A különböző ünnepeket más-más népek különbözőképpen ünnepelik. Az ünnepléshez pedig az egyes alkalmakkor elfogyasztott ételek is hozzátartoznak. A finnek pl. gyakran főzik karácsonykor a kainuulainen kalakeitto-t, azaz a férfi módra készített halászlét. Mondjuk, én inkább halas krumplilevesnek nevezném, és bár a karácsonyi asztalon nem tudnám elképzelni, azért egy nagyon finom, tartalmas leves, amit az év többi napján bármikor megennék.:) A receptet a neten finn nyelven keringő sok-sok receptből kompiláltam össze, mindössze annyit magyarosítottam rajta, hogy tettem bele egy teáskanálnyi paprikalekvárt azért, hogy ne legyen olyan sápadt színű.:) Bár akár sápadtan is maradhatott volna: jól illett volna ahhoz az átszellemült vajhoz, amivel tálalni kellett.:O (A google átszellemültnek fordította a tisztított vajat.:D:D:D)
Kainuulainen kalakeitto (finn karácsonyi halleves)
Hozzávalók: 50 dkg pisztráng- vagy lazacfilé, 5 közepes krumpli, 1 hagyma, 2 evőkanál rozsliszt, 1 teáskanál paprikalekvár, só, vaj, petrezselyemzöld, kapor , 2 l halalaplé (vagy 70 dkg apró hal, 3-4 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2 babérlevél, 15 szem fekete bors, 15 szem szegfűbors, 3 l víz); a tálaláshoz: olvasztott vaj, szeletekre vagy apróra vágott lila hagyma.
Elkészítése: Ha nincs halalaplevünk, akkor az apró halból, a zöldségekből és a fűszerekből alaplevet készítünk. (A hozzávalókat hideg vízben főni tesszük, és 1-1,5 órán át lassú tűzön gyöngyözve főzzük, majd leszűrjük.) A hagymát apróra vágjuk, kevés olvasztott vajon megdinszteljük, majd rászórjuk a lisztet, elkeverjük, és felöntjük a halalaplével. Megsózzuk, kevergetve fölforraljuk, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott krumplit és a paprikalekvárt. Tízpercnyi főzés után beletesszük a kb. 2x2 cm-es darabokra vágott halat, és további 10 percig főzzük. Ha túl sűrű lenne, vízzel hígíthatjuk. Amikor félrevesszük a lángról, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és kaporral. Tálaláskor meglocsoljuk olvasztott vajjal, és vágott hagymát kínálunk mellé.
EK - 2011/12
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2011. november 12., szombat
Kainuulainen kalakeitto - avagy finn halleves férfi módra
A különböző ünnepeket más-más népek különbözőképpen ünnepelik. Az ünnepléshez pedig az egyes alkalmakkor elfogyasztott ételek is hozzátartoznak. A finnek pl. gyakran főzik karácsonykor a kainuulainen kalakeitto-t, azaz a férfi módra készített halászlét. Mondjuk, én inkább halas krumplilevesnek nevezném, és bár a karácsonyi asztalon nem tudnám elképzelni, azért egy nagyon finom, tartalmas leves, amit az év többi napján bármikor megennék.:) A receptet a neten finn nyelven keringő sok-sok receptből kompiláltam össze, mindössze annyit magyarosítottam rajta, hogy tettem bele egy teáskanálnyi paprikalekvárt azért, hogy ne legyen olyan sápadt színű.:) Bár akár sápadtan is maradhatott volna: jól illett volna ahhoz az átszellemült vajhoz, amivel tálalni kellett.:O (A google átszellemültnek fordította a tisztított vajat.:D:D:D)
Kainuulainen kalakeitto (finn karácsonyi halleves)
Hozzávalók: 50 dkg pisztráng- vagy lazacfilé, 5 közepes krumpli, 1 hagyma, 2 evőkanál rozsliszt, 1 teáskanál paprikalekvár, só, vaj, petrezselyemzöld, kapor , 2 l halalaplé (vagy 70 dkg apró hal, 3-4 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2 babérlevél, 15 szem fekete bors, 15 szem szegfűbors, 3 l víz); a tálaláshoz: olvasztott vaj, szeletekre vagy apróra vágott lila hagyma.
Elkészítése: Ha nincs halalaplevünk, akkor az apró halból, a zöldségekből és a fűszerekből alaplevet készítünk. (A hozzávalókat hideg vízben főni tesszük, és 1-1,5 órán át lassú tűzön gyöngyözve főzzük, majd leszűrjük.) A hagymát apróra vágjuk, kevés olvasztott vajon megdinszteljük, majd rászórjuk a lisztet, elkeverjük, és felöntjük a halalaplével. Megsózzuk, kevergetve fölforraljuk, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott krumplit és a paprikalekvárt. Tízpercnyi főzés után beletesszük a kb. 2x2 cm-es darabokra vágott halat, és további 10 percig főzzük. Ha túl sűrű lenne, vízzel hígíthatjuk. Amikor félrevesszük a lángról, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és kaporral. Tálaláskor meglocsoljuk olvasztott vajjal, és vágott hagymát kínálunk mellé.
EK - 2011/12
Kainuulainen kalakeitto (finn karácsonyi halleves)
Hozzávalók: 50 dkg pisztráng- vagy lazacfilé, 5 közepes krumpli, 1 hagyma, 2 evőkanál rozsliszt, 1 teáskanál paprikalekvár, só, vaj, petrezselyemzöld, kapor , 2 l halalaplé (vagy 70 dkg apró hal, 3-4 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2 babérlevél, 15 szem fekete bors, 15 szem szegfűbors, 3 l víz); a tálaláshoz: olvasztott vaj, szeletekre vagy apróra vágott lila hagyma.
Elkészítése: Ha nincs halalaplevünk, akkor az apró halból, a zöldségekből és a fűszerekből alaplevet készítünk. (A hozzávalókat hideg vízben főni tesszük, és 1-1,5 órán át lassú tűzön gyöngyözve főzzük, majd leszűrjük.) A hagymát apróra vágjuk, kevés olvasztott vajon megdinszteljük, majd rászórjuk a lisztet, elkeverjük, és felöntjük a halalaplével. Megsózzuk, kevergetve fölforraljuk, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott krumplit és a paprikalekvárt. Tízpercnyi főzés után beletesszük a kb. 2x2 cm-es darabokra vágott halat, és további 10 percig főzzük. Ha túl sűrű lenne, vízzel hígíthatjuk. Amikor félrevesszük a lángról, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és kaporral. Tálaláskor meglocsoljuk olvasztott vajjal, és vágott hagymát kínálunk mellé.
EK - 2011/12
3 megjegyzés:
- Bianka írta...
-
Szívesen megkótolsnám
- 2011. november 13. 11:18
- krisz írta...
-
Szia,
A finnek sem eszik ezt Karácsonykor, a sult sonka a tipikus étel az ún "laatikko"-val, ami egy sult zöldségpuré (krumpli vagy répa vagy karalábéból). Lazaclevest a családok hétköznapi menujében találod meg.
Kriszta - 2011. november 17. 11:32
- sedith írta...
-
Kriszta (a nagylányomat is így hívják:)), köszönöm a felvilágosítást.:) Mivel nem vagyok finn (a finnugor eredetet most nem számítjuk ide:D), nem is jártam Finnországban, de még finn ismerősim sincsenek, muszáj volt beérnem azzal, amit a könyvek és a világháló "mondott" karácsonyi menü ügyben. Ott meg ezt találtam. Szóval, mea culpa.:)
- 2011. november 17. 21:10
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
3 megjegyzés:
Szívesen megkótolsnám
Szia,
A finnek sem eszik ezt Karácsonykor, a sult sonka a tipikus étel az ún "laatikko"-val, ami egy sult zöldségpuré (krumpli vagy répa vagy karalábéból). Lazaclevest a családok hétköznapi menujében találod meg.
Kriszta
Kriszta (a nagylányomat is így hívják:)), köszönöm a felvilágosítást.:) Mivel nem vagyok finn (a finnugor eredetet most nem számítjuk ide:D), nem is jártam Finnországban, de még finn ismerősim sincsenek, muszáj volt beérnem azzal, amit a könyvek és a világháló "mondott" karácsonyi menü ügyben. Ott meg ezt találtam. Szóval, mea culpa.:)
Megjegyzés küldése