sárgarépa.

Elkészítése: A sárgarépát meghámozzuk és finomra reszeljük. Felhevítjük az olajat, és megdinszteljük rajta a sárgarépát. Közben felverjük a tojásokat, sóval, borssal és aprított oregánóval ízesítjük, illetve leszűrjük a konzerveket. Amikor a sérgarépa már majdnem megpuhult, rádobjuk a zúzott fokhagymát, kettőt kavarunk rajta, és hozzáadjuk a halhúst. Néhány percig erős lángon kavargatjuk, míg zsírjára nem sül, majd ráöntjük a tojást, és továbbra is kavargatjuk, míg a tojás meg nem dermed. Friss kenyérrel, citromkarikákkal és nyers sárgarépával tálaljuk.

2012. december 17., hétfő

Saramură de peşte, avagy "hal, lében"

A férjem imádja a Duna-deltát, és néhány évtől errefelé megtesz mindent annak érdekében, hogy évente legalább egyszer eljusson kedvenc helyére horgászni. Nem volt ez másként idén sem, amikor talán a legtöbb és legnagyobb zsákmánnyal jött haza. Hozott harcsát, csukát, kárászt, őnhalat, és két szép, méretes süllőt is, amit - bevallom, na :P - ráadásként vásárolt a Tulcea-i halpiacon. Mindig ugyanoda mennek vissza, megvan a törzshelyük: a delta vadőrfőnökének a panziójába. Igaz, hogy megkérik az árát, de kitűnő körülményeket biztosítanak, kitűnő a mindenféle szolgáltatás, és kitűnő a kaja!!! Mindig áradozva érkezik haza, hogy "a vénasszony" milyen istenieket főz legyen szó akár vadételről, akár egyszerű disznóról, akár - hát miről is? - halról. :) Azt mondja, telejsen más ott az íze a halnak, másképp készítik, mint mi, és egyszerűen megunhatatlan, bármilyen formában is tálalják. Szintén áradozott egy bizonyos ételről, ami csontos halból készül, sok-sok zöldséggel. Nem kimondottan a saramura de peste, amit rendelni szokott a Duna-parti vendéglőkben, amikor arra jár, de nagyon hasonlít, és tulajdonképpen annak is lehet nevezni, csak éppen többféle zöldséget tesznek bele, mint a tulajdonképpeni szaramurába. (Ígéretet kaptam, hogy legközelebb én is vele megyek, bár nem tudom, mennyire lehet ezt összehozni nekem, ha netán majd munkaidőre esik a horgászás időszaka.)
Hogy mi is ez a saramura, igazából nehezen lehet lefordítani. A google fordító a címben idézett kifejezést dobta ki rá, ami tulajdonképpen igaz is, csak nem mond semmit róla. Igazából egy marinált halféle sok zöldséggel, ami isteni, de legközelebb nem fogom csontos halból készíteni, mert így nem tudtam rendesen enni belőle, no meg a lányoknak is nehezen, félve adtam. A férjemnek nem okozott gondot a csont, ő már megtanulta profin enni azt is. :)
Az általam készített változat egy egyedi "példány". A férjem sok román saramura-receptet megnézett a neten, amit jónak ítélt nekem is megmutatta, tanulmányoztuk, közben mesélte a saját tapasztalatait, ízélményeit (mert pl. szerinte nem volt túlzottan fokhagymás, illetve fűszereket sem használnak túl sokat), végül pedig, mindent összevetve, én mentem a saját fejem után, és megalkottam ezt. Mint írtam, legközelebb filéből készítem, hogy nyugodtabban lehessen enni, illetve ha filével készül majd, akkor a sütőbe nem fogom tenni, csupán a zöldséget főzöm majd külön, a halat pedig csak marinálni fogom a lében. 


Saramură de peşte, avagy Marinált hal (sok-sok) sült zöldséggel

Hozzávalók: 1 kb. 2 kg-os konyhakész hal (nálam egy kb. 1,5 kilós őn fejével együtt + 3 kisebb kárász a nyári luci zsákmányból), 1 kg durva só, (vagy sótégla), 3-4 paradicsom, 2-3 paprika, 1 csípős paprika (opcionális - a lányok miatt én nem tettem), 1 nagy hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kicsi zeller, bors, petrezselyem- vagy zellerzöld, 4-5 evőkanál olaj, 2 evőkanál balzsamecet, 1 dl száraz fehérbor, 1 teáskanálnyi cukor; a tálaláshoz: puliszka.

Elkészítése: A halat megmossuk, majd papírtörlővel megtörölgetjük. A paprikát és a paradicsomot szintén alaposan megmossuk. A durva sót tepsibe terítjük, rátesszük a lángra, és jól felforrósítjuk. Ráhelyezzük a halat, a paradicsomot meg a paprikát, és megsütjük. Amíg ezek sülnek, meghámozzuk a gyökérzöldségeket,  kockára vágjuk, és az olajon megdinszteljük. A dinsztelés végén hozzáadjuk a csíkokra vágott hagymát, és még néhány percig együtt pirítjuk. A megsült halról lekapargatjuk a sót (a nagyról én le is mostam, mert túl sok ragadt rá). Lehúzzuk a sült paradicsom és paprika bőrét, majd kockára vágjuk, és a zúzott fokhagymával meg az aprított zölddel együtt a többi zöldséghez adjuk, és jól összekeverjük. Közben egy edényben vizet forralunk, a bort pedig összevegyítjük a balzsamecettel meg a cukorral. Egy hőálló tálba terítjük a zöldségkeverék háromnegyedét, ráfektetjük a halat, befedjük a maradék zöldséggel, ráöntjük az ízesített bort, majd annyi forrásban lévő vízzel öntjük fel, amennyi a halat éppen ellepi. Fedő nélkül 200 fokos sütőbe toljuk, és 20-30 percig hagyjuk főni. Eztán kivesszük, hagyjuk hűlni egy keveset, végül pedig puliszkával tálaljuk. Hidegen is nagyon finom.

Megjegyzés: A neten keringő receptek mindegyikében kissé más a fűszerezés, van ahol csombor, babérlevél, lestyán is szerepel benne, a fenti recept azonban egy minimál fűszerezésű recept aszerint, ahogy a férjem leírta.

EK - 2017/10

2012. december 16., vasárnap

Aszalt paradicsomos csirkefasírt kukoricás paradicsommártással

Nem tudom, hogy másnál is szokott így lenni, de velem gyakran előfordul, hogy egy darabig úgy rákattanok egy-egy süteményre, alapanyagra vagy fűszerre, hogy szinte mindig azt sütöm, vagy mindenbe beleteszem. Na, most így voltam/vagyok a friss oregánóval. Még sosem volt szerencsém hozzá, és teljesen meglepődtem a frissnek az ízén. Más, de olyannyira, hogy a férjem, aki eddig mindig kiszúrta, ha (szárított) oregánót tettem az ételekbe, és nem ízlettek neki, ezt szívesen fogyasztja, és egyáltalán nem reklamál. Nos, az utóbbi időben készült néhány oregánós étel, és a továbbiakban is fog, mert tegnap beszereztem egy kis cserepes szurokfüvet is.
Az alábbi egyben sült fasírtnak az oregánó és az aszalt paradicsom adja egyedi ízét, a mellé tálalt kukoricás paradicsomszósz pedig érdekes, tartalmas kísérője.:)


Aszalt paradicsomos csirkefasírt kukoricás paradicsommártással

Hozzávalók a fasírthoz: 70 dkg darált csirkehús, 3-4 szelet szikkadt kenyér, 1 közepes hagyma, 4 cikk fokhagyma, 6-7 db fél aszalt paradicsom, 2 tojás, só, bors, 1-2 evőkanál aprított oregánó, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 2 dkg vaj; a mártáshoz: 2 evőkanál liszt, 5 dkg vaj vagy 5 evőkanál olaj, 6-7 paradicsom (konzervből, levével együtt), 1 kukoricakonzerv vagy 25 dkg főtt csemegekukorica, só, bors, cukor, aprított oregánó.

Elkészítése: A kenyeret hideg vízbe áztatjuk, majd jól kifacsarjuk, és összemorzsoljuk. Ha az aszalt paradicsom nem olajban eltett, hanem száraz, akkor azt is beáztatjuk kevés langyos vízbe, majd apróra daraboljuk. A darált húst jól összekeverjük a finomra aprított hagymával és fokhagymával, a beáztatott kenyérrel, az aszalt paradicsommal, a tojással, az ízlés szerinti fűszerekkel meg a zsemlemorzsával. Egy szilikonformát vagy kalácssütő tepsit vékonyan kivajazunk, belesimítjuk a húsos masszát, a tetejére helyezzük a maradék vajdarabkákat, és 200 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. Ezután még kb. 10 percig sütjük 220-230 fokon, hogy a teteje szépen megpiruljon.
A mártáshoz felforrósítjuk a zsiradékot, rászórjuk a lisztet, és elkeverjük. Hozzáadjuk az összeaprított paradicsomot és annak a levét, illetve felengedjük vízzel, és simára kavarjuk. Jól kiforraljuk, hozzáadjuk a leszűrt kukoricát, szükség szerint további vízzel hígítjuk, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, cukorral és oregánóval.

FI - 2015/5

Zsályás sárgaborsó-krémleves

Hiába, na, télen jobban csúsznak a krémlevesek.:) Ez a leves pedig: amennyire egyszerű, annyira nagyszerű is. Néhány hozzávaló, de nagyszerű ízélmény. Próbáljátok csak ki! :)


Zsályás sárgaborsó-krémleves

Hozzávalók: 30 dkg sárgaborsó, 2 sárgarépa, 4 cikk fokhagyma, néhány levélke friss zsálya vagy 1 teáskanál szárított, morzsolt zsálya, 2 dl tejszín, só, citromlé.

Elkészítése: Ha lehetőségünk van rá, illetve ha eszünkbe jut :P, a több vízben átmosott sárgaborsót egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap főni tesszük kb. 3 l hideg vízben. Miután fölforrt, a lángot mérsékeljük, és habját leszedegetjük. Csendes lángon, fedő alatt főzzük kb. 15 percig, majd hozzáadjuk a meghámozott, kettéhasított sárgarépát, illetve a megtisztított fokhagymacikkeket. Ha szárított zsályát használunk, akkor azt is most adjuk hozzá. Addig főzzük tovább, amíg minden meg nem puhul, ekkor megsózzuk, és félrevesszük a lángról. Botmixerrel pürésítjük, hozzáöntjük a tejszínt (ha friss zsályával készül, felaprítva most adjuk hozzá), és további vízzel hígítjuk tetszés szerint. Jól kiforraljuk, majd utánasózunk, végül pedig citromlével ízesítjük.

Megjegyzés: A leves sűrűségének beállításakor tartsuk szem előtt azt, hogy amint hűl, annál jobban besűrűsödik majd, keményszik.

KAL - 2015.

2012. december 13., csütörtök

Paradicsomos sertésragu

Nem készül mostanában disznóhúsos étel nálunk, de a sógornőmtől kapott nagy darab sertéskarajt mégiscsak fel kellett használni. Kétféle étel lett belőle, az egyik ez lett. Igaz, csirkéből sokkal hamarabb elkészülne. Olaszosra vettem a figurát, de olyannyira, hogy eredeti, olaszországi Hamupipőke-tésztával tálaltam.:)


Paradicsomos sertésragu

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertéskaraj, 5 evőkanál olaj, só, bors, 1 púpozott evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 2 dl bor, 6-7 hámozott paradicsom levével együtt (jelenleg konzervből), 1 teáskanál cukor, 3-4 evőkanál tej, friss oregánó, száraztészta.

Elkészítése: A húst kisujjnyi vastag szeletekre, majd csíkokra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, beledobjuk a húst, és nagy lángon fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hagyjuk zsírjára sülni, majd felöntjük a borral, és fedő alatt, az elfővő levét forró vízzel pótolgatva, teljesen puhára pároljuk. Ekkor ismét zsírjára sütjük, megszórjuk liszttel, elkavarjuk, és ráöntjük a felaprított paradicsomot levével együtt. Elkavarjuk, vízzel hígítjuk a kellő sűrűségűre, végül hozzáadjuk a tejet és a cukrot is. Jól kiforraljuk, és már tálalhatjuk is sós vízben kifőzött tésztával.

FŰSZ - 2013.

2012. december 9., vasárnap

Tormás céklakrémleves

Nagyon szeretem a céklát. Régebben a családom is feltétel nélkül ette, most azonban a többiek idegenkednek tőle. Nem tudom, mi okozhatta a változást, de nagyon reménykedem, hogy nem végleges a dolog. Ez a leves szerintem nagyon finom lett, különleges aromája volt.


Tormás céklakrémleves

Hozzávalók 3-4 személyre: 1 csokor újhagyma vagy 1 kisebb póréhagyma, 2 közepes méretű cékla, 4-5 púpozott evőkanál ecetes reszelt torma, 2,5 dl tejszín, só, citromlé, olaj.

Elkészítése: Az újhagymát (nekem friss, kerti volt, nyár óta nőtt az otthagyott hagymákból) vagy póréhagymát karikára vágjuk, a meghámozott céklát pedig finomra reszeljük. Felhevítünk 4-5 evőkanál olajat, megdinszteljük rajta a hagymát, majd rádobjuk a reszelt céklát, és kissé átforgatjuk. Ezután hozzáadjuk a tormát, megsózzuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és lassú tűzön, lefedve addig főzzük, amíg a cékla puhára nem fő. Ekkor félrevesszük a lángról, botmixerrel pürésítjük, hozzáöntjük a tejszínt, és újraforraljuk. Tetszés szerint további vízzel hígítjuk, illetve ha szükséges, utánasózunk. Végül citromlével ízesítjük. Tálaláskor rezselt tormát kínálunk mellé.

Megjegyzés: Az én reszelt tormám sárgarépával készült; anyósom így szokta, hogy kissé enyhítse a torma csípősségét. Bár még így is ihajcsuhaj erős volt.

EK - 2013/3

2012. december 8., szombat

Mákosbejgli-tekercs

Azaz mákos bejgli piskótába álmodva, amikor nincs idő kelesztésre-pihentetésre, és nincs türelem a várakozásra.


Mákosbejgli-tekercs

Hozzávalók a piskótához: 3 egész tojás, 5 evőkanál cukor (nálam 4 evőkanál gyümölcscukor), 1 tasak vaníliás cukor, 6 evőkanál liszt vagy 5 evőkanál liszt és 2 evőkanál darált mák (a töltelékhez használt mákból); a töltelékhez: 25 dkg darált mák, 80 ml tej, 15 dkg cukor (nálam 5 evőkanál gyümölcscukor), 8 dkg mazsola, 1 citrom héja, 2 teáskanál fahéj, 25 dkg vaj (nálam margarin a laktózérzékenység miatt), 2-3 evőkanál porcukor (nálam porított fruktóz), 1-1 nagy marék fagyasztott fekete áfonya és piros ribizli.

Elkészítése: A krémmel indítunk. A tejet és a cukrot felforraljuk, majd ráöntjük a mazsolával elkevert mákra. Ezután hozzáadjuk a reszelt citromhéjat meg a fahéjat, jól összekeverjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A piskótához a tojásokat kézi mixer segítségével habosra keverjük a cukorral, majd beleforgatjuk a lisztet, vagy a lisztet és mákot, és sütőpapírral bélelt kb. 25*25 cm-es tepsibe simítjuk, és 180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük. Amikor megsült, a papír segítségével azonnyomban szorosan feltekerjük, és úgy hagyjuk kihűlni. A vajat habosra kavarjuk a porcukorral, majd apránként hozzákeverjük a mákos masszát is. A kihűlt piskótát óvatosan kicsomagoljuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd rákenjük a krémet úgy, hogy egyik felén 2-3 ujjnyi helyet szabadon hagyunk. Az egyik felére csíkban rászórjuk az áfonyát meg a ribizlit, majd minél szorosabban feltekerjük, de vigyázzunk, hogy azért a krémet ne nyomjuk ki belőle. Alufóliába tekerve 1/2-1 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém kissé megdermedjen, és könnyen lehessen szeletelni.
Bolondságnak tartottam, amikor eszembe jutott, hogy ezt csináljam, de az eredmény meglepően finom volt. Hozta a bejgli ízvilágát, mégis teljesen más állagú sütemény volt. A savanykás gyümölcsök a közepében pedig jól ellensúlyozták a süti édességét, krémességét. A fotóért elnézést kérek, este, tálalás előtt kattintottam egyet hirtelen.

KT - 2013/1

2012. december 7., péntek

A Mikulás sapkája

Kicsit késő már ezt posztolni a formája miatt, de vannak országok, ahol karácsonykor jár az az ember, akit mi Mikulásként ismerünk, és december 5-én vagy 6-án várunk. :) No meg, az alapnak bármilyen formát lehet adni, és karácsonyra is el lehet készíteni.:) Az én sapkáim sajnos nem lettek túl pirosak, mert éppen akkorra fogyott el a gélfestékem, és amennyi volt, csak éppen ennyire festette meg. Folyékony festéket nem érdemes használni, mert egyrészt nagyon halvány lesz tőle, másrészt a habot is nagyon ellágyítja. A formázás ötletét INNEN vettem, a massza más.



A Mikulás sapkája

Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, csipetnyi só, 1 teáskanál ecet, piros ételszínező.

Elkészítése: A tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval meg az ecettel, majd tovább verve, kanalanként hozzáadjuk a porcukrot is. Amikor a hab kemény, szinte vágható, felét megfestjük jó minőségű gélfestékkel. A másik feléből sütőpapírral bélelt tepsire teáskanállal halmokat teszünk, majd kb. 3 cm átmérőjű körökké lapítjuk őket. A megszínezett habot nagyméretű csillagcsöves habzsákba tesszük, és mindegyik körre egy piros/rózsaszín elhegyesedő kupolát nyomunk. A tetejébe ismét fehér habpöttyöt teszünk. A kis sapkákat 80-100 fokos sütőben 3-4 órán át szárítjuk.

EK - 2012/12

2012. december 4., kedd

István-napi mézes pálinka

"... Van-e mézes pálinkátok,/ Van-e mézes pálinkátok?
Ha van, mézes pálinkátok,/ István napját megtartsátok.
Ha nincs mézes, mézeljetek,/ Sok István napját érjetek. ..."

Így szól a régi, hagyományos István- és János-köszöntő dal, amit karácsony másod-, illetve harmadnapján énekeltek az ünnepelteknek. Idősebb rokonoktól pedig azt is megtudtam,  hogyan is mézelték azt a bizonyos  pálinkát.... Ha pedig valakinek kedve szottyan rá, még éppen időben elkészítheti.


István/János-napi mézes pálinka

Hozzávalók: 1 l házi szilva- vagy almapálinka, 5-10 dkg méz, 1 narancs szárított héja, 2-3 rúd fahéj, 1-2 szegfűszeg, 1-2 szegfűbors, esetleg vaníliarúd, csillagánizs, kardamommag.

Elkészítése: A pálinkát nagyobb üvegbe töltjük, és beletesszük a fűszereket. Hagyományosan szárított narancshéjat, fahéjat, szegfűszeget, illetve szegfűborsot tettek bele, újabban azonban egyéb fűszerekkel is gazdagítható az íze. Az üveget lezárjuk, és sötét, hűvös helyen érleljük legalább 2-3 hétig, miközben szinte naponta felrázzuk. Két-három hét után a pálinkát leszűrjük, feloldjuk benne az ízlés szerinti mézet, szép üvegbe öntjük, és félretesszük a kántásoknak, István-, vagy János-napi köszöntőknek.

Tipp: A fűszereket nem szabad kidobni. Még felhasználhatók forralt bor ízesítéséhez, vagy ha kiszárítjuk és megdaráljuk őket, akár mézeskalácsot is fűszerezhetünk a különleges aromájú keverékkel.
ADV - 2012, EX-CR-2016


2012. november 30., péntek

Karácsonyi muffin


Ködös idő és nagyon hideg volt a múlt napok valamelyikén. Amolyan bármit megteszek, csak ki ne kelljem bújnom a kuckómból-nap volt, és olyan karácsonyos hangulatom is támadt. Ez lett az eredménye. Nagyon finom lett. 


Karácsonyi muffin cukormentesen    

Hozzávalók: 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 10 dkg gyümölcscukor vagy xilit (helyette 12-15 dkg cukor), csipetnyi só, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál fahéj vagy mézeskalácsfűszer, ½ kávéskanál római kömény, 3 tojás, 10 dkg vaj vagy margarin, 2 nagy evőkanál cukormentes citromlekvár vagy kandírozott citromhéj, kb. 1 dl tej. 

Elkészítése: A száraz hozzávalókat tálba mérjük, és lazán összeforgatjuk. A margarint felolvasztjuk, majd elkeverjük a felvert tojással, a lekvárral meg a tejjel. A kétféle keveréket összevegyítjük, eldolgozzuk, majd papírkapszlival bélelt muffinformákba adagoljuk, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

Tipp: Ha még gazdagabbá szeretnénk tenni a muffint, sütés előtt egy-egy teáskanálnyi citromlekvárt is tehetünk a formákba adagolt massza tetejére.

KT - 2012/12

2012. november 27., kedd

Erdélyi konyha extra: Advent és karácsony

Megjelent az Erdélyi konyha magazin adventi és karácsonyi különszáma. 60 oldalon sok-sok ünnepváró és ünnepi recepttel, kézműves ötlettel, népszokásokról, babonákról szóló tartalmas, de szórakoztató olvasnivalóval lepjük meg olvasóinkat. Erdélyben kapható az újságárusoknál, Magyarországon pedig a nagyobb bevásárlóközpontok újságos standjainál található meg.

Ezenkívül pedig már megjelent az Erdélyi konyha decemberi lapszáma meg a legújabb könyvünk, A sütés öröme is - keressétek őket az újságárusoknál, illetve hamarosan egy újabb gasztrokiadvány kerül piacra a Corvin Kiadó gondozásában, a(z Erdélyi) Konyhatündér. Mindegyikkel az ünnepre való készülődést szeretnénk könnyebbé tenni az olvasók számára, sok-sok jó ötlettel szolgálva.

2012. november 26., hétfő

Rizssaláta tenger gyümölcseivel, ázsiai öntettel

Mit lehessen kezdeni 30 dkg tenger gyümölcseivel? Valamivel fel kell szaporítani, illetve "ízt" kell adni neki! Nos, hát ezt tettem én is. Ez a saláta jó alkalmat adott a mókázásra is, mert lányaim életükben először kipróbálhatták a pálcikával való evést is. :)


Rizssaláta tenger gyümölcseivel, ázsiai öntettel

Hozzávalók: 25 dkg hosszú szemű rizs, 30 dkg fagyasztott tenger gyümölcsei, só, 1/2 citrom leve; az öntethez: 1/2 citrom héja és leve, 2 cikk zúzott fokhagyma, 1 nagy evőkanál méz, 2 evőkanál szójaszósz, 4-5 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál gyömbérpor vagy diónyi friss gyömbér, 1 csokor petrezselyemzöld, só, csilipehely ízlés szerint.

Elkészítése: Felforralunk kb. 1,8 l vizet, megsózzuk, és belefacsarjuk egy 1/2 citrom levét. Amikor forr, beledobjuk a megmosott rizst, és csendes lángon addig főzzük, míg a rizs meg nem puhul. Eközben egy kisebb edényben vizet forralunk, és amikor fölforrt, beledobjuk a hideg folyó víz alatt hirtelen átmosott , de még fagyos állapotban lévő tenger gyümölcseit, és kb. 3 percig főzzük. A megfőtt rizst és herkenytűket leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, majd alaposan lerázzuk róluk a vizet, és egy tálban összeforgatjuk. Az öntet hozzávalóit kézi habverővel alaposan összekeverjük, majd ráöntjük a rizsre. Ha szükséges, még megsózhatjuk. Ízlés szerint csilipehellyel is megszórhatjuk, illetve, ha mindenki szereti a csípőset, akkor a csilit már eleve az öntetbe is bele lehet tenni.
A férjem végül megmelegítette a saját adagját, és az az igazság, hogy szinte finomabb is volt, mint hidegen. Próbáljátok ki így is, úgy is.:)

KAL - 2018.

2012. november 24., szombat

Sárgarépás csicseriborsókrém

Még a múltkor vettem két doboz csicserikonzervet, hogy legyen kéznél készen főtt alapanyag is. Ma nem tudtam mi legyen reggelire, hát ebből "alkottam" finom, gyors kennivalót. A sárgarépát eredetileg párolva szerettem volna beletenni, de úgy már túl hosszas lett volna, így csak egyszerűen, nyersen belereszeltem. Teljes kiőrlésű magvas kenyérrel ettük, citromos teával kísértük.


Sárgarépás csicseriborsókrém

Hozzávalók: 50 dkg főtt csicseriborsó, 10 dkg nyers sárgarépa, 3 ujjnyi hosszú póréhagymadarab, 1 cikk fokhagyma, 1 teáskanál szárított oregánó, só, színes bors, 3-4 evőkanál olívaolaj, valamennyi a borsó konzervlevéből.

Elkészítése: A borsót leszűrjük, de a levét nem dobjuk el. A sárgarépát meghámozzuk és finomra reszeljük, a póréhagymát nagyon finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A leszűrt borsót tálba tesszük és botmixerrel pépesítjük. Ha nehézkesen megy a pépesítés, akkor öntsünk hozzá keveset a leszűrt léből, és úgy folytassuk. Hozzákeverjük a répát, a póréhagymát meg a fokhagymát, ízesítjük oregánóval (frissel még jobb lenne), sóval és frissen őrölt színes borssal, majd jól összekeverjük. Ezután beledolgozzuk az olívaolajat, végül pedig annyi további levet adunk hozzá, amennyi szükséges ahhoz, hogy jó krémes, de nem túl lágy pépet kapjunk. Friss vagy pirított kenyérre kenve nagyon finom, sőt, megkockáztatnám azt is, hogy egyszerűen kanalazva is isteni. Friss zöldséggel mártogatva is el tudnám képzelni.

EK - 2018/11.

2012. november 23., péntek

Pulykacsíkok Stroganoff módra


Hogy ezt a nevet hogyan írják helyesen, arról megoszlik a vélemény. Én most az elterjedtebb változat szerint írom, bár sokkal közelebb áll hozzám BeckZsu magyarázata (a recept nem tőle származik, ez saját kísérletek eredménye), és én is úgy tudom, hogy a cirill betűs szavakat fonetikusan írjuk át magyarra, és akkor Stroganovként kellene írnunk. De a lényegen végülis ez mit sem változtat, úgyhogy mindegy minek írjuk. Pulykából gyakran szoktam ilyen ételt készíteni, s bár legelőször furcsa volt benne az uborka, azóta megszoktuk, és az egész család szereti. :)


Pulykacsíkok Stroganoff módra 

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg pulykamell, 50 dkg gomba, 10 dkg császárszalonna, 2-3 ecetes uborka, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 2 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 2-3 evőkanál paradicsompüré, 1 babérlevél, kakukkfű, petrezselyemzöld, kevés olaj, só, bors, citromlé.

Elkészítése: A húst először szeletekre, majd a szeleteket kisujjnyi csíkokra vágjuk. Megszórjuk sóval meg borssal, és félretesszük. A szalonnát csíkokra vágjuk és 1-2 evőkanál olajon kiolvasztjuk a zsírját, illetve megpirítjuk. A hagymát felszeleteljük és a zsiradékon megdinszteljük. A húst megszórjuk liszttel, jól összeforgatjuk, és a hagymás szalonnára dobjuk. Erős tűzön, állandóan kavargatva, fehéredésig pirítjuk. Ezután rendre hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a kockára vágott savanyú uborkát, az összezúzott fokhagymát, a paradicsompürét, a bort meg a babérlevelet, és lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. Miután megpuhult, ráöntjük a tejfölt, utánasózunk-borsozunk, citromlével savanyítjuk, és összeforraljuk. Végül friss kakukkfűvel, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, a babérlevelet pedig eltávolítjuk belőle. Bármilyen semleges ízű körettel tálalhatjuk. Húsnapon fogyasztható.

ADV. - 2012. 

2012. november 22., csütörtök

Mókás mikulások


 Újabb finomság Mikulásra... A recept (nagyjából) és a formázás ötlete a Házi cukrászat című könyvből származik, ott törpék voltak formázva a tésztából. 


Mókás mikulások

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 3 dkg friss élesztő, 3 evőkanál langyos tej, 15 dkg cukor, 20 dkg vaj, 4 tojás, ½ kávéskanál só; a díszítéshez: 20 dkg marcipánmassza, piros ételfesték, 1 tojásfehérje, 20 dkg + 1-2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál ecet; továbbá: 1 tojássárgája, 1 evőkanál tej, kevés vaj.

Elkészítése: Kivajazunk 30 apró kosárformát, vagy kibéleljük papírkapszlival a mini-muffinsütő mélyedéseit. A tejet elkeverjük 1 teáskanál cukorral és az élesztővel, a tojásokat pedig habosra kavarjuk a cukorral. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az élesztős keveréket, a cukros tojást meg a lágy vajat, és nem túl kemény, hólyagos tésztát dagasztunk belőle. Langyos helyen kb. 20 percig kelesztjük, majd 30 egyforma darabra osztjuk. Mindegyik darabnak lecsípjük kb. ¼ részét, majd formázunk 30 nagyobb és 30 kisebb golyócskát. A nagyobb golyókat belehelyezzük az előkészített formákba, közepükbe kis mélyedést nyomunk, a mélyedést megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, majd ráhelyezzük a kisebb méretű golyókat. További 10 percig kelesztjük őket, majd megkenjük a maradék tejes tojássárgájával, és 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük őket. Miután kihűltek, kis mikulásokká díszítjük őket. A marcipánmasszát kettéosztjuk, mindkét felébe beledolgozunk kevés porcukrot, az egyiket pedig megfestjük piros gélfestékkel. A tojásfehérjét keményre verjük a 20 dkg porcukorral meg az ecettel. A piros marcipánt vékonyra nyújtjuk, kb. 4 cm átmérőjű köröket vágunk ki belőle, félbevágjuk őket, és megformázzuk, a mikulássapkákat. A natúr marcipánt is vékonyra nyújtjuk, kivágjuk belőle a szakállkákat, és rányomkodjuk őket a briósokra. Kevés habot félreteszünk, a többit pedig zacskóba töltjük. A félretett habbal a mikulások fejére ragasztjuk a sapkákat, majd a zacskó egyik sarkára pici lyukat vágunk, és a habból megformázzuk a mikulások bajszát, a szemét, illetve a sapka prémjét meg a bojtját. Kevés maradék piros marcipánból pici golyócskákat formázunk, és orrot készítünk belőle a mikulásoknak.

ADV. - 2012. 
Related Posts with Thumbnails

2012. december 23., vasárnap

Halas rántotta

Nem, még nem karácsonyi receptek, mert még semmi karácsonyost nem készítettem az elmúlt héten. Inkább egy gyors reggeli- vagy vacsoraötlettel jövök. A nagy készülődésben ugyanis enni is kell valamit. :)


Halas rántotta

Hozzávalók 4 személyre: 10 tojás, 2 tonhalkonzerv (saját levében), 1 nagy sárgarépa, 5 cikk fkhagyma, só, bors, friss oregánó, 5 evőkanál olaj; a tálaláshoz: citrom, nyers sárgarépa.

Elkészítése: A sárgarépát meghámozzuk és finomra reszeljük. Felhevítjük az olajat, és megdinszteljük rajta a sárgarépát. Közben felverjük a tojásokat, sóval, borssal és aprított oregánóval ízesítjük, illetve leszűrjük a konzerveket. Amikor a sérgarépa már majdnem megpuhult, rádobjuk a zúzott fokhagymát, kettőt kavarunk rajta, és hozzáadjuk a halhúst. Néhány percig erős lángon kavargatjuk, míg zsírjára nem sül, majd ráöntjük a tojást, és továbbra is kavargatjuk, míg a tojás meg nem dermed. Friss kenyérrel, citromkarikákkal és nyers sárgarépával tálaljuk.

2012. december 17., hétfő

Saramură de peşte, avagy "hal, lében"

A férjem imádja a Duna-deltát, és néhány évtől errefelé megtesz mindent annak érdekében, hogy évente legalább egyszer eljusson kedvenc helyére horgászni. Nem volt ez másként idén sem, amikor talán a legtöbb és legnagyobb zsákmánnyal jött haza. Hozott harcsát, csukát, kárászt, őnhalat, és két szép, méretes süllőt is, amit - bevallom, na :P - ráadásként vásárolt a Tulcea-i halpiacon. Mindig ugyanoda mennek vissza, megvan a törzshelyük: a delta vadőrfőnökének a panziójába. Igaz, hogy megkérik az árát, de kitűnő körülményeket biztosítanak, kitűnő a mindenféle szolgáltatás, és kitűnő a kaja!!! Mindig áradozva érkezik haza, hogy "a vénasszony" milyen istenieket főz legyen szó akár vadételről, akár egyszerű disznóról, akár - hát miről is? - halról. :) Azt mondja, telejsen más ott az íze a halnak, másképp készítik, mint mi, és egyszerűen megunhatatlan, bármilyen formában is tálalják. Szintén áradozott egy bizonyos ételről, ami csontos halból készül, sok-sok zöldséggel. Nem kimondottan a saramura de peste, amit rendelni szokott a Duna-parti vendéglőkben, amikor arra jár, de nagyon hasonlít, és tulajdonképpen annak is lehet nevezni, csak éppen többféle zöldséget tesznek bele, mint a tulajdonképpeni szaramurába. (Ígéretet kaptam, hogy legközelebb én is vele megyek, bár nem tudom, mennyire lehet ezt összehozni nekem, ha netán majd munkaidőre esik a horgászás időszaka.)
Hogy mi is ez a saramura, igazából nehezen lehet lefordítani. A google fordító a címben idézett kifejezést dobta ki rá, ami tulajdonképpen igaz is, csak nem mond semmit róla. Igazából egy marinált halféle sok zöldséggel, ami isteni, de legközelebb nem fogom csontos halból készíteni, mert így nem tudtam rendesen enni belőle, no meg a lányoknak is nehezen, félve adtam. A férjemnek nem okozott gondot a csont, ő már megtanulta profin enni azt is. :)
Az általam készített változat egy egyedi "példány". A férjem sok román saramura-receptet megnézett a neten, amit jónak ítélt nekem is megmutatta, tanulmányoztuk, közben mesélte a saját tapasztalatait, ízélményeit (mert pl. szerinte nem volt túlzottan fokhagymás, illetve fűszereket sem használnak túl sokat), végül pedig, mindent összevetve, én mentem a saját fejem után, és megalkottam ezt. Mint írtam, legközelebb filéből készítem, hogy nyugodtabban lehessen enni, illetve ha filével készül majd, akkor a sütőbe nem fogom tenni, csupán a zöldséget főzöm majd külön, a halat pedig csak marinálni fogom a lében. 


Saramură de peşte, avagy Marinált hal (sok-sok) sült zöldséggel

Hozzávalók: 1 kb. 2 kg-os konyhakész hal (nálam egy kb. 1,5 kilós őn fejével együtt + 3 kisebb kárász a nyári luci zsákmányból), 1 kg durva só, (vagy sótégla), 3-4 paradicsom, 2-3 paprika, 1 csípős paprika (opcionális - a lányok miatt én nem tettem), 1 nagy hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kicsi zeller, bors, petrezselyem- vagy zellerzöld, 4-5 evőkanál olaj, 2 evőkanál balzsamecet, 1 dl száraz fehérbor, 1 teáskanálnyi cukor; a tálaláshoz: puliszka.

Elkészítése: A halat megmossuk, majd papírtörlővel megtörölgetjük. A paprikát és a paradicsomot szintén alaposan megmossuk. A durva sót tepsibe terítjük, rátesszük a lángra, és jól felforrósítjuk. Ráhelyezzük a halat, a paradicsomot meg a paprikát, és megsütjük. Amíg ezek sülnek, meghámozzuk a gyökérzöldségeket,  kockára vágjuk, és az olajon megdinszteljük. A dinsztelés végén hozzáadjuk a csíkokra vágott hagymát, és még néhány percig együtt pirítjuk. A megsült halról lekapargatjuk a sót (a nagyról én le is mostam, mert túl sok ragadt rá). Lehúzzuk a sült paradicsom és paprika bőrét, majd kockára vágjuk, és a zúzott fokhagymával meg az aprított zölddel együtt a többi zöldséghez adjuk, és jól összekeverjük. Közben egy edényben vizet forralunk, a bort pedig összevegyítjük a balzsamecettel meg a cukorral. Egy hőálló tálba terítjük a zöldségkeverék háromnegyedét, ráfektetjük a halat, befedjük a maradék zöldséggel, ráöntjük az ízesített bort, majd annyi forrásban lévő vízzel öntjük fel, amennyi a halat éppen ellepi. Fedő nélkül 200 fokos sütőbe toljuk, és 20-30 percig hagyjuk főni. Eztán kivesszük, hagyjuk hűlni egy keveset, végül pedig puliszkával tálaljuk. Hidegen is nagyon finom.

Megjegyzés: A neten keringő receptek mindegyikében kissé más a fűszerezés, van ahol csombor, babérlevél, lestyán is szerepel benne, a fenti recept azonban egy minimál fűszerezésű recept aszerint, ahogy a férjem leírta.

EK - 2017/10

2012. december 16., vasárnap

Aszalt paradicsomos csirkefasírt kukoricás paradicsommártással

Nem tudom, hogy másnál is szokott így lenni, de velem gyakran előfordul, hogy egy darabig úgy rákattanok egy-egy süteményre, alapanyagra vagy fűszerre, hogy szinte mindig azt sütöm, vagy mindenbe beleteszem. Na, most így voltam/vagyok a friss oregánóval. Még sosem volt szerencsém hozzá, és teljesen meglepődtem a frissnek az ízén. Más, de olyannyira, hogy a férjem, aki eddig mindig kiszúrta, ha (szárított) oregánót tettem az ételekbe, és nem ízlettek neki, ezt szívesen fogyasztja, és egyáltalán nem reklamál. Nos, az utóbbi időben készült néhány oregánós étel, és a továbbiakban is fog, mert tegnap beszereztem egy kis cserepes szurokfüvet is.
Az alábbi egyben sült fasírtnak az oregánó és az aszalt paradicsom adja egyedi ízét, a mellé tálalt kukoricás paradicsomszósz pedig érdekes, tartalmas kísérője.:)


Aszalt paradicsomos csirkefasírt kukoricás paradicsommártással

Hozzávalók a fasírthoz: 70 dkg darált csirkehús, 3-4 szelet szikkadt kenyér, 1 közepes hagyma, 4 cikk fokhagyma, 6-7 db fél aszalt paradicsom, 2 tojás, só, bors, 1-2 evőkanál aprított oregánó, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 2 dkg vaj; a mártáshoz: 2 evőkanál liszt, 5 dkg vaj vagy 5 evőkanál olaj, 6-7 paradicsom (konzervből, levével együtt), 1 kukoricakonzerv vagy 25 dkg főtt csemegekukorica, só, bors, cukor, aprított oregánó.

Elkészítése: A kenyeret hideg vízbe áztatjuk, majd jól kifacsarjuk, és összemorzsoljuk. Ha az aszalt paradicsom nem olajban eltett, hanem száraz, akkor azt is beáztatjuk kevés langyos vízbe, majd apróra daraboljuk. A darált húst jól összekeverjük a finomra aprított hagymával és fokhagymával, a beáztatott kenyérrel, az aszalt paradicsommal, a tojással, az ízlés szerinti fűszerekkel meg a zsemlemorzsával. Egy szilikonformát vagy kalácssütő tepsit vékonyan kivajazunk, belesimítjuk a húsos masszát, a tetejére helyezzük a maradék vajdarabkákat, és 200 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. Ezután még kb. 10 percig sütjük 220-230 fokon, hogy a teteje szépen megpiruljon.
A mártáshoz felforrósítjuk a zsiradékot, rászórjuk a lisztet, és elkeverjük. Hozzáadjuk az összeaprított paradicsomot és annak a levét, illetve felengedjük vízzel, és simára kavarjuk. Jól kiforraljuk, hozzáadjuk a leszűrt kukoricát, szükség szerint további vízzel hígítjuk, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, cukorral és oregánóval.

FI - 2015/5

Zsályás sárgaborsó-krémleves

Hiába, na, télen jobban csúsznak a krémlevesek.:) Ez a leves pedig: amennyire egyszerű, annyira nagyszerű is. Néhány hozzávaló, de nagyszerű ízélmény. Próbáljátok csak ki! :)


Zsályás sárgaborsó-krémleves

Hozzávalók: 30 dkg sárgaborsó, 2 sárgarépa, 4 cikk fokhagyma, néhány levélke friss zsálya vagy 1 teáskanál szárított, morzsolt zsálya, 2 dl tejszín, só, citromlé.

Elkészítése: Ha lehetőségünk van rá, illetve ha eszünkbe jut :P, a több vízben átmosott sárgaborsót egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap főni tesszük kb. 3 l hideg vízben. Miután fölforrt, a lángot mérsékeljük, és habját leszedegetjük. Csendes lángon, fedő alatt főzzük kb. 15 percig, majd hozzáadjuk a meghámozott, kettéhasított sárgarépát, illetve a megtisztított fokhagymacikkeket. Ha szárított zsályát használunk, akkor azt is most adjuk hozzá. Addig főzzük tovább, amíg minden meg nem puhul, ekkor megsózzuk, és félrevesszük a lángról. Botmixerrel pürésítjük, hozzáöntjük a tejszínt (ha friss zsályával készül, felaprítva most adjuk hozzá), és további vízzel hígítjuk tetszés szerint. Jól kiforraljuk, majd utánasózunk, végül pedig citromlével ízesítjük.

Megjegyzés: A leves sűrűségének beállításakor tartsuk szem előtt azt, hogy amint hűl, annál jobban besűrűsödik majd, keményszik.

KAL - 2015.

2012. december 13., csütörtök

Paradicsomos sertésragu

Nem készül mostanában disznóhúsos étel nálunk, de a sógornőmtől kapott nagy darab sertéskarajt mégiscsak fel kellett használni. Kétféle étel lett belőle, az egyik ez lett. Igaz, csirkéből sokkal hamarabb elkészülne. Olaszosra vettem a figurát, de olyannyira, hogy eredeti, olaszországi Hamupipőke-tésztával tálaltam.:)


Paradicsomos sertésragu

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertéskaraj, 5 evőkanál olaj, só, bors, 1 púpozott evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 2 dl bor, 6-7 hámozott paradicsom levével együtt (jelenleg konzervből), 1 teáskanál cukor, 3-4 evőkanál tej, friss oregánó, száraztészta.

Elkészítése: A húst kisujjnyi vastag szeletekre, majd csíkokra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, beledobjuk a húst, és nagy lángon fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hagyjuk zsírjára sülni, majd felöntjük a borral, és fedő alatt, az elfővő levét forró vízzel pótolgatva, teljesen puhára pároljuk. Ekkor ismét zsírjára sütjük, megszórjuk liszttel, elkavarjuk, és ráöntjük a felaprított paradicsomot levével együtt. Elkavarjuk, vízzel hígítjuk a kellő sűrűségűre, végül hozzáadjuk a tejet és a cukrot is. Jól kiforraljuk, és már tálalhatjuk is sós vízben kifőzött tésztával.

FŰSZ - 2013.

2012. december 9., vasárnap

Tormás céklakrémleves

Nagyon szeretem a céklát. Régebben a családom is feltétel nélkül ette, most azonban a többiek idegenkednek tőle. Nem tudom, mi okozhatta a változást, de nagyon reménykedem, hogy nem végleges a dolog. Ez a leves szerintem nagyon finom lett, különleges aromája volt.


Tormás céklakrémleves

Hozzávalók 3-4 személyre: 1 csokor újhagyma vagy 1 kisebb póréhagyma, 2 közepes méretű cékla, 4-5 púpozott evőkanál ecetes reszelt torma, 2,5 dl tejszín, só, citromlé, olaj.

Elkészítése: Az újhagymát (nekem friss, kerti volt, nyár óta nőtt az otthagyott hagymákból) vagy póréhagymát karikára vágjuk, a meghámozott céklát pedig finomra reszeljük. Felhevítünk 4-5 evőkanál olajat, megdinszteljük rajta a hagymát, majd rádobjuk a reszelt céklát, és kissé átforgatjuk. Ezután hozzáadjuk a tormát, megsózzuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és lassú tűzön, lefedve addig főzzük, amíg a cékla puhára nem fő. Ekkor félrevesszük a lángról, botmixerrel pürésítjük, hozzáöntjük a tejszínt, és újraforraljuk. Tetszés szerint további vízzel hígítjuk, illetve ha szükséges, utánasózunk. Végül citromlével ízesítjük. Tálaláskor rezselt tormát kínálunk mellé.

Megjegyzés: Az én reszelt tormám sárgarépával készült; anyósom így szokta, hogy kissé enyhítse a torma csípősségét. Bár még így is ihajcsuhaj erős volt.

EK - 2013/3

2012. december 8., szombat

Mákosbejgli-tekercs

Azaz mákos bejgli piskótába álmodva, amikor nincs idő kelesztésre-pihentetésre, és nincs türelem a várakozásra.


Mákosbejgli-tekercs

Hozzávalók a piskótához: 3 egész tojás, 5 evőkanál cukor (nálam 4 evőkanál gyümölcscukor), 1 tasak vaníliás cukor, 6 evőkanál liszt vagy 5 evőkanál liszt és 2 evőkanál darált mák (a töltelékhez használt mákból); a töltelékhez: 25 dkg darált mák, 80 ml tej, 15 dkg cukor (nálam 5 evőkanál gyümölcscukor), 8 dkg mazsola, 1 citrom héja, 2 teáskanál fahéj, 25 dkg vaj (nálam margarin a laktózérzékenység miatt), 2-3 evőkanál porcukor (nálam porított fruktóz), 1-1 nagy marék fagyasztott fekete áfonya és piros ribizli.

Elkészítése: A krémmel indítunk. A tejet és a cukrot felforraljuk, majd ráöntjük a mazsolával elkevert mákra. Ezután hozzáadjuk a reszelt citromhéjat meg a fahéjat, jól összekeverjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A piskótához a tojásokat kézi mixer segítségével habosra keverjük a cukorral, majd beleforgatjuk a lisztet, vagy a lisztet és mákot, és sütőpapírral bélelt kb. 25*25 cm-es tepsibe simítjuk, és 180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük. Amikor megsült, a papír segítségével azonnyomban szorosan feltekerjük, és úgy hagyjuk kihűlni. A vajat habosra kavarjuk a porcukorral, majd apránként hozzákeverjük a mákos masszát is. A kihűlt piskótát óvatosan kicsomagoljuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd rákenjük a krémet úgy, hogy egyik felén 2-3 ujjnyi helyet szabadon hagyunk. Az egyik felére csíkban rászórjuk az áfonyát meg a ribizlit, majd minél szorosabban feltekerjük, de vigyázzunk, hogy azért a krémet ne nyomjuk ki belőle. Alufóliába tekerve 1/2-1 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém kissé megdermedjen, és könnyen lehessen szeletelni.
Bolondságnak tartottam, amikor eszembe jutott, hogy ezt csináljam, de az eredmény meglepően finom volt. Hozta a bejgli ízvilágát, mégis teljesen más állagú sütemény volt. A savanykás gyümölcsök a közepében pedig jól ellensúlyozták a süti édességét, krémességét. A fotóért elnézést kérek, este, tálalás előtt kattintottam egyet hirtelen.

KT - 2013/1

2012. december 7., péntek

A Mikulás sapkája

Kicsit késő már ezt posztolni a formája miatt, de vannak országok, ahol karácsonykor jár az az ember, akit mi Mikulásként ismerünk, és december 5-én vagy 6-án várunk. :) No meg, az alapnak bármilyen formát lehet adni, és karácsonyra is el lehet készíteni.:) Az én sapkáim sajnos nem lettek túl pirosak, mert éppen akkorra fogyott el a gélfestékem, és amennyi volt, csak éppen ennyire festette meg. Folyékony festéket nem érdemes használni, mert egyrészt nagyon halvány lesz tőle, másrészt a habot is nagyon ellágyítja. A formázás ötletét INNEN vettem, a massza más.



A Mikulás sapkája

Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, csipetnyi só, 1 teáskanál ecet, piros ételszínező.

Elkészítése: A tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval meg az ecettel, majd tovább verve, kanalanként hozzáadjuk a porcukrot is. Amikor a hab kemény, szinte vágható, felét megfestjük jó minőségű gélfestékkel. A másik feléből sütőpapírral bélelt tepsire teáskanállal halmokat teszünk, majd kb. 3 cm átmérőjű körökké lapítjuk őket. A megszínezett habot nagyméretű csillagcsöves habzsákba tesszük, és mindegyik körre egy piros/rózsaszín elhegyesedő kupolát nyomunk. A tetejébe ismét fehér habpöttyöt teszünk. A kis sapkákat 80-100 fokos sütőben 3-4 órán át szárítjuk.

EK - 2012/12

2012. december 4., kedd

István-napi mézes pálinka

"... Van-e mézes pálinkátok,/ Van-e mézes pálinkátok?
Ha van, mézes pálinkátok,/ István napját megtartsátok.
Ha nincs mézes, mézeljetek,/ Sok István napját érjetek. ..."

Így szól a régi, hagyományos István- és János-köszöntő dal, amit karácsony másod-, illetve harmadnapján énekeltek az ünnepelteknek. Idősebb rokonoktól pedig azt is megtudtam,  hogyan is mézelték azt a bizonyos  pálinkát.... Ha pedig valakinek kedve szottyan rá, még éppen időben elkészítheti.


István/János-napi mézes pálinka

Hozzávalók: 1 l házi szilva- vagy almapálinka, 5-10 dkg méz, 1 narancs szárított héja, 2-3 rúd fahéj, 1-2 szegfűszeg, 1-2 szegfűbors, esetleg vaníliarúd, csillagánizs, kardamommag.

Elkészítése: A pálinkát nagyobb üvegbe töltjük, és beletesszük a fűszereket. Hagyományosan szárított narancshéjat, fahéjat, szegfűszeget, illetve szegfűborsot tettek bele, újabban azonban egyéb fűszerekkel is gazdagítható az íze. Az üveget lezárjuk, és sötét, hűvös helyen érleljük legalább 2-3 hétig, miközben szinte naponta felrázzuk. Két-három hét után a pálinkát leszűrjük, feloldjuk benne az ízlés szerinti mézet, szép üvegbe öntjük, és félretesszük a kántásoknak, István-, vagy János-napi köszöntőknek.

Tipp: A fűszereket nem szabad kidobni. Még felhasználhatók forralt bor ízesítéséhez, vagy ha kiszárítjuk és megdaráljuk őket, akár mézeskalácsot is fűszerezhetünk a különleges aromájú keverékkel.
ADV - 2012, EX-CR-2016


2012. november 30., péntek

Karácsonyi muffin


Ködös idő és nagyon hideg volt a múlt napok valamelyikén. Amolyan bármit megteszek, csak ki ne kelljem bújnom a kuckómból-nap volt, és olyan karácsonyos hangulatom is támadt. Ez lett az eredménye. Nagyon finom lett. 


Karácsonyi muffin cukormentesen    

Hozzávalók: 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 10 dkg gyümölcscukor vagy xilit (helyette 12-15 dkg cukor), csipetnyi só, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál fahéj vagy mézeskalácsfűszer, ½ kávéskanál római kömény, 3 tojás, 10 dkg vaj vagy margarin, 2 nagy evőkanál cukormentes citromlekvár vagy kandírozott citromhéj, kb. 1 dl tej. 

Elkészítése: A száraz hozzávalókat tálba mérjük, és lazán összeforgatjuk. A margarint felolvasztjuk, majd elkeverjük a felvert tojással, a lekvárral meg a tejjel. A kétféle keveréket összevegyítjük, eldolgozzuk, majd papírkapszlival bélelt muffinformákba adagoljuk, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

Tipp: Ha még gazdagabbá szeretnénk tenni a muffint, sütés előtt egy-egy teáskanálnyi citromlekvárt is tehetünk a formákba adagolt massza tetejére.

KT - 2012/12

2012. november 27., kedd

Erdélyi konyha extra: Advent és karácsony

Megjelent az Erdélyi konyha magazin adventi és karácsonyi különszáma. 60 oldalon sok-sok ünnepváró és ünnepi recepttel, kézműves ötlettel, népszokásokról, babonákról szóló tartalmas, de szórakoztató olvasnivalóval lepjük meg olvasóinkat. Erdélyben kapható az újságárusoknál, Magyarországon pedig a nagyobb bevásárlóközpontok újságos standjainál található meg.

Ezenkívül pedig már megjelent az Erdélyi konyha decemberi lapszáma meg a legújabb könyvünk, A sütés öröme is - keressétek őket az újságárusoknál, illetve hamarosan egy újabb gasztrokiadvány kerül piacra a Corvin Kiadó gondozásában, a(z Erdélyi) Konyhatündér. Mindegyikkel az ünnepre való készülődést szeretnénk könnyebbé tenni az olvasók számára, sok-sok jó ötlettel szolgálva.

2012. november 26., hétfő

Rizssaláta tenger gyümölcseivel, ázsiai öntettel

Mit lehessen kezdeni 30 dkg tenger gyümölcseivel? Valamivel fel kell szaporítani, illetve "ízt" kell adni neki! Nos, hát ezt tettem én is. Ez a saláta jó alkalmat adott a mókázásra is, mert lányaim életükben először kipróbálhatták a pálcikával való evést is. :)


Rizssaláta tenger gyümölcseivel, ázsiai öntettel

Hozzávalók: 25 dkg hosszú szemű rizs, 30 dkg fagyasztott tenger gyümölcsei, só, 1/2 citrom leve; az öntethez: 1/2 citrom héja és leve, 2 cikk zúzott fokhagyma, 1 nagy evőkanál méz, 2 evőkanál szójaszósz, 4-5 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál gyömbérpor vagy diónyi friss gyömbér, 1 csokor petrezselyemzöld, só, csilipehely ízlés szerint.

Elkészítése: Felforralunk kb. 1,8 l vizet, megsózzuk, és belefacsarjuk egy 1/2 citrom levét. Amikor forr, beledobjuk a megmosott rizst, és csendes lángon addig főzzük, míg a rizs meg nem puhul. Eközben egy kisebb edényben vizet forralunk, és amikor fölforrt, beledobjuk a hideg folyó víz alatt hirtelen átmosott , de még fagyos állapotban lévő tenger gyümölcseit, és kb. 3 percig főzzük. A megfőtt rizst és herkenytűket leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, majd alaposan lerázzuk róluk a vizet, és egy tálban összeforgatjuk. Az öntet hozzávalóit kézi habverővel alaposan összekeverjük, majd ráöntjük a rizsre. Ha szükséges, még megsózhatjuk. Ízlés szerint csilipehellyel is megszórhatjuk, illetve, ha mindenki szereti a csípőset, akkor a csilit már eleve az öntetbe is bele lehet tenni.
A férjem végül megmelegítette a saját adagját, és az az igazság, hogy szinte finomabb is volt, mint hidegen. Próbáljátok ki így is, úgy is.:)

KAL - 2018.

2012. november 24., szombat

Sárgarépás csicseriborsókrém

Még a múltkor vettem két doboz csicserikonzervet, hogy legyen kéznél készen főtt alapanyag is. Ma nem tudtam mi legyen reggelire, hát ebből "alkottam" finom, gyors kennivalót. A sárgarépát eredetileg párolva szerettem volna beletenni, de úgy már túl hosszas lett volna, így csak egyszerűen, nyersen belereszeltem. Teljes kiőrlésű magvas kenyérrel ettük, citromos teával kísértük.


Sárgarépás csicseriborsókrém

Hozzávalók: 50 dkg főtt csicseriborsó, 10 dkg nyers sárgarépa, 3 ujjnyi hosszú póréhagymadarab, 1 cikk fokhagyma, 1 teáskanál szárított oregánó, só, színes bors, 3-4 evőkanál olívaolaj, valamennyi a borsó konzervlevéből.

Elkészítése: A borsót leszűrjük, de a levét nem dobjuk el. A sárgarépát meghámozzuk és finomra reszeljük, a póréhagymát nagyon finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A leszűrt borsót tálba tesszük és botmixerrel pépesítjük. Ha nehézkesen megy a pépesítés, akkor öntsünk hozzá keveset a leszűrt léből, és úgy folytassuk. Hozzákeverjük a répát, a póréhagymát meg a fokhagymát, ízesítjük oregánóval (frissel még jobb lenne), sóval és frissen őrölt színes borssal, majd jól összekeverjük. Ezután beledolgozzuk az olívaolajat, végül pedig annyi további levet adunk hozzá, amennyi szükséges ahhoz, hogy jó krémes, de nem túl lágy pépet kapjunk. Friss vagy pirított kenyérre kenve nagyon finom, sőt, megkockáztatnám azt is, hogy egyszerűen kanalazva is isteni. Friss zöldséggel mártogatva is el tudnám képzelni.

EK - 2018/11.

2012. november 23., péntek

Pulykacsíkok Stroganoff módra


Hogy ezt a nevet hogyan írják helyesen, arról megoszlik a vélemény. Én most az elterjedtebb változat szerint írom, bár sokkal közelebb áll hozzám BeckZsu magyarázata (a recept nem tőle származik, ez saját kísérletek eredménye), és én is úgy tudom, hogy a cirill betűs szavakat fonetikusan írjuk át magyarra, és akkor Stroganovként kellene írnunk. De a lényegen végülis ez mit sem változtat, úgyhogy mindegy minek írjuk. Pulykából gyakran szoktam ilyen ételt készíteni, s bár legelőször furcsa volt benne az uborka, azóta megszoktuk, és az egész család szereti. :)


Pulykacsíkok Stroganoff módra 

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg pulykamell, 50 dkg gomba, 10 dkg császárszalonna, 2-3 ecetes uborka, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 2 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 2-3 evőkanál paradicsompüré, 1 babérlevél, kakukkfű, petrezselyemzöld, kevés olaj, só, bors, citromlé.

Elkészítése: A húst először szeletekre, majd a szeleteket kisujjnyi csíkokra vágjuk. Megszórjuk sóval meg borssal, és félretesszük. A szalonnát csíkokra vágjuk és 1-2 evőkanál olajon kiolvasztjuk a zsírját, illetve megpirítjuk. A hagymát felszeleteljük és a zsiradékon megdinszteljük. A húst megszórjuk liszttel, jól összeforgatjuk, és a hagymás szalonnára dobjuk. Erős tűzön, állandóan kavargatva, fehéredésig pirítjuk. Ezután rendre hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a kockára vágott savanyú uborkát, az összezúzott fokhagymát, a paradicsompürét, a bort meg a babérlevelet, és lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. Miután megpuhult, ráöntjük a tejfölt, utánasózunk-borsozunk, citromlével savanyítjuk, és összeforraljuk. Végül friss kakukkfűvel, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, a babérlevelet pedig eltávolítjuk belőle. Bármilyen semleges ízű körettel tálalhatjuk. Húsnapon fogyasztható.

ADV. - 2012. 

2012. november 22., csütörtök

Mókás mikulások


 Újabb finomság Mikulásra... A recept (nagyjából) és a formázás ötlete a Házi cukrászat című könyvből származik, ott törpék voltak formázva a tésztából. 


Mókás mikulások

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 3 dkg friss élesztő, 3 evőkanál langyos tej, 15 dkg cukor, 20 dkg vaj, 4 tojás, ½ kávéskanál só; a díszítéshez: 20 dkg marcipánmassza, piros ételfesték, 1 tojásfehérje, 20 dkg + 1-2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál ecet; továbbá: 1 tojássárgája, 1 evőkanál tej, kevés vaj.

Elkészítése: Kivajazunk 30 apró kosárformát, vagy kibéleljük papírkapszlival a mini-muffinsütő mélyedéseit. A tejet elkeverjük 1 teáskanál cukorral és az élesztővel, a tojásokat pedig habosra kavarjuk a cukorral. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az élesztős keveréket, a cukros tojást meg a lágy vajat, és nem túl kemény, hólyagos tésztát dagasztunk belőle. Langyos helyen kb. 20 percig kelesztjük, majd 30 egyforma darabra osztjuk. Mindegyik darabnak lecsípjük kb. ¼ részét, majd formázunk 30 nagyobb és 30 kisebb golyócskát. A nagyobb golyókat belehelyezzük az előkészített formákba, közepükbe kis mélyedést nyomunk, a mélyedést megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, majd ráhelyezzük a kisebb méretű golyókat. További 10 percig kelesztjük őket, majd megkenjük a maradék tejes tojássárgájával, és 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük őket. Miután kihűltek, kis mikulásokká díszítjük őket. A marcipánmasszát kettéosztjuk, mindkét felébe beledolgozunk kevés porcukrot, az egyiket pedig megfestjük piros gélfestékkel. A tojásfehérjét keményre verjük a 20 dkg porcukorral meg az ecettel. A piros marcipánt vékonyra nyújtjuk, kb. 4 cm átmérőjű köröket vágunk ki belőle, félbevágjuk őket, és megformázzuk, a mikulássapkákat. A natúr marcipánt is vékonyra nyújtjuk, kivágjuk belőle a szakállkákat, és rányomkodjuk őket a briósokra. Kevés habot félreteszünk, a többit pedig zacskóba töltjük. A félretett habbal a mikulások fejére ragasztjuk a sapkákat, majd a zacskó egyik sarkára pici lyukat vágunk, és a habból megformázzuk a mikulások bajszát, a szemét, illetve a sapka prémjét meg a bojtját. Kevés maradék piros marcipánból pici golyócskákat formázunk, és orrot készítünk belőle a mikulásoknak.

ADV. - 2012.