Múltkoriban a lányok éppen Garfield-ot nézték, én pedig éppen azon töprengtem, mit főzzek vacsorára. És ahogy meghallottam, úgy megkívántam a lasagnát, hogy menten tésztagyúrásba fogtam. Igaz, nem lett belőle aznap vacsora, sőt másnap sem, csak a negyedik napon ebéd, de akkor is éppen annyira kívántam, mint napokkal előtte. A tésztagyúrás eredménye 6 féle (cérnametélt, szélemetélt, kis- és nagy kocka, masnitészta és lasagna-lapok), részben teljes kiőrlésű házi tészta lett, persze kicsi mennyiségekben mindegyik, és isteni finomak lettek. A lasagnát készítettem el azon nyomban, és olyan lett, hogy mind csak ettem volna. A lányok is alig győzték gyúrni magukba.
Spenótos-fetás lasagne
Hozzávalók 3-4 személyre: 10-12 dkg házi lasagnatészta (a bolti lapok vastagabbak, ezért nagyobb mennyiség lesz), 15 dkg reszelt sajt, 3 evőkanál reszelt parmezán; a spenótos réteghez: 50 dkg spenót, 25 dkg feta, 1 hagyma, 2 paradicsom, olaj, bors; a besamelhez: 7 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 4 dl tej, só, bors, szerecsendió, kevés citromlé.
Elkészítése: Az olajat felhevítjük, megdinszteljük rajta a finomra aprított hagymát, majd rádobjuk a megmosott, csíkokra vágott spenótot, és néhány percig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, apróra darabolt paradicsomot, és addig pároljuk együtt, amíg zsírjára nem sül. Belemorzsoljuk a fetát, megszórjuk borssal, és jól összekeverjük. A mártáshoz a vajat felforrósítjuk, beleszórjuk a lisztet, elkeverjük, majd felöntjük a tejjel, simára keverjük, és sűrűre főzzük. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Egy szögletes jénai tálba cseppentünk néhány csepp olajat, elkenünk az alján 1-2 evőkanál besamelmártást, kirakjuk tésztalapokkal, majd ismét vékonyan megkenjük besamellel. Elsimítjuk rajta a spenótos massza egyharmadát, befedjük tésztalapokkal, majd a rétegezést még kétszer megismételjük a fent leírt sorrendben. A felső tésztaréteget ismét bevonjuk besamellel, majd megszórjuk a reszelt sajtok keverékével, és 30-35 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Tálalás előtt hagyjuk hűlni 10-15 percig, hogy szépen lehessen szeletelni.
KAL - 2016.
2013. július 10., szerda
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2013. július 10., szerda
Spenótos-fetás lasagne
Múltkoriban a lányok éppen Garfield-ot nézték, én pedig éppen azon töprengtem, mit főzzek vacsorára. És ahogy meghallottam, úgy megkívántam a lasagnát, hogy menten tésztagyúrásba fogtam. Igaz, nem lett belőle aznap vacsora, sőt másnap sem, csak a negyedik napon ebéd, de akkor is éppen annyira kívántam, mint napokkal előtte. A tésztagyúrás eredménye 6 féle (cérnametélt, szélemetélt, kis- és nagy kocka, masnitészta és lasagna-lapok), részben teljes kiőrlésű házi tészta lett, persze kicsi mennyiségekben mindegyik, és isteni finomak lettek. A lasagnát készítettem el azon nyomban, és olyan lett, hogy mind csak ettem volna. A lányok is alig győzték gyúrni magukba.
Spenótos-fetás lasagne
Hozzávalók 3-4 személyre: 10-12 dkg házi lasagnatészta (a bolti lapok vastagabbak, ezért nagyobb mennyiség lesz), 15 dkg reszelt sajt, 3 evőkanál reszelt parmezán; a spenótos réteghez: 50 dkg spenót, 25 dkg feta, 1 hagyma, 2 paradicsom, olaj, bors; a besamelhez: 7 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 4 dl tej, só, bors, szerecsendió, kevés citromlé.
Elkészítése: Az olajat felhevítjük, megdinszteljük rajta a finomra aprított hagymát, majd rádobjuk a megmosott, csíkokra vágott spenótot, és néhány percig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, apróra darabolt paradicsomot, és addig pároljuk együtt, amíg zsírjára nem sül. Belemorzsoljuk a fetát, megszórjuk borssal, és jól összekeverjük. A mártáshoz a vajat felforrósítjuk, beleszórjuk a lisztet, elkeverjük, majd felöntjük a tejjel, simára keverjük, és sűrűre főzzük. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Egy szögletes jénai tálba cseppentünk néhány csepp olajat, elkenünk az alján 1-2 evőkanál besamelmártást, kirakjuk tésztalapokkal, majd ismét vékonyan megkenjük besamellel. Elsimítjuk rajta a spenótos massza egyharmadát, befedjük tésztalapokkal, majd a rétegezést még kétszer megismételjük a fent leírt sorrendben. A felső tésztaréteget ismét bevonjuk besamellel, majd megszórjuk a reszelt sajtok keverékével, és 30-35 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Tálalás előtt hagyjuk hűlni 10-15 percig, hogy szépen lehessen szeletelni.
KAL - 2016.
Spenótos-fetás lasagne
Hozzávalók 3-4 személyre: 10-12 dkg házi lasagnatészta (a bolti lapok vastagabbak, ezért nagyobb mennyiség lesz), 15 dkg reszelt sajt, 3 evőkanál reszelt parmezán; a spenótos réteghez: 50 dkg spenót, 25 dkg feta, 1 hagyma, 2 paradicsom, olaj, bors; a besamelhez: 7 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 4 dl tej, só, bors, szerecsendió, kevés citromlé.
Elkészítése: Az olajat felhevítjük, megdinszteljük rajta a finomra aprított hagymát, majd rádobjuk a megmosott, csíkokra vágott spenótot, és néhány percig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, apróra darabolt paradicsomot, és addig pároljuk együtt, amíg zsírjára nem sül. Belemorzsoljuk a fetát, megszórjuk borssal, és jól összekeverjük. A mártáshoz a vajat felforrósítjuk, beleszórjuk a lisztet, elkeverjük, majd felöntjük a tejjel, simára keverjük, és sűrűre főzzük. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Egy szögletes jénai tálba cseppentünk néhány csepp olajat, elkenünk az alján 1-2 evőkanál besamelmártást, kirakjuk tésztalapokkal, majd ismét vékonyan megkenjük besamellel. Elsimítjuk rajta a spenótos massza egyharmadát, befedjük tésztalapokkal, majd a rétegezést még kétszer megismételjük a fent leírt sorrendben. A felső tésztaréteget ismét bevonjuk besamellel, majd megszórjuk a reszelt sajtok keverékével, és 30-35 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Tálalás előtt hagyjuk hűlni 10-15 percig, hogy szépen lehessen szeletelni.
KAL - 2016.
Címkék:
főfogás,
hús nélküli,
rakottas,
spenótos,
tésztafélék,
túrós ételek
3 megjegyzés:
- Kati írta...
-
Jajj te Edith, hogy megkívántattad velem ezt:) Imádom a lasagnat, s még spenótos is, isteni:) S ráadásul házi tésztából.
- 2013. július 10. 23:05
- sedith írta...
-
:):):)
Életemben először gyártottam egyedül házi tésztát ekkor. Csak a kislányaim segítettek, de sokat. :) - 2013. július 10. 23:55
- Szitya írta...
-
Edith, ez nem ér!!! Most csorog a nyálam!!! :-)
- 2013. július 12. 12:50
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
3 megjegyzés:
Jajj te Edith, hogy megkívántattad velem ezt:) Imádom a lasagnat, s még spenótos is, isteni:) S ráadásul házi tésztából.
:):):)
Életemben először gyártottam egyedül házi tésztát ekkor. Csak a kislányaim segítettek, de sokat. :)
Edith, ez nem ér!!! Most csorog a nyálam!!! :-)
Megjegyzés küldése