Tegnap én is megsütöttem az idei farsang első adag fánkját. Jó idejében, tudom, de jobb később, mint soha.... :) Nem volt időm sokat variálni, így felütöttem a blogom fánkrészlegét, és mivel tudtam, hogy két évvel ezelőtt sok-sok receptet átböngészve egy nagyon jó saját receptet alakítottam ki, hát ugyanahhoz nyúltam. De nem én lennék, ha menet közben valamit nem variálnék, ezért amikor eszembe jutott, hogy hoppá, a múltkori tortától maradt némi tejszín a dobozban, máris tudtam, mit fogok tenni: csokoládékrémmel töltöm meg.
A fánk receptjét nem írom le újból, megtalálható ITT, a csokoládékrém elkészítése is nagyon egyszerű, és mindenesetre, nagyon-nagyon finom lett. Nagylányom iskolai farsangján egy-kettőre szétkapkodták. Sajnos lefotózni nem volt időm, csak akkor kattintottam egyet gyorsan, amikor kitettem az asztalra, de egy apró kezecske máris odanyúlt, és "lelopott" róla egy darabot. :)
Csokoládékrém (ganache)
Hozzávalók: 3 dl habtejszín, 1 evőkanál porcukor (opcionális-én nem tettem), 10 dkg 50%-os étcsokoládé, 10 dkg tejcsokoládé (ez éppen egy 30%-os csokimikulás volt:D).
Elkészítése: A habtejszínt hőálló edénybe tesszük, beletördeljük a csokoládékat, hozzáadjuk a cukrot, és mikróban 30 másodpercenként felmelegítjük. Minden félperc után habverővel átkavarjuk. 3-5-ször ismételjük meg a műveletet, mígnem teljesen egynemű masszát kapunk. Ekkor hideg helyen jól kihűtjük, majd kézi mixerrel jó habosra verjük. Vékony csöves habzsákba adagoljuk, a csövet beleszúrjuk a fánkba, és finoman megnyomva a habzsákot, megtöltjük vele a fánkokat. Végül megszórjuk őket vaníliás porcukorral.
Megjegyzés: "Jobb házaknál", tudom, hogy a csokoládét nem olvasztják mikróban, de az az igazság, hoyg nekem nincs sem időm, sem türelmem gőz fölött olvasztgatni, egy a félpercenkénti melegítés-átkavarás nálam bejött és működik.
KAL - 2014.
Kicsikém majszolja:
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2013. február 8., péntek
Csokoládékrémes fánk
Tegnap én is megsütöttem az idei farsang első adag fánkját. Jó idejében, tudom, de jobb később, mint soha.... :) Nem volt időm sokat variálni, így felütöttem a blogom fánkrészlegét, és mivel tudtam, hogy két évvel ezelőtt sok-sok receptet átböngészve egy nagyon jó saját receptet alakítottam ki, hát ugyanahhoz nyúltam. De nem én lennék, ha menet közben valamit nem variálnék, ezért amikor eszembe jutott, hogy hoppá, a múltkori tortától maradt némi tejszín a dobozban, máris tudtam, mit fogok tenni: csokoládékrémmel töltöm meg.
A fánk receptjét nem írom le újból, megtalálható ITT, a csokoládékrém elkészítése is nagyon egyszerű, és mindenesetre, nagyon-nagyon finom lett. Nagylányom iskolai farsangján egy-kettőre szétkapkodták. Sajnos lefotózni nem volt időm, csak akkor kattintottam egyet gyorsan, amikor kitettem az asztalra, de egy apró kezecske máris odanyúlt, és "lelopott" róla egy darabot. :)
Csokoládékrém (ganache)
Hozzávalók: 3 dl habtejszín, 1 evőkanál porcukor (opcionális-én nem tettem), 10 dkg 50%-os étcsokoládé, 10 dkg tejcsokoládé (ez éppen egy 30%-os csokimikulás volt:D).
Elkészítése: A habtejszínt hőálló edénybe tesszük, beletördeljük a csokoládékat, hozzáadjuk a cukrot, és mikróban 30 másodpercenként felmelegítjük. Minden félperc után habverővel átkavarjuk. 3-5-ször ismételjük meg a műveletet, mígnem teljesen egynemű masszát kapunk. Ekkor hideg helyen jól kihűtjük, majd kézi mixerrel jó habosra verjük. Vékony csöves habzsákba adagoljuk, a csövet beleszúrjuk a fánkba, és finoman megnyomva a habzsákot, megtöltjük vele a fánkokat. Végül megszórjuk őket vaníliás porcukorral.
Megjegyzés: "Jobb házaknál", tudom, hogy a csokoládét nem olvasztják mikróban, de az az igazság, hoyg nekem nincs sem időm, sem türelmem gőz fölött olvasztgatni, egy a félpercenkénti melegítés-átkavarás nálam bejött és működik.
KAL - 2014.
Kicsikém majszolja:
A fánk receptjét nem írom le újból, megtalálható ITT, a csokoládékrém elkészítése is nagyon egyszerű, és mindenesetre, nagyon-nagyon finom lett. Nagylányom iskolai farsangján egy-kettőre szétkapkodták. Sajnos lefotózni nem volt időm, csak akkor kattintottam egyet gyorsan, amikor kitettem az asztalra, de egy apró kezecske máris odanyúlt, és "lelopott" róla egy darabot. :)
Csokoládékrém (ganache)
Hozzávalók: 3 dl habtejszín, 1 evőkanál porcukor (opcionális-én nem tettem), 10 dkg 50%-os étcsokoládé, 10 dkg tejcsokoládé (ez éppen egy 30%-os csokimikulás volt:D).
Elkészítése: A habtejszínt hőálló edénybe tesszük, beletördeljük a csokoládékat, hozzáadjuk a cukrot, és mikróban 30 másodpercenként felmelegítjük. Minden félperc után habverővel átkavarjuk. 3-5-ször ismételjük meg a műveletet, mígnem teljesen egynemű masszát kapunk. Ekkor hideg helyen jól kihűtjük, majd kézi mixerrel jó habosra verjük. Vékony csöves habzsákba adagoljuk, a csövet beleszúrjuk a fánkba, és finoman megnyomva a habzsákot, megtöltjük vele a fánkokat. Végül megszórjuk őket vaníliás porcukorral.
Megjegyzés: "Jobb házaknál", tudom, hogy a csokoládét nem olvasztják mikróban, de az az igazság, hoyg nekem nincs sem időm, sem türelmem gőz fölött olvasztgatni, egy a félpercenkénti melegítés-átkavarás nálam bejött és működik.
KAL - 2014.
Kicsikém majszolja:
2 megjegyzés:
- Katalin írta...
-
Látom gyorsan fogyott :)
- 2013. február 9. 15:20
- fenci írta...
-
Megadtad az utolsó lökést : most én is fánkot sütök, kipróbálom a receptet. Másképp nem igazán szoktam, mert olajban sül, elég nehéz - de ilyenkor jan. végén - február elején szinte kötelező. A csokikrém is jól hangzik :-)
- 2013. február 9. 15:41
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Látom gyorsan fogyott :)
Megadtad az utolsó lökést : most én is fánkot sütök, kipróbálom a receptet. Másképp nem igazán szoktam, mert olajban sül, elég nehéz - de ilyenkor jan. végén - február elején szinte kötelező. A csokikrém is jól hangzik :-)
Megjegyzés küldése