2013. február 17., vasárnap

Pezsgős habtorta


Ez a torta a régi, hagyományos zselatinos tortám receptje alapján készült úgy, hogy a tejet teljes mértékben pezsgőre cseréltem. Szerintem nagyon finom lett, férjecskémnek jobban ízlik a régi megszokott íz. Egy hatalmas módosítás azonban van a régi recepthez képest, amit már jóideje így csinálok: a cukormennyiséget felére csökkentettem, és istenbizony,  még így is jó édes.
A tortát (és még egyet, hagyományosat) múltkor készítettem, amikor Ivóba mentünk Erdélyi konyhás találkozóra, és három ünnepeltet köszöntöttünk vele. Nagy meglepetés volt a torta és a köszöntés mindhárom ünnepeltnek, sikerült örömöt szereznünk vele mindenkinek. Isten éltessen Edó, Magdi és Hajnalka! (... a szülinapok időrendi sorrendjéban... :))
Fotó csak ilyen van róla... 
Pezsgős habtorta 

Hozzávalók: 40 g zselatinpor, 2 dl víz, 8 tojás, 25 dkg cukor, 4 evőkanál liszt, 4 tasak vaníliás cukor, 6 dl félszáraz vagy félédes pezsgő, 1 ananászkonzerv, 3 narancs.

Elkészítése: A zselatinport beáztatjuk 2 dl vízbe. Az ananászbefőttet leszűrjük, a gyümölcsöt kis darabokra vágjuk. A narancsot meghámozzuk úgy, hogy a belső fehér hártyáját is levágjuk, majd kettőt vékony szeletekre vágunk. A harmadikat cikkekre szedjük, és feldaraboljuk. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk fóliával, az alját kirakjuk narancskarikákkal, a fel nem használt szeleteket pedig szintén feldaraboljuk.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor felével. A sárgáját simára kavarjuk a cukor másik felével, a vaníliás cukorral, a liszttel és kevés pezsgővel. A többi pezsgőt felforraljuk, beleöntjük a tojásos-lisztes keveréket, majd állandóan kavargatva jó sűrűre főzzük. A forró pudinghoz hozzáadjuk a beáztatott zselatint, és addig kavargatjuk, amíg teljesen fel nem oldódik benne. Ekkor hozzáadjuk a tojáshabot meg a gyümölcsöt, és óvatosan összeforgatjuk. A masszát a narancsszeletekkel kirakott tortaformába öntjük, majd 5-6 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a tortát tálcára borítjuk, és óvatosan lehúzzuk róla a fóliát.

Tipp: Aki szeretné, bevonhatja tejszínhabbal is, illetve gazdagon kidíszítheti idénygyümölcsökkel.

HÚSV. - 2013.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2013. február 17., vasárnap

Pezsgős habtorta


Ez a torta a régi, hagyományos zselatinos tortám receptje alapján készült úgy, hogy a tejet teljes mértékben pezsgőre cseréltem. Szerintem nagyon finom lett, férjecskémnek jobban ízlik a régi megszokott íz. Egy hatalmas módosítás azonban van a régi recepthez képest, amit már jóideje így csinálok: a cukormennyiséget felére csökkentettem, és istenbizony,  még így is jó édes.
A tortát (és még egyet, hagyományosat) múltkor készítettem, amikor Ivóba mentünk Erdélyi konyhás találkozóra, és három ünnepeltet köszöntöttünk vele. Nagy meglepetés volt a torta és a köszöntés mindhárom ünnepeltnek, sikerült örömöt szereznünk vele mindenkinek. Isten éltessen Edó, Magdi és Hajnalka! (... a szülinapok időrendi sorrendjéban... :))
Fotó csak ilyen van róla... 
Pezsgős habtorta 

Hozzávalók: 40 g zselatinpor, 2 dl víz, 8 tojás, 25 dkg cukor, 4 evőkanál liszt, 4 tasak vaníliás cukor, 6 dl félszáraz vagy félédes pezsgő, 1 ananászkonzerv, 3 narancs.

Elkészítése: A zselatinport beáztatjuk 2 dl vízbe. Az ananászbefőttet leszűrjük, a gyümölcsöt kis darabokra vágjuk. A narancsot meghámozzuk úgy, hogy a belső fehér hártyáját is levágjuk, majd kettőt vékony szeletekre vágunk. A harmadikat cikkekre szedjük, és feldaraboljuk. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk fóliával, az alját kirakjuk narancskarikákkal, a fel nem használt szeleteket pedig szintén feldaraboljuk.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor felével. A sárgáját simára kavarjuk a cukor másik felével, a vaníliás cukorral, a liszttel és kevés pezsgővel. A többi pezsgőt felforraljuk, beleöntjük a tojásos-lisztes keveréket, majd állandóan kavargatva jó sűrűre főzzük. A forró pudinghoz hozzáadjuk a beáztatott zselatint, és addig kavargatjuk, amíg teljesen fel nem oldódik benne. Ekkor hozzáadjuk a tojáshabot meg a gyümölcsöt, és óvatosan összeforgatjuk. A masszát a narancsszeletekkel kirakott tortaformába öntjük, majd 5-6 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a tortát tálcára borítjuk, és óvatosan lehúzzuk róla a fóliát.

Tipp: Aki szeretné, bevonhatja tejszínhabbal is, illetve gazdagon kidíszítheti idénygyümölcsökkel.

HÚSV. - 2013.

Nincsenek megjegyzések: