Mángoldpesztós pisztráng kuszkuszsalátával, pesztós öntettel
Hozzávalók a halhoz 6 személyre: 6 darab 25-30 dkg-os, konyhakész pisztráng, só, bors; a pesztóhoz: 10 dkg mángoldlevél, 6-7 dkg telemea vagy feta, 5 dkg mandula, 3 egész szardella (ajóka), 3 szál friss menta, 3 szál petrezselyemzöld, 5-6 cikk fokhagyma, 5 evőkanál olívaolaj, 5 evőkanál napraforgóolaj, 5-6 evőkanál víz, só, citromlé; a salátához: 40 dkg kuszkusz, 3 paradicsom, 3 uborka, 1 lila hagyma, só, bors, olívaolaj, citromlé; az öntethez: 10 dkg mascarpone, 1,5 dl hígabb joghurt, 2 cikk fokhagyma, só, citromlé, a maradék pesztó.
Elkészítése: A salátát előre is elkészíthetjük, de langyosan is finom. A kuszkuszt tálba öntjük, elkeverjük 3 evőkanál olívaolajjal és 1 csapott evőkanál sóval, majd annyi felforralt vizet öntünk rá, ami kb. 1 ujjnyival ellepi. Összekeverjük, majd lefedjük, és állni hagyjuk. A paradicsomnak kikaparjuk a belsejét, húsát kockára vágjuk, az uborkát hasonlóan daraboljuk, a hagymát finomra aprítjuk. Miután a kuszkusz megpuhult, és magába szívta az összes vizet (ha esetleg mégis maradna víz rajta, leszűrjük), hagyjuk legalább langyosra hűlni, hozzáadjuk a zöldségeket, összekeverjük, majd további sóval, citromlével és olívaolajjal tetszés szerint ízesítjük. A halakat megszórjuk sóval meg borssal, és állni hagyjuk, amíg a pesztó el nem készül. A pesztó hozzávalóit - a víz kivételével - magas falú edénybe rakjuk, botmixerrel pépesíteni kezdjük, miközben kanalanként adagoljuk hozzá a vizet. Annyi vizet használunk, amitől a pépünk szép sima, krémes lesz (kevesebb vagy több is lehet a megadott mennyiségnél). Ezután a halakat kívül-belül jó vastagon bekenjük a pesztóval (
Megjegyzés: Mángold helyett használhatunk spenótot, vagy végső soron petrezselyemzöldet is, de ez utóbbival sokkal intenzívebb, másabb lesz az íze.
KT - 2017/9
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése