2011. november 12., szombat

Kainuulainen kalakeitto - avagy finn halleves férfi módra

A különböző ünnepeket más-más népek különbözőképpen ünnepelik. Az ünnepléshez pedig az egyes alkalmakkor elfogyasztott ételek is hozzátartoznak. A finnek pl. gyakran főzik karácsonykor a kainuulainen kalakeitto-t, azaz a férfi módra készített halászlét. Mondjuk, én inkább halas krumplilevesnek nevezném, és bár a karácsonyi asztalon nem tudnám elképzelni, azért egy nagyon finom, tartalmas leves, amit az év többi napján bármikor megennék.:) A receptet a neten finn nyelven keringő sok-sok receptből kompiláltam össze, mindössze annyit magyarosítottam rajta, hogy tettem bele egy teáskanálnyi paprikalekvárt azért, hogy ne legyen olyan sápadt színű.:) Bár akár sápadtan is maradhatott volna: jól illett volna ahhoz az átszellemült vajhoz, amivel tálalni kellett.:O (A google átszellemültnek fordította a tisztított vajat.:D:D:D)



Kainuulainen kalakeitto (finn karácsonyi halleves)

Hozzávalók: 50 dkg pisztráng- vagy lazacfilé, 5 közepes krumpli, 1 hagyma, 2 evőkanál rozsliszt, 1 teáskanál paprikalekvár, só, vaj, petrezselyemzöld, kapor , 2 l halalaplé (vagy 70 dkg apró hal, 3-4 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2 babérlevél, 15 szem fekete bors, 15 szem szegfűbors, 3 l víz); a tálaláshoz: olvasztott vaj, szeletekre vagy apróra vágott lila hagyma.

Elkészítése: Ha nincs halalaplevünk, akkor az apró halból, a zöldségekből és a fűszerekből alaplevet készítünk. (A hozzávalókat hideg vízben főni tesszük, és 1-1,5 órán át lassú tűzön gyöngyözve főzzük, majd leszűrjük.) A hagymát apróra vágjuk, kevés olvasztott vajon megdinszteljük, majd rászórjuk a lisztet, elkeverjük, és felöntjük a halalaplével. Megsózzuk, kevergetve fölforraljuk, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott krumplit és a paprikalekvárt. Tízpercnyi főzés után beletesszük a kb. 2x2 cm-es darabokra vágott halat, és további 10 percig főzzük. Ha túl sűrű lenne, vízzel hígíthatjuk. Amikor félrevesszük a lángról, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és kaporral. Tálaláskor meglocsoljuk olvasztott vajjal, és vágott hagymát kínálunk mellé.

EK - 2011/12

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Szívesen megkótolsnám

krisz írta...

Szia,

A finnek sem eszik ezt Karácsonykor, a sult sonka a tipikus étel az ún "laatikko"-val, ami egy sult zöldségpuré (krumpli vagy répa vagy karalábéból). Lazaclevest a családok hétköznapi menujében találod meg.

Kriszta

sedith írta...

Kriszta (a nagylányomat is így hívják:)), köszönöm a felvilágosítást.:) Mivel nem vagyok finn (a finnugor eredetet most nem számítjuk ide:D), nem is jártam Finnországban, de még finn ismerősim sincsenek, muszáj volt beérnem azzal, amit a könyvek és a világháló "mondott" karácsonyi menü ügyben. Ott meg ezt találtam. Szóval, mea culpa.:)

Related Posts with Thumbnails

2011. november 12., szombat

Kainuulainen kalakeitto - avagy finn halleves férfi módra

A különböző ünnepeket más-más népek különbözőképpen ünnepelik. Az ünnepléshez pedig az egyes alkalmakkor elfogyasztott ételek is hozzátartoznak. A finnek pl. gyakran főzik karácsonykor a kainuulainen kalakeitto-t, azaz a férfi módra készített halászlét. Mondjuk, én inkább halas krumplilevesnek nevezném, és bár a karácsonyi asztalon nem tudnám elképzelni, azért egy nagyon finom, tartalmas leves, amit az év többi napján bármikor megennék.:) A receptet a neten finn nyelven keringő sok-sok receptből kompiláltam össze, mindössze annyit magyarosítottam rajta, hogy tettem bele egy teáskanálnyi paprikalekvárt azért, hogy ne legyen olyan sápadt színű.:) Bár akár sápadtan is maradhatott volna: jól illett volna ahhoz az átszellemült vajhoz, amivel tálalni kellett.:O (A google átszellemültnek fordította a tisztított vajat.:D:D:D)



Kainuulainen kalakeitto (finn karácsonyi halleves)

Hozzávalók: 50 dkg pisztráng- vagy lazacfilé, 5 közepes krumpli, 1 hagyma, 2 evőkanál rozsliszt, 1 teáskanál paprikalekvár, só, vaj, petrezselyemzöld, kapor , 2 l halalaplé (vagy 70 dkg apró hal, 3-4 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2 babérlevél, 15 szem fekete bors, 15 szem szegfűbors, 3 l víz); a tálaláshoz: olvasztott vaj, szeletekre vagy apróra vágott lila hagyma.

Elkészítése: Ha nincs halalaplevünk, akkor az apró halból, a zöldségekből és a fűszerekből alaplevet készítünk. (A hozzávalókat hideg vízben főni tesszük, és 1-1,5 órán át lassú tűzön gyöngyözve főzzük, majd leszűrjük.) A hagymát apróra vágjuk, kevés olvasztott vajon megdinszteljük, majd rászórjuk a lisztet, elkeverjük, és felöntjük a halalaplével. Megsózzuk, kevergetve fölforraljuk, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott krumplit és a paprikalekvárt. Tízpercnyi főzés után beletesszük a kb. 2x2 cm-es darabokra vágott halat, és további 10 percig főzzük. Ha túl sűrű lenne, vízzel hígíthatjuk. Amikor félrevesszük a lángról, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és kaporral. Tálaláskor meglocsoljuk olvasztott vajjal, és vágott hagymát kínálunk mellé.

EK - 2011/12

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Szívesen megkótolsnám

krisz írta...

Szia,

A finnek sem eszik ezt Karácsonykor, a sult sonka a tipikus étel az ún "laatikko"-val, ami egy sult zöldségpuré (krumpli vagy répa vagy karalábéból). Lazaclevest a családok hétköznapi menujében találod meg.

Kriszta

sedith írta...

Kriszta (a nagylányomat is így hívják:)), köszönöm a felvilágosítást.:) Mivel nem vagyok finn (a finnugor eredetet most nem számítjuk ide:D), nem is jártam Finnországban, de még finn ismerősim sincsenek, muszáj volt beérnem azzal, amit a könyvek és a világháló "mondott" karácsonyi menü ügyben. Ott meg ezt találtam. Szóval, mea culpa.:)