Az ötlet a Házi cukrászat című könyvben jött szembe velem, de ott meggyel készültek a tortácskák, illetve a tésztája is más volt, külön recepttel. A gyümölcsre öntendő krém receptjét vettem nagyjából át, de én édesebbre készítettem, és tej helyett kizárólag tejszínt használtam. A végeredmény: feltétlenül megismétlendő. Szederrel vagy más gyümölccsel, mindegy, mert isteni lett. Azaz volt. :)
Szedres
tortácskák
Hozzávalók 6
darabhoz: 40 dkg leveles tészta, 30-35 dkg friss szeder; a krémhez: 2 dkg
keményítő, 4 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojás, 1 tojássárgája, 5
dkg vaj, 2 dl tejszín, csipetnyi só.
Elkészítése:
Előkészítünk 6 darab, 10-12 cm átmérőjű torta- vagy szufléformát. A leveles
tésztát nagyon vékonyra nyújtjuk, és akkora köröket vágunk ki belőle, hogy a
formák peremére is jusson tészta. (Vagy szögletesen hagyjuk őket, majd a
fölösleget levágjuk.) Kibéleljük vele a formákat, majd kis sütőpapírdarabokat
helyezünk bele, megtöltjük szárazbabbal vagy rizzsel, és kb. 15 perc alatt
elősütjük őket a 220 fokra előmelegített sütőben. Ezután kivesszük,
eltávolítjuk a babot meg a sütőpapírt, és a kosárkákat megtöltjük az egyenlően
eloszlatott szederrel. Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A hozzávalókat
kézi mixerrel simára keverjük, majd nem túl nagy lángon, állandóan kavargatva
sűrűsödésig főzzük. Ekkor eloszlatjuk a szederrel megtöltött kosárkákban, és a
200 fokra visszahűtött sütőben további 15-20 percig sütjük, vagy amíg a krém
dermedni nem kezd. Langyosan vagy kihűtve tálaljuk.
SÜTI I. - 2016.
SÜTI I. - 2016.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése