2013. március 6., szerda

Halikrakrém

Már van a blogomon ikrakrém, de most egy picit másképp készítettem. Már sok receptet kipróbáltam rá, de egyik sem volt az igazi eddig. Leginkább a fenti linken található recept hasonlít arra, amit az üzletben lehet kapni, és bár finom, nekem mégis túl tömény. Ezért tovább kísérleteztem. Az elmúlt 2-3 hét alatt kétféleképpen is kipróbáltam, és mindkettő nagyon finom volt. De ez utóbbi abszolút vetekszik az igazival, és ebben még beazonosíthatatlan színezékek és ízfokozók sincsenek. :)

Halikrakrém házilag - mint az igazi

Hozzávalók: 3 púpozott teáskanálnyi sózott halikra (vagy ennek megfelelő friss ikra meg só), 2 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tej, 1,5 dl olaj, 1-2 citrom, 3-4 evőkanál hideg víz, 1 kicsi hagyma finomra reszelve, só, bors.

Elkészítése: A lisztet szárazon állandóan kavargatva jól felforrósítjuk (nem hagyjuk pirulni), majd felöntjük a hideg tejjel és sűrű pépet főzünk belőle. Amíg teljesen kihűl, kikavarjuk az ikrát. A sózott ikrát tálba tesszük, hozzáadunk 1-2 evőkanál citromlevet, kézi mixerrel simára keverjük, majd először cseppenként, majd vékony sugárban beledolgozzuk az olajat. Közben felváltva adagoljuk a citromlevet meg a hideg vizet, amikor úgy tűnik, hogy a krém tűl sűrű, nehezen dolgozható. Amikor az összes olajat felvette, szintén kézi mixerrel hozzádolgozzuk a teljesen kihűlt pépet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve citromlével ízesítjük, végül pedig belekavarjuk a reszelt hagymát. Jól behűtjük és pirítóssal vagy friss kenyérrel tálaljuk citrom, esetleg olajbogyó kíséretében.

KAL - 2014.

4 megjegyzés:

Kati írta...

Na ez az egy ami kimarad nálam. Ha puskával állnak mögöttem akkor sem tudom megenni, pedig Isten a tanúm rá, megpróbáltam. Nem megy. Pedig a halat, meg mindenféle tengeri herkentyűt megeszek.

Garffyka írta...

Imádom! Otthon elég sokszor került az asztalra, legszívesebben pici kenyér-ikra nagy kanállal ettem volna :) Itthon még nem ettem/készítettem, utánna kellene járnom, hol tudok halikrát venni. Most szívesen megennék egy nagy karéj halikrás kenyeret :)

sedith írta...

Kati, ha csak az üzletit kóstoltad, akkor elhiszem. Én azt is szeretem, de nekem pl. nem jön be annak a kesernyéssége. Ezen viszont nem érződik olyasmi.
Én a pacallal voltam úgy, hoyg bármi, csak az ne. És képzeld, szilveszterkor imádtam Karcsi pacallevesét.
Szóval, ne zárd ki. Időnként még adj egy-egy esélyt ennek is. Az ízlések változnak. 10 évvel ezelőtt sok mindenről nem tudtam elképzelni, hogy megegyem. :)


Garffyka, örülök, ha nosztalgiázhattál egy kicsit miattam.:) Ahol friss halat árulnak, ott ikrának is kell lennie. Aki keres, talál, azt mondják. :)

Timea írta...

Már másfél napja keresem azt a liszt pépes receptet. Ez Isteni!

Related Posts with Thumbnails

2013. március 6., szerda

Halikrakrém

Már van a blogomon ikrakrém, de most egy picit másképp készítettem. Már sok receptet kipróbáltam rá, de egyik sem volt az igazi eddig. Leginkább a fenti linken található recept hasonlít arra, amit az üzletben lehet kapni, és bár finom, nekem mégis túl tömény. Ezért tovább kísérleteztem. Az elmúlt 2-3 hét alatt kétféleképpen is kipróbáltam, és mindkettő nagyon finom volt. De ez utóbbi abszolút vetekszik az igazival, és ebben még beazonosíthatatlan színezékek és ízfokozók sincsenek. :)

Halikrakrém házilag - mint az igazi

Hozzávalók: 3 púpozott teáskanálnyi sózott halikra (vagy ennek megfelelő friss ikra meg só), 2 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tej, 1,5 dl olaj, 1-2 citrom, 3-4 evőkanál hideg víz, 1 kicsi hagyma finomra reszelve, só, bors.

Elkészítése: A lisztet szárazon állandóan kavargatva jól felforrósítjuk (nem hagyjuk pirulni), majd felöntjük a hideg tejjel és sűrű pépet főzünk belőle. Amíg teljesen kihűl, kikavarjuk az ikrát. A sózott ikrát tálba tesszük, hozzáadunk 1-2 evőkanál citromlevet, kézi mixerrel simára keverjük, majd először cseppenként, majd vékony sugárban beledolgozzuk az olajat. Közben felváltva adagoljuk a citromlevet meg a hideg vizet, amikor úgy tűnik, hogy a krém tűl sűrű, nehezen dolgozható. Amikor az összes olajat felvette, szintén kézi mixerrel hozzádolgozzuk a teljesen kihűlt pépet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve citromlével ízesítjük, végül pedig belekavarjuk a reszelt hagymát. Jól behűtjük és pirítóssal vagy friss kenyérrel tálaljuk citrom, esetleg olajbogyó kíséretében.

KAL - 2014.

4 megjegyzés:

Kati írta...

Na ez az egy ami kimarad nálam. Ha puskával állnak mögöttem akkor sem tudom megenni, pedig Isten a tanúm rá, megpróbáltam. Nem megy. Pedig a halat, meg mindenféle tengeri herkentyűt megeszek.

Garffyka írta...

Imádom! Otthon elég sokszor került az asztalra, legszívesebben pici kenyér-ikra nagy kanállal ettem volna :) Itthon még nem ettem/készítettem, utánna kellene járnom, hol tudok halikrát venni. Most szívesen megennék egy nagy karéj halikrás kenyeret :)

sedith írta...

Kati, ha csak az üzletit kóstoltad, akkor elhiszem. Én azt is szeretem, de nekem pl. nem jön be annak a kesernyéssége. Ezen viszont nem érződik olyasmi.
Én a pacallal voltam úgy, hoyg bármi, csak az ne. És képzeld, szilveszterkor imádtam Karcsi pacallevesét.
Szóval, ne zárd ki. Időnként még adj egy-egy esélyt ennek is. Az ízlések változnak. 10 évvel ezelőtt sok mindenről nem tudtam elképzelni, hogy megegyem. :)


Garffyka, örülök, ha nosztalgiázhattál egy kicsit miattam.:) Ahol friss halat árulnak, ott ikrának is kell lennie. Aki keres, talál, azt mondják. :)

Timea írta...

Már másfél napja keresem azt a liszt pépes receptet. Ez Isteni!