2013. július 6., szombat

Sertésoldalas makói módra

Ismét hús és hagyma, kissé másképpen...

Hónapok óta nem főztem disznóhúst, de most találtam a fagyasztó mélyén egy nagy adag oldalast, ezért gondoltam, felhasználom. Finom zöldbablevest főztem vele, majd a hús nagy részét elkészítettem makói módra. Hogy ez a mód mit rejt magában, talán nem is kell sokat ecsetelni, hiszen Makó a hagymájáról híres, tehát nyilvánvaló, hogy ha makói módra készül egy étel, akkor az hagymával, méghozzá jó sok hagymával készül.
Nagyon finom fogást eredményezett, s bár a húsból csak 2-3 falatkát ettem, a mellette sült hagyma irtó ínycsiklandó lett, és nagyon etette magát.


Sertésoldalas makói módra

Hozzávalók 4-5 személyre: 1-1,2 kg sertésoldalas 1-2 darabban, 3 nagy vöröshagyma, 1 csokor újhagyma kevés zöldjével együtt, olaj vagy zsír, só, bors, pirospaprika, 2-3 dl vörösbor.

Elkészítése: Az oldalast megmossuk, felitatjuk róla a vizet, és szépen lenyessük róla a túl zsíros részeket. Hideg vízben főni tesszük, majd miután fölförrt, lehabozzuk, enyhén megsózzuk, és fedő alatt, csendes lángon majdnem puhára főzzük. Ekkor óvatosan kiszedjük a főzőléből, és egy tálra tesszük, hogy kissé megszikkadjon. A vöröshagymát meghámozzuk, félbe majd csíkokra vágjuk, az újhagymát zöldjével együtt felkarikázzuk. Felforrósított zsiradékon a hagymát üvegesre pároljuk, megszórjuk pirospaprikával, sóval meg borssal, és felöntjük kb. 1 dl vízzel. Addig pároljuk, míg zsírjára nem sül. Egy hőálló tál aljára terítjük a paprikás hagyma felét, ráhelyezzük az oldalast, és betakarjuk a maradék hagymával. Aláöntjük a bort, és 200 fokra előmelegíett sütőben fedő nélkül 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. Krumplipürével és salátával vagy savanyúsággal tálaljuk. Természetesen, a vele sült hagyma is a tányérra jár, isteni hagymalekvár-féleség lesz belőle.

Megjegyzés: Az oldalas főzőlevét felhasználhatjuk bármilyen leves készítéséhez. Én zöldbablevest főztem belőle.

EK - 2013/8



2 megjegyzés:

Kati írta...

Hát meghiszem, hogy finom lett, de azt hiszem most én is a hagymát eszegetném, nem mintha nem szeretném ay oldalast, csak kb 2 kg-ot hiytam ay elmúlt hétvégi sütiktől:)

sedith írta...

:):):)
:(:(:(

Related Posts with Thumbnails

2013. július 6., szombat

Sertésoldalas makói módra

Ismét hús és hagyma, kissé másképpen...

Hónapok óta nem főztem disznóhúst, de most találtam a fagyasztó mélyén egy nagy adag oldalast, ezért gondoltam, felhasználom. Finom zöldbablevest főztem vele, majd a hús nagy részét elkészítettem makói módra. Hogy ez a mód mit rejt magában, talán nem is kell sokat ecsetelni, hiszen Makó a hagymájáról híres, tehát nyilvánvaló, hogy ha makói módra készül egy étel, akkor az hagymával, méghozzá jó sok hagymával készül.
Nagyon finom fogást eredményezett, s bár a húsból csak 2-3 falatkát ettem, a mellette sült hagyma irtó ínycsiklandó lett, és nagyon etette magát.


Sertésoldalas makói módra

Hozzávalók 4-5 személyre: 1-1,2 kg sertésoldalas 1-2 darabban, 3 nagy vöröshagyma, 1 csokor újhagyma kevés zöldjével együtt, olaj vagy zsír, só, bors, pirospaprika, 2-3 dl vörösbor.

Elkészítése: Az oldalast megmossuk, felitatjuk róla a vizet, és szépen lenyessük róla a túl zsíros részeket. Hideg vízben főni tesszük, majd miután fölförrt, lehabozzuk, enyhén megsózzuk, és fedő alatt, csendes lángon majdnem puhára főzzük. Ekkor óvatosan kiszedjük a főzőléből, és egy tálra tesszük, hogy kissé megszikkadjon. A vöröshagymát meghámozzuk, félbe majd csíkokra vágjuk, az újhagymát zöldjével együtt felkarikázzuk. Felforrósított zsiradékon a hagymát üvegesre pároljuk, megszórjuk pirospaprikával, sóval meg borssal, és felöntjük kb. 1 dl vízzel. Addig pároljuk, míg zsírjára nem sül. Egy hőálló tál aljára terítjük a paprikás hagyma felét, ráhelyezzük az oldalast, és betakarjuk a maradék hagymával. Aláöntjük a bort, és 200 fokra előmelegíett sütőben fedő nélkül 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. Krumplipürével és salátával vagy savanyúsággal tálaljuk. Természetesen, a vele sült hagyma is a tányérra jár, isteni hagymalekvár-féleség lesz belőle.

Megjegyzés: Az oldalas főzőlevét felhasználhatjuk bármilyen leves készítéséhez. Én zöldbablevest főztem belőle.

EK - 2013/8



2 megjegyzés:

Kati írta...

Hát meghiszem, hogy finom lett, de azt hiszem most én is a hagymát eszegetném, nem mintha nem szeretném ay oldalast, csak kb 2 kg-ot hiytam ay elmúlt hétvégi sütiktől:)

sedith írta...

:):):)
:(:(:(