2013. július 11., csütörtök

Meggyes ivólé


Ismét eljött a finom házi ivólevek készítésének ideje. Lesz majd sokféle, most egy meggyes-almás változatot próbáltam ki. Nagyon finom savanykás lett.


Meggyes ivólé

Hozzávalók: 1 kg alma, 50 dkg kimagozott meggy, 15-20 dkg cukor, 2-3 evőkanál citromlé, víz.

Elkészítése: A kimagozott meggyet kevés víz hozzáadásával puhára főzzük, majd összeturmixoljuk. Az almát negyedeljük, magházát kivágjuk, majd cikkekre daraboljuk. Kevés vizet öntve alá ezt is puhára pároljuk, majd tésztaszűrőn átpasszírozzuk, hogy a héját felfogjuk. Az almapürét összevegyítjük a turmixolt meggyel, hozzáadjuk a citromlevet, és tetszés szerint hígítjuk vízzel, majd miután fölforrt, kb. 10 percig főzzük csendes tűzön. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, ha szükségesnek találjuk, további vízzel hígítjuk, és 10-15 percig főzzük tovább. Csírátlanított, száraz üvegekbe adagoljuk, ledugaszoljuk őket, majd fejtetőre állítjuk néhány percre, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. 

Tipp: Ha azonnali fogyasztásra készítjük, a forró ivólevet hagyjuk kihűlni, majd palackokba öntjük, és hűtőszekrényben tároljuk néhány napig.
EK - 2013/8

2 megjegyzés:

Kati írta...

Hogy ez milyen jó ötlet te Edith:)S nagyon tetszik a fedőkön az a diszítés:)

sedith írta...

Köszi, Kati!:)
A fedőket csak egyszerűen lekötöttem azzal az anyaggal, semmi különlegesebb díszítés. :)

Related Posts with Thumbnails

2013. július 11., csütörtök

Meggyes ivólé


Ismét eljött a finom házi ivólevek készítésének ideje. Lesz majd sokféle, most egy meggyes-almás változatot próbáltam ki. Nagyon finom savanykás lett.


Meggyes ivólé

Hozzávalók: 1 kg alma, 50 dkg kimagozott meggy, 15-20 dkg cukor, 2-3 evőkanál citromlé, víz.

Elkészítése: A kimagozott meggyet kevés víz hozzáadásával puhára főzzük, majd összeturmixoljuk. Az almát negyedeljük, magházát kivágjuk, majd cikkekre daraboljuk. Kevés vizet öntve alá ezt is puhára pároljuk, majd tésztaszűrőn átpasszírozzuk, hogy a héját felfogjuk. Az almapürét összevegyítjük a turmixolt meggyel, hozzáadjuk a citromlevet, és tetszés szerint hígítjuk vízzel, majd miután fölforrt, kb. 10 percig főzzük csendes tűzön. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, ha szükségesnek találjuk, további vízzel hígítjuk, és 10-15 percig főzzük tovább. Csírátlanított, száraz üvegekbe adagoljuk, ledugaszoljuk őket, majd fejtetőre állítjuk néhány percre, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. 

Tipp: Ha azonnali fogyasztásra készítjük, a forró ivólevet hagyjuk kihűlni, majd palackokba öntjük, és hűtőszekrényben tároljuk néhány napig.
EK - 2013/8

2 megjegyzés:

Kati írta...

Hogy ez milyen jó ötlet te Edith:)S nagyon tetszik a fedőkön az a diszítés:)

sedith írta...

Köszi, Kati!:)
A fedőket csak egyszerűen lekötöttem azzal az anyaggal, semmi különlegesebb díszítés. :)