A káposzta nálunk igazából csak nyersen vagy savanyúságnak megy. Azért nagynéha, amikor már végképp nem tudom, mit főzzek, készítek egy-egy lucskost, vagy káposztás laskát, és le van tudva az étel.:) Kicsi lányom szombaton azt mondta, hogy imádja az oviban a káposztalevest, ezért vasárnapra azt terveztem. Utána meg fasírtot akartam sütni friss kolbászhúsból. Végül férjecském döntötte el a kérdést: csinálj húsgombócot a levesbe, úgy egykalapalatt meglesz a leves és a második is. És úgy lett.:)
Káposztaleves húsgombóccal
Hozzávalók: 1 kg káposzta, 30-40 dkg fűszerezett (só, bors, pirospaprika, fokhagyma) darált sertéshús, 1 tojássárgája, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa, só, ecet, petrezselyemzöld, húslé vagy víz; a tálaláshoz: tejföl.
Elkészítése: Felforralunk 2-3 l vizet vagy húslevest (esetleg vegyesen), és beledobjuk a vékony csíkokra vágott vagy legyalult káposztát. Enyhén megsózzuk. A fűszerezett húst (ha nincs fűszerezve, akkor fűszerezzük ízlés szerint) alaposan összedolgozzuk a tojássárgájával és annyi zsemlemorzsával, hogy jól formázható masszát nyerjünk. Vizes kézzel apró gombócokat gömbölygetünk belőle, majd a félig főtt káposztához adjuk. További 15-20 percig főzzük, vagy amíg a hús és a káposzta is teljesen meg nem puhul. Végül utánasózunk, ha kell, enyhén savanyítjuk, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Tálaláskor tejföllel locsoljuk meg. Húsnapon ehető.
KÁP. - 2015.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2011. december 6., kedd
Káposztaleves húsgombóccal
A káposzta nálunk igazából csak nyersen vagy savanyúságnak megy. Azért nagynéha, amikor már végképp nem tudom, mit főzzek, készítek egy-egy lucskost, vagy káposztás laskát, és le van tudva az étel.:) Kicsi lányom szombaton azt mondta, hogy imádja az oviban a káposztalevest, ezért vasárnapra azt terveztem. Utána meg fasírtot akartam sütni friss kolbászhúsból. Végül férjecském döntötte el a kérdést: csinálj húsgombócot a levesbe, úgy egykalapalatt meglesz a leves és a második is. És úgy lett.:)
Káposztaleves húsgombóccal
Hozzávalók: 1 kg káposzta, 30-40 dkg fűszerezett (só, bors, pirospaprika, fokhagyma) darált sertéshús, 1 tojássárgája, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa, só, ecet, petrezselyemzöld, húslé vagy víz; a tálaláshoz: tejföl.
Elkészítése: Felforralunk 2-3 l vizet vagy húslevest (esetleg vegyesen), és beledobjuk a vékony csíkokra vágott vagy legyalult káposztát. Enyhén megsózzuk. A fűszerezett húst (ha nincs fűszerezve, akkor fűszerezzük ízlés szerint) alaposan összedolgozzuk a tojássárgájával és annyi zsemlemorzsával, hogy jól formázható masszát nyerjünk. Vizes kézzel apró gombócokat gömbölygetünk belőle, majd a félig főtt káposztához adjuk. További 15-20 percig főzzük, vagy amíg a hús és a káposzta is teljesen meg nem puhul. Végül utánasózunk, ha kell, enyhén savanyítjuk, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Tálaláskor tejföllel locsoljuk meg. Húsnapon ehető.
KÁP. - 2015.
Káposztaleves húsgombóccal
Hozzávalók: 1 kg káposzta, 30-40 dkg fűszerezett (só, bors, pirospaprika, fokhagyma) darált sertéshús, 1 tojássárgája, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa, só, ecet, petrezselyemzöld, húslé vagy víz; a tálaláshoz: tejföl.
Elkészítése: Felforralunk 2-3 l vizet vagy húslevest (esetleg vegyesen), és beledobjuk a vékony csíkokra vágott vagy legyalult káposztát. Enyhén megsózzuk. A fűszerezett húst (ha nincs fűszerezve, akkor fűszerezzük ízlés szerint) alaposan összedolgozzuk a tojássárgájával és annyi zsemlemorzsával, hogy jól formázható masszát nyerjünk. Vizes kézzel apró gombócokat gömbölygetünk belőle, majd a félig főtt káposztához adjuk. További 15-20 percig főzzük, vagy amíg a hús és a káposzta is teljesen meg nem puhul. Végül utánasózunk, ha kell, enyhén savanyítjuk, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Tálaláskor tejföllel locsoljuk meg. Húsnapon ehető.
KÁP. - 2015.
8 megjegyzés:
- Kati írta...
-
Nagyon jó ötletet adott a férjed, finom lehet így a káposztaleves.:)
- 2011. december 6. 19:58
- Éva írta...
-
Nagyon jól kitaláltátok, mert nagyon guszta és biztosan finom volt!
- 2011. december 6. 20:34
- Adél írta...
-
Ez csak finom lehet,amilyen jól mutat a kis tálacskádban.
- 2011. december 6. 20:55
- trollanyu írta...
-
Imádom a káposztalevest, ha meg húsgombócot is teszek bele, akkor mindenki boldog lesz:) Nagyon jók a fotók, tetszik:)
- 2011. december 6. 23:12
- sedith írta...
-
Köszönöm mindenkinek!:)
- 2011. december 7. 6:31
- Sz. Zita írta...
-
Hmm, de finom, hogy megenném most.... Ha otthon olvasom, biztos felmentem volna egy tányér levesért :))
- 2011. december 7. 10:51
- Katalin írta...
-
Finom és tartalmas erdélyi étel lehet ez a leves. Nagyon guszta,
- 2011. december 7. 18:08
- Juci írta...
-
Nagy kedvenc nálunk is, csak a gombócokba rizset is teszek...
Finoom! - 2011. december 7. 18:13
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
8 megjegyzés:
Nagyon jó ötletet adott a férjed, finom lehet így a káposztaleves.:)
Nagyon jól kitaláltátok, mert nagyon guszta és biztosan finom volt!
Ez csak finom lehet,amilyen jól mutat a kis tálacskádban.
Imádom a káposztalevest, ha meg húsgombócot is teszek bele, akkor mindenki boldog lesz:) Nagyon jók a fotók, tetszik:)
Köszönöm mindenkinek!:)
Hmm, de finom, hogy megenném most.... Ha otthon olvasom, biztos felmentem volna egy tányér levesért :))
Finom és tartalmas erdélyi étel lehet ez a leves. Nagyon guszta,
Nagy kedvenc nálunk is, csak a gombócokba rizset is teszek...
Finoom!
Megjegyzés küldése