Egy kolléganőmtől, Dianától kaptam a receptet múlt héten. Nagyon dicsérte, hogy milyen finom, ezért amikor már körmömre volt égve a gyertya, mert nem tudtam, mit süssek-vigyek az elmúlt hétvégén lezajlott Erdélyi konyha találkozóra, gondolkodás nélkül eldöntöttem: ezt próbálom ki. A sima recept csupán gyümölcsöt ír bele, de amikor kerestem valamit a fagyasztóban, és megláttam a gesztenyepürét,már nem volt kérdéses, hogy azt is felhasználom. Nem bántam meg, nagyon különleges ízkombináció született. Próbáljátok ki ti is. :) Természetesen, nyilvánvaló, hogy gyümölcs gyanánt bármilyen idéngyümölcs használható hozzá.
Áfonyás-gesztenyés kavart sütemény
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 5 tojás, 20 dkg evőkanál cukor, csipetnyi só, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 1 citrom héja, 1 evőkanál citromlé, 2 tasak vaníliás cukor, 30 dkg liszt, 8 evőkanál tej; továbbá: 1 csomag gesztenyepüré, 35 dkg áfonya, 2 evőkanál cukor, 2 csapott evőkanál búzadara.
Elkészítése: A vajat habosra kavarjuk az 5 tojássárgájával és a cukor felével. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval és a többi cukorral. A vajas masszába szórjuk a sütőport, meglocsoljuk citromlével, hogy felhabosodjon, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot meg a citromhéjat, és jól összekeverjük. Ezután elkezdjük felváltva hozzáadni a lisztet, a tojáshabot meg a tejet, és fakanál segítségével, óvatos mozdulatokkal összedolgozzuk. A gesztenyepürét kis kockákra vágjuk, a megmosott, jól lecsepegtetett áfonyát pedig összekeverjük a cukorral meg a búzadarával. A masszát sütőpapírral bélelt 24*35 cm-es tepsibe simítjuk, majd egyenletesen eloszlatva a felületén belepottyantjuk a gesztenyekockákat, végül pedig (szintén egyenletességre törekedve) rászórjuk az áfonyát. 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
FI - 2014/8
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2013. július 1., hétfő
Áfonyás-gesztenyés kavart sütemény
Egy kolléganőmtől, Dianától kaptam a receptet múlt héten. Nagyon dicsérte, hogy milyen finom, ezért amikor már körmömre volt égve a gyertya, mert nem tudtam, mit süssek-vigyek az elmúlt hétvégén lezajlott Erdélyi konyha találkozóra, gondolkodás nélkül eldöntöttem: ezt próbálom ki. A sima recept csupán gyümölcsöt ír bele, de amikor kerestem valamit a fagyasztóban, és megláttam a gesztenyepürét,már nem volt kérdéses, hogy azt is felhasználom. Nem bántam meg, nagyon különleges ízkombináció született. Próbáljátok ki ti is. :) Természetesen, nyilvánvaló, hogy gyümölcs gyanánt bármilyen idéngyümölcs használható hozzá.
Áfonyás-gesztenyés kavart sütemény
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 5 tojás, 20 dkg evőkanál cukor, csipetnyi só, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 1 citrom héja, 1 evőkanál citromlé, 2 tasak vaníliás cukor, 30 dkg liszt, 8 evőkanál tej; továbbá: 1 csomag gesztenyepüré, 35 dkg áfonya, 2 evőkanál cukor, 2 csapott evőkanál búzadara.
Elkészítése: A vajat habosra kavarjuk az 5 tojássárgájával és a cukor felével. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval és a többi cukorral. A vajas masszába szórjuk a sütőport, meglocsoljuk citromlével, hogy felhabosodjon, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot meg a citromhéjat, és jól összekeverjük. Ezután elkezdjük felváltva hozzáadni a lisztet, a tojáshabot meg a tejet, és fakanál segítségével, óvatos mozdulatokkal összedolgozzuk. A gesztenyepürét kis kockákra vágjuk, a megmosott, jól lecsepegtetett áfonyát pedig összekeverjük a cukorral meg a búzadarával. A masszát sütőpapírral bélelt 24*35 cm-es tepsibe simítjuk, majd egyenletesen eloszlatva a felületén belepottyantjuk a gesztenyekockákat, végül pedig (szintén egyenletességre törekedve) rászórjuk az áfonyát. 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
FI - 2014/8
Áfonyás-gesztenyés kavart sütemény
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 5 tojás, 20 dkg evőkanál cukor, csipetnyi só, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 1 citrom héja, 1 evőkanál citromlé, 2 tasak vaníliás cukor, 30 dkg liszt, 8 evőkanál tej; továbbá: 1 csomag gesztenyepüré, 35 dkg áfonya, 2 evőkanál cukor, 2 csapott evőkanál búzadara.
Elkészítése: A vajat habosra kavarjuk az 5 tojássárgájával és a cukor felével. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval és a többi cukorral. A vajas masszába szórjuk a sütőport, meglocsoljuk citromlével, hogy felhabosodjon, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot meg a citromhéjat, és jól összekeverjük. Ezután elkezdjük felváltva hozzáadni a lisztet, a tojáshabot meg a tejet, és fakanál segítségével, óvatos mozdulatokkal összedolgozzuk. A gesztenyepürét kis kockákra vágjuk, a megmosott, jól lecsepegtetett áfonyát pedig összekeverjük a cukorral meg a búzadarával. A masszát sütőpapírral bélelt 24*35 cm-es tepsibe simítjuk, majd egyenletesen eloszlatva a felületén belepottyantjuk a gesztenyekockákat, végül pedig (szintén egyenletességre törekedve) rászórjuk az áfonyát. 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
FI - 2014/8
5 megjegyzés:
- Jutka írta...
-
Nagyon finom volt!
- 2013. július 1. 22:50
- sedith írta...
-
Köszönöm! :)
- 2013. július 1. 22:58
- Kati írta...
-
Bizony, ebből én is ettem, fincsi volt, s rájöttem, hogy meg tudom enni a gesztenyét:)
- 2013. július 2. 9:20
- Hajnalka írta...
-
Ezt a receptet viszem. Annyira finom volt, és olyan tökéletes párosítás az áfonya a gesztenyével, hogy csillagos besorolás:)
- 2013. július 6. 12:26
- sedith írta...
-
Kati, látod, sosem lehetünk biztosak abban, hoyg nem változik-e meg az ízlésünk... Ugye, az ikra is finom volt házi változatban....
Hajnalka, bezzeg, milyen büszke vagy!:D Akinek kilószám áll az áfonya a fagyasztójában-kamrájában...
- 2013. július 6. 13:18
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
5 megjegyzés:
Nagyon finom volt!
Köszönöm! :)
Bizony, ebből én is ettem, fincsi volt, s rájöttem, hogy meg tudom enni a gesztenyét:)
Ezt a receptet viszem. Annyira finom volt, és olyan tökéletes párosítás az áfonya a gesztenyével, hogy csillagos besorolás:)
Kati, látod, sosem lehetünk biztosak abban, hoyg nem változik-e meg az ízlésünk... Ugye, az ikra is finom volt házi változatban....
Hajnalka, bezzeg, milyen büszke vagy!:D Akinek kilószám áll az áfonya a fagyasztójában-kamrájában...
Megjegyzés küldése