2014. február 4., kedd
Szarvaslábszár pirított zsemlekockákkal
Pácolt szarvaslábszár zöldségágyon, pirított zsemlekockákkal
Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet vastag csontos szarvaslábszár, vörösbor, só, bors, 1 teáskanál borókabogyó, liszt, zsiradék; a zöldségágyhoz: 2 hagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 5-6 zellerszár, 2 paradicsom, 1 dl olaj, 2-3 dl fehérbor, 2 babérlevél, só, bors; a zsemlekörethez: 4 közepes zsemle, só, bors, 1 csipetnyi szárított, morzsolt zsálya, kb.1,5 dl tej, olaj; a szóráshoz: 1 citrom, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 3 cikk fokhagyma.
Elkészítése: A velőcsontos lábszárszeleteket enyhén megsózzuk és megborsozzuk, majd fölöntjük annyi vörösborral, amennyi jól ellepi őket. Beletesszük az összetört borókabogyót, és lefedve 1-2 napig hagyjuk pácolódni hideg helyen. Elkészítés előtt a húsokat kivesszük a pácból, és hagyjuk enyhén lecsepegni. A zsemlét 1-2 napig hagyjuk szikkadni, vagy kockára vágjuk, tepsibe terítjük, és egyszer-kétszer átforgatva enyhén kiszárítjuk. A lecsepegett hússzeleteket lisztbe forgatjuk, és felforrósított zsiradékon mindkét oldalukon hirtelen megpirítjuk, majd félretesszük. A zöldségeket megtisztítjuk-mossuk; a hagymát finomra aprítjuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret kis hasábokra vágjuk, a szárzellert meg a paradicsomot felszeleteljük. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk az összes zöldséget a paradicsom kivételével, és gyakran kavargatva 5-10 perc alatt megdinszteljük. A párolt zöldséget hőálló tálba terítjük, ráhelyezzük a megpirított hússzeleteket, majd rászórjuk a paradicsomot. Mellédobjuk a babérlevelet, aláöntjük a fehérbort, majd lefedjük, és 160 fokos sütőben, légkeverésen, 4 órán át hagyjuk készülni, majd 200 fokra emelve a hőt, 15-20 perc alatt rápirítunk. (A húst ekkor sem fedjük ki, különben kiszáradhat.) Amikor a hús majdnem elkészült, a szikkadt vagy enhén megpirított zsemlét tálba tesszük, megsózzuk és megborsozzuk, rászórjuk a morzsolt zsályát, majd rálocsoljuk a tejet. Jól összeforgatjuk, és több részletben, 4-5 evőkanálnyi olajon (minden adag előtt pótolnunk kell az olajat) átpirítjuk. A citrom sárga héját lereszeljük, a petrezselyemzöldet és a fokhagymát finomra aprítjuk, majd összekeverjük, és tálaláskor a hússzeletekre szórjuk. A hússzeleteket zsemlekockákkal és párolt zöldséggel kínáljuk.
2014. február 4., kedd
Szarvaslábszár pirított zsemlekockákkal
Pácolt szarvaslábszár zöldségágyon, pirított zsemlekockákkal
Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet vastag csontos szarvaslábszár, vörösbor, só, bors, 1 teáskanál borókabogyó, liszt, zsiradék; a zöldségágyhoz: 2 hagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 5-6 zellerszár, 2 paradicsom, 1 dl olaj, 2-3 dl fehérbor, 2 babérlevél, só, bors; a zsemlekörethez: 4 közepes zsemle, só, bors, 1 csipetnyi szárított, morzsolt zsálya, kb.1,5 dl tej, olaj; a szóráshoz: 1 citrom, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 3 cikk fokhagyma.
Elkészítése: A velőcsontos lábszárszeleteket enyhén megsózzuk és megborsozzuk, majd fölöntjük annyi vörösborral, amennyi jól ellepi őket. Beletesszük az összetört borókabogyót, és lefedve 1-2 napig hagyjuk pácolódni hideg helyen. Elkészítés előtt a húsokat kivesszük a pácból, és hagyjuk enyhén lecsepegni. A zsemlét 1-2 napig hagyjuk szikkadni, vagy kockára vágjuk, tepsibe terítjük, és egyszer-kétszer átforgatva enyhén kiszárítjuk. A lecsepegett hússzeleteket lisztbe forgatjuk, és felforrósított zsiradékon mindkét oldalukon hirtelen megpirítjuk, majd félretesszük. A zöldségeket megtisztítjuk-mossuk; a hagymát finomra aprítjuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret kis hasábokra vágjuk, a szárzellert meg a paradicsomot felszeleteljük. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk az összes zöldséget a paradicsom kivételével, és gyakran kavargatva 5-10 perc alatt megdinszteljük. A párolt zöldséget hőálló tálba terítjük, ráhelyezzük a megpirított hússzeleteket, majd rászórjuk a paradicsomot. Mellédobjuk a babérlevelet, aláöntjük a fehérbort, majd lefedjük, és 160 fokos sütőben, légkeverésen, 4 órán át hagyjuk készülni, majd 200 fokra emelve a hőt, 15-20 perc alatt rápirítunk. (A húst ekkor sem fedjük ki, különben kiszáradhat.) Amikor a hús majdnem elkészült, a szikkadt vagy enhén megpirított zsemlét tálba tesszük, megsózzuk és megborsozzuk, rászórjuk a morzsolt zsályát, majd rálocsoljuk a tejet. Jól összeforgatjuk, és több részletben, 4-5 evőkanálnyi olajon (minden adag előtt pótolnunk kell az olajat) átpirítjuk. A citrom sárga héját lereszeljük, a petrezselyemzöldet és a fokhagymát finomra aprítjuk, majd összekeverjük, és tálaláskor a hússzeletekre szórjuk. A hússzeleteket zsemlekockákkal és párolt zöldséggel kínáljuk.
4 megjegyzés:
- Adél írta...
-
MIkor betetted a sütőbe, nem gondoltam, hogy a végeredmény ennyire omlós, finom hús lesz! Az a citromos-fokhagymás-petrezselymes keverék a tetején, hát olyan ízorgiát adott neki...áhhh , összefut a számban a nyál most is:) Tökéletes volt!!
- 2014. február 4. 11:45
- sedith írta...
-
Adél, az alacsony hőfoktól van. :) A lábszár egyáltalán nem zsíros, tömény izom, és ha magas hőfokon készíted, kiszárad. Érdekes módon, valóban, a látványa nem feltételezte az omlósságot. MÉgis az volt.:)
- 2014. február 4. 14:19
- Kati írta...
-
Tetszik az új fejléced és a mottód :)
A szarvaslábszár is finom volt, megkóstoltam, de azok a zsemlekockák mindent vittek nálam :) - 2014. február 4. 21:15
- sedith írta...
-
Kati, köszönöm. Tegnap ugrott be a szöveg, és akkor már magától értetődött, hoyg egy kicsit újítok is. Nagy dolgot úgysem tudo csinálni ezzel a sablonnal, bár ennyi.
Örülök, hoyg ízlett. Eddig egyszer ettem hasonló zsemlekockát, akkor is megfogadtam, hoyg ezentúl rendszeresen készítem, aztán elfeledkeztem róla. Pedig miylen kézenfekvő lenne, amikor kiss szikkadtabb a meglévőkenyér. Kitűnően fel lehetne használni hozzá. - 2014. február 4. 23:24
4 megjegyzés:
MIkor betetted a sütőbe, nem gondoltam, hogy a végeredmény ennyire omlós, finom hús lesz! Az a citromos-fokhagymás-petrezselymes keverék a tetején, hát olyan ízorgiát adott neki...áhhh , összefut a számban a nyál most is:) Tökéletes volt!!
Adél, az alacsony hőfoktól van. :) A lábszár egyáltalán nem zsíros, tömény izom, és ha magas hőfokon készíted, kiszárad. Érdekes módon, valóban, a látványa nem feltételezte az omlósságot. MÉgis az volt.:)
Tetszik az új fejléced és a mottód :)
A szarvaslábszár is finom volt, megkóstoltam, de azok a zsemlekockák mindent vittek nálam :)
Kati, köszönöm. Tegnap ugrott be a szöveg, és akkor már magától értetődött, hoyg egy kicsit újítok is. Nagy dolgot úgysem tudo csinálni ezzel a sablonnal, bár ennyi.
Örülök, hoyg ízlett. Eddig egyszer ettem hasonló zsemlekockát, akkor is megfogadtam, hoyg ezentúl rendszeresen készítem, aztán elfeledkeztem róla. Pedig miylen kézenfekvő lenne, amikor kiss szikkadtabb a meglévőkenyér. Kitűnően fel lehetne használni hozzá.
Megjegyzés küldése