2011. november 11., péntek
Hagymatorta
Mostanában sok receptes lapot, könyvet forgattam, és mindenhol feltűnt egy cím: hagymatorta. Nafene, gondoltam, amikor láttam, és legyintettem is mellé. De a gondolat csak nem hagyott nyugodni, jól befészkelődött az agyamba. Az utolsó löketet viszont a KIFŐZTÜK magazin múlt héten megjelent legfrissebb számában lévő hagymatorta adta meg, amikor elhatároztam, hogy lesz, ami lesz, én hagymatortát sütök. Nem a recept szerint, hanem csak úgy, ahogy én elképzeltem. Olyan finom lett, hogy a férjem, aki a sós pitékért nincs túlságosan oda, három nagy szelettel vágott be belőle. Mondjuk, fájt is a hasa tőle rendesen.:)
Hagymatorta (ami inkább pite)
Hozzávalók a tésztához (szokásos pitetésztám): 30 dkg liszt, 8 dkg zsír (vagy 10 dkg vaj), 1 tojás, 1 csapott teáskanál só, 5-6 ek. hideg tej vagy víz; a töltelékhez: 7 közepes hagyma, 3 tojás, 3 dl tej, 2 púpozott evőkanál liszt, 3 evőkanál tejföl, só, bors, szerecsendió, olaj vagy vaj.
Elkészítése: A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliába csavarjuk, és félórára hűtőbe tesszük. A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd felszeleteljük. Felforrósítunk kevés olajat/vajat, a hagymát üvegesre dinszteljük rajta, enyhén megsózzuk, majd félretesszük. Egy másik serpenyőben vajat/olajat hevítünk, beleszórjuk a lisztet, elkavarjuk, és amikor habzani kezd, felöntjük a hideg tejjel. Gyorsan elkavarjuk, és addig forraljuk, amíg jól besűrűsödik. Ekkor félrevesszük a lángról, és egyenként belekavarjuk a tojásokat, majd a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve szerecsendióval ízesítjük, végül pedig összekeverjük a félretett hagymával.
A tésztát kinyújtjuk, magasabb falú piteformába terítjük (legyen pereme is!), villával megszurkáljuk, és forró sütőben kb. 10 percig elősütjük. Ekkor beletöltjük a hagymás tölteléket, visszatoljuk a sütőbe, és közepes hőfokon további 40-45 percig sütjük. Ha netán igen pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával vagy sütőpapírral, hogy a belseje is tudjon jól átsülni. Tálalás előtt hagyjuk 10-15 percig a formában hűlni, utána (még jó melegen is) szépen szeletelhető. Melegen, hidegen egyaránt finom. Tejfölt, friss salátát, savanyúságot, bármit adhatunk mellé. Szétválasztó diétában tésztanapon ehető.
Hagymatorta (ami inkább pite)
Hozzávalók a tésztához (szokásos pitetésztám): 30 dkg liszt, 8 dkg zsír (vagy 10 dkg vaj), 1 tojás, 1 csapott teáskanál só, 5-6 ek. hideg tej vagy víz; a töltelékhez: 7 közepes hagyma, 3 tojás, 3 dl tej, 2 púpozott evőkanál liszt, 3 evőkanál tejföl, só, bors, szerecsendió, olaj vagy vaj.
Elkészítése: A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliába csavarjuk, és félórára hűtőbe tesszük. A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd felszeleteljük. Felforrósítunk kevés olajat/vajat, a hagymát üvegesre dinszteljük rajta, enyhén megsózzuk, majd félretesszük. Egy másik serpenyőben vajat/olajat hevítünk, beleszórjuk a lisztet, elkavarjuk, és amikor habzani kezd, felöntjük a hideg tejjel. Gyorsan elkavarjuk, és addig forraljuk, amíg jól besűrűsödik. Ekkor félrevesszük a lángról, és egyenként belekavarjuk a tojásokat, majd a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve szerecsendióval ízesítjük, végül pedig összekeverjük a félretett hagymával.
A tésztát kinyújtjuk, magasabb falú piteformába terítjük (legyen pereme is!), villával megszurkáljuk, és forró sütőben kb. 10 percig elősütjük. Ekkor beletöltjük a hagymás tölteléket, visszatoljuk a sütőbe, és közepes hőfokon további 40-45 percig sütjük. Ha netán igen pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával vagy sütőpapírral, hogy a belseje is tudjon jól átsülni. Tálalás előtt hagyjuk 10-15 percig a formában hűlni, utána (még jó melegen is) szépen szeletelhető. Melegen, hidegen egyaránt finom. Tejfölt, friss salátát, savanyúságot, bármit adhatunk mellé. Szétválasztó diétában tésztanapon ehető.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2011. november 11., péntek
Hagymatorta
Mostanában sok receptes lapot, könyvet forgattam, és mindenhol feltűnt egy cím: hagymatorta. Nafene, gondoltam, amikor láttam, és legyintettem is mellé. De a gondolat csak nem hagyott nyugodni, jól befészkelődött az agyamba. Az utolsó löketet viszont a KIFŐZTÜK magazin múlt héten megjelent legfrissebb számában lévő hagymatorta adta meg, amikor elhatároztam, hogy lesz, ami lesz, én hagymatortát sütök. Nem a recept szerint, hanem csak úgy, ahogy én elképzeltem. Olyan finom lett, hogy a férjem, aki a sós pitékért nincs túlságosan oda, három nagy szelettel vágott be belőle. Mondjuk, fájt is a hasa tőle rendesen.:)
Hagymatorta (ami inkább pite)
Hozzávalók a tésztához (szokásos pitetésztám): 30 dkg liszt, 8 dkg zsír (vagy 10 dkg vaj), 1 tojás, 1 csapott teáskanál só, 5-6 ek. hideg tej vagy víz; a töltelékhez: 7 közepes hagyma, 3 tojás, 3 dl tej, 2 púpozott evőkanál liszt, 3 evőkanál tejföl, só, bors, szerecsendió, olaj vagy vaj.
Elkészítése: A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliába csavarjuk, és félórára hűtőbe tesszük. A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd felszeleteljük. Felforrósítunk kevés olajat/vajat, a hagymát üvegesre dinszteljük rajta, enyhén megsózzuk, majd félretesszük. Egy másik serpenyőben vajat/olajat hevítünk, beleszórjuk a lisztet, elkavarjuk, és amikor habzani kezd, felöntjük a hideg tejjel. Gyorsan elkavarjuk, és addig forraljuk, amíg jól besűrűsödik. Ekkor félrevesszük a lángról, és egyenként belekavarjuk a tojásokat, majd a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve szerecsendióval ízesítjük, végül pedig összekeverjük a félretett hagymával.
A tésztát kinyújtjuk, magasabb falú piteformába terítjük (legyen pereme is!), villával megszurkáljuk, és forró sütőben kb. 10 percig elősütjük. Ekkor beletöltjük a hagymás tölteléket, visszatoljuk a sütőbe, és közepes hőfokon további 40-45 percig sütjük. Ha netán igen pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával vagy sütőpapírral, hogy a belseje is tudjon jól átsülni. Tálalás előtt hagyjuk 10-15 percig a formában hűlni, utána (még jó melegen is) szépen szeletelhető. Melegen, hidegen egyaránt finom. Tejfölt, friss salátát, savanyúságot, bármit adhatunk mellé. Szétválasztó diétában tésztanapon ehető.
Hagymatorta (ami inkább pite)
Hozzávalók a tésztához (szokásos pitetésztám): 30 dkg liszt, 8 dkg zsír (vagy 10 dkg vaj), 1 tojás, 1 csapott teáskanál só, 5-6 ek. hideg tej vagy víz; a töltelékhez: 7 közepes hagyma, 3 tojás, 3 dl tej, 2 púpozott evőkanál liszt, 3 evőkanál tejföl, só, bors, szerecsendió, olaj vagy vaj.
Elkészítése: A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliába csavarjuk, és félórára hűtőbe tesszük. A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd felszeleteljük. Felforrósítunk kevés olajat/vajat, a hagymát üvegesre dinszteljük rajta, enyhén megsózzuk, majd félretesszük. Egy másik serpenyőben vajat/olajat hevítünk, beleszórjuk a lisztet, elkavarjuk, és amikor habzani kezd, felöntjük a hideg tejjel. Gyorsan elkavarjuk, és addig forraljuk, amíg jól besűrűsödik. Ekkor félrevesszük a lángról, és egyenként belekavarjuk a tojásokat, majd a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve szerecsendióval ízesítjük, végül pedig összekeverjük a félretett hagymával.
A tésztát kinyújtjuk, magasabb falú piteformába terítjük (legyen pereme is!), villával megszurkáljuk, és forró sütőben kb. 10 percig elősütjük. Ekkor beletöltjük a hagymás tölteléket, visszatoljuk a sütőbe, és közepes hőfokon további 40-45 percig sütjük. Ha netán igen pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával vagy sütőpapírral, hogy a belseje is tudjon jól átsülni. Tálalás előtt hagyjuk 10-15 percig a formában hűlni, utána (még jó melegen is) szépen szeletelhető. Melegen, hidegen egyaránt finom. Tejfölt, friss salátát, savanyúságot, bármit adhatunk mellé. Szétválasztó diétában tésztanapon ehető.
7 megjegyzés:
- Ani írta...
-
Nagyon szeretem, eszem ágában sem lenne mást enni hozzá. Így, csak így, mezítlábasan!))
- 2011. november 11. 18:49
- Éva írta...
-
Nagyon finom íze lehet, guszta! Első ránézésre nem mondtam volna hogy hagyma van benne!
- 2011. november 11. 18:54
- Kriszta írta...
-
Ez tetszik!Viszem!:)
- 2011. november 11. 20:14
- sedith írta...
-
Teakert, én is csak úgy ettem, magában. A férjem viszont savanyúságot kért mellé, a lányok meg tejfölt, azért írtam a variánsokat még oda. :)
Éva, lila hagymával készült, mostanában többnyire csak azt hazsnálom, mert ... azt termesztenek Édesanyámék.:)
Kriszta, hajrá. :) Örülök, hogy tetszik. :) - 2011. november 11. 20:23
- Kati írta...
-
Na ez igazi különlegesség, legalábbis nekem, még nem is hallottam eddig ilyesmiről, de szívesen megkóstólnám.
- 2011. november 11. 20:51
- sedith írta...
-
Teakert, köszönöm, hogy olvasóm lettél. :)
- 2011. november 11. 21:20
- sedith írta...
-
Kati, eddig én sem készítettem. Legközelebb szólok, amikor készítek, hogy "lépj át":)))))))))
- 2011. november 11. 21:34
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
7 megjegyzés:
Nagyon szeretem, eszem ágában sem lenne mást enni hozzá. Így, csak így, mezítlábasan!))
Nagyon finom íze lehet, guszta! Első ránézésre nem mondtam volna hogy hagyma van benne!
Ez tetszik!Viszem!:)
Teakert, én is csak úgy ettem, magában. A férjem viszont savanyúságot kért mellé, a lányok meg tejfölt, azért írtam a variánsokat még oda. :)
Éva, lila hagymával készült, mostanában többnyire csak azt hazsnálom, mert ... azt termesztenek Édesanyámék.:)
Kriszta, hajrá. :) Örülök, hogy tetszik. :)
Na ez igazi különlegesség, legalábbis nekem, még nem is hallottam eddig ilyesmiről, de szívesen megkóstólnám.
Teakert, köszönöm, hogy olvasóm lettél. :)
Kati, eddig én sem készítettem. Legközelebb szólok, amikor készítek, hogy "lépj át":)))))))))
Megjegyzés küldése