2015. augusztus 28., péntek

Zöldséges kölessaláta (gluténmentes)

Ez a saláta készült egy múltkori húsleves főzése után, fölhasználtam hozzá a levesben főtt zöldséget és húst is. Krumpli helyett azonban - ami a hagyományos franciasalátába jár - kölest főztem kiegészítőként, és nem borsót, hanem kukoricát tettem bele (mert éppen föl kellett használni azt a két cső főtt kukoricát, ami nem fogyott el). És még hagyma is került bele, mert attól különleges, finom íze lesz. :) 
Hogy éppen gluténmentesre sikeredett, az a véletlen műve (bár krumplival is az lenne), aki azonban komoly gluténmentes diétára kényszerül, odafigyel, hogy egyetlen alapanyag se legyen gluténnal szennyezett, mint pl. a mustár. Az adag hatalmas, négyen jllaktunk belőle, és még jócskán maradt. 


Zöldséges kölessaláta (gluténmentes)

Hozzávalók 5-6 személyre: 1 adag levesben főtt zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellergumó), maradék, levesben főtt borjúhús  (vagy csirke),  20 dkg hántolt köles, 3-4 ecetes uborka, 1 lila hagyma, 2 cső főtt kukorica vagy 1 kukoricakonzerv, 1 egész tojás, 2-2,2 dl olaj, 1 evőkanál mustár, 1-2 dl tejföl vagy sűrű joghurt, só, bors, porcukor, citromlé.

Elkészítése: A kölest dupla mennyiségű vízben 10-15 perc alatt puhára főzzük. A zöldségeket kis kockákra vágjuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük, a kukoricát levágjuk a csőről és szétmorzsoljuk, vagy a konzervet leszűrjük, illetve a húst darabokra tépkedjük vagy vágjuk.. Mindent tálba teszünk, és hozzáadjuk a puhára főtt, megduzzadt kölest. A majonézhez magas falú pohárba tesszük az olajat, az egész tojást, a mustárt, kevés sót és citromlevet, majd botmixerrel kb. 30 másodperc alatt sűrű majonézzé dolgozzuk. További sóval, citromlével és porcukorral ízesítjük tetszés szerint. A majonézt a zöldségekre öntjük, összekavarjuk, majd annyi tejfölt vagy joghurtot adunk még hozzá, hogy a saláta jó szószos-szaftos legyen. Szükség szerint utánaízesítünk, és jól behűtve tálaljuk előételként vagy vacsorára.

Megjegyzések: A köleshez szükséges vízmennyiséget úgy állapíthatjuk meg legkönnyebben, hogy a szemecskéket pohárba öntjük, és annyi dupla pohár vizet számítunk, ahány pohárnyi köles volt.

Hasonlít a hagyományos franciasalátához, csak krumpli helyett kölest használunk, illetve kiegészítjük néhány egyéb hozzávalóval. Ha szeretnénk, kockára vágott pisos húsú paprikát és finomra aprított zöld fűszereket is keverhetünk bele.  

KAL - 2017.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. augusztus 28., péntek

Zöldséges kölessaláta (gluténmentes)

Ez a saláta készült egy múltkori húsleves főzése után, fölhasználtam hozzá a levesben főtt zöldséget és húst is. Krumpli helyett azonban - ami a hagyományos franciasalátába jár - kölest főztem kiegészítőként, és nem borsót, hanem kukoricát tettem bele (mert éppen föl kellett használni azt a két cső főtt kukoricát, ami nem fogyott el). És még hagyma is került bele, mert attól különleges, finom íze lesz. :) 
Hogy éppen gluténmentesre sikeredett, az a véletlen műve (bár krumplival is az lenne), aki azonban komoly gluténmentes diétára kényszerül, odafigyel, hogy egyetlen alapanyag se legyen gluténnal szennyezett, mint pl. a mustár. Az adag hatalmas, négyen jllaktunk belőle, és még jócskán maradt. 


Zöldséges kölessaláta (gluténmentes)

Hozzávalók 5-6 személyre: 1 adag levesben főtt zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellergumó), maradék, levesben főtt borjúhús  (vagy csirke),  20 dkg hántolt köles, 3-4 ecetes uborka, 1 lila hagyma, 2 cső főtt kukorica vagy 1 kukoricakonzerv, 1 egész tojás, 2-2,2 dl olaj, 1 evőkanál mustár, 1-2 dl tejföl vagy sűrű joghurt, só, bors, porcukor, citromlé.

Elkészítése: A kölest dupla mennyiségű vízben 10-15 perc alatt puhára főzzük. A zöldségeket kis kockákra vágjuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük, a kukoricát levágjuk a csőről és szétmorzsoljuk, vagy a konzervet leszűrjük, illetve a húst darabokra tépkedjük vagy vágjuk.. Mindent tálba teszünk, és hozzáadjuk a puhára főtt, megduzzadt kölest. A majonézhez magas falú pohárba tesszük az olajat, az egész tojást, a mustárt, kevés sót és citromlevet, majd botmixerrel kb. 30 másodperc alatt sűrű majonézzé dolgozzuk. További sóval, citromlével és porcukorral ízesítjük tetszés szerint. A majonézt a zöldségekre öntjük, összekavarjuk, majd annyi tejfölt vagy joghurtot adunk még hozzá, hogy a saláta jó szószos-szaftos legyen. Szükség szerint utánaízesítünk, és jól behűtve tálaljuk előételként vagy vacsorára.

Megjegyzések: A köleshez szükséges vízmennyiséget úgy állapíthatjuk meg legkönnyebben, hogy a szemecskéket pohárba öntjük, és annyi dupla pohár vizet számítunk, ahány pohárnyi köles volt.

Hasonlít a hagyományos franciasalátához, csak krumpli helyett kölest használunk, illetve kiegészítjük néhány egyéb hozzávalóval. Ha szeretnénk, kockára vágott pisos húsú paprikát és finomra aprított zöld fűszereket is keverhetünk bele.  

KAL - 2017.

Nincsenek megjegyzések: