2015. október 24., szombat

Paradicsomos borsófőzelék rántott borjúmájszelettel

Férjecském ritkán mondja meg, mikor mit főzzek, és inkább meg sem kérdezem, mert általában tudom a válaszát: bécsi szelet. No, de én a bécsit nem is szeretem sütni, és nem mindig van úgy, hogy bécsit lehetne készíteni, szóval csak alapos megfontolás után teszem föl neki a mit főzzek, mit ennél szívesen kérdést. :D Egy nap azonban fölhívott, hogy mit terveztem ebédre. Mondom, még nincs ötletem. No, mert akor ő borsófőzeléket szeretne. Megörültem az ötletnek, mert tudtam, hamar el is készül, és finom, laktató. Majd megsütöm mellé a megmaradt 4 szelet borjúmájat. De akkor ütött szöget a fejemben a gondolat: ha már borsófőzeléket kért, és nem bécsit, hát legyen számára egy meglepi. Így rántottam ki a májszeleteket. Isteni volt az összeállítás. Nem egy karácsonyi pulyka vagy sült, de egy hétköznap délutánra fejedelmi fogás volt. :) A borsófőzeléket pedig most először életemben készítettem rántással és paradicsomosan, mint Édesanyám.


Paradicsomos borsófőzelék rántott borjúmájszelettel

Hozzávalók 4 személyre: 2 hagyma, 1 csapott evőkanál darált paprika, 60 dkg zöldborsó (fagyasztott volt), só, bors, 3 púpozott evőkanál liszt, 2 dl paradicsomlé, 3 nagy evőkanál sűrű tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, olaj, só, bors; a feltéthez: 4 nagy, kisujjnyi vastag borjúmájszelet (50-60 dkg), 1 tojás, 10-15 dkg liszt, tej, 5-6 evőkanál zsemlemorzsa, 2-3 evőkanál szezámmag, só, bors, olaj.

Elkészítése: A finomra aprított hagymát megdinszteljük kevés olajon. Hozzáadjuk a darált paprikát, elkeverjük, majd rádobjuk a fagyos borsót. Enyhén sózzuk, borsozzuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi a borsót éppen ellepi. A lisztre olajat öntünk, annyit, hogy jól elkeveredjen benne, és habzásig hevítjük. Ekkor állandóan kavargatva hozzáöntjük a megpuhult borsóhoz, majd felöntjük a paradicsomlével, és elkeverjük benne a tejfölt. Ha szükséges, vízzel hígítjuk, jól kiforraljuk, utánaízesítünk, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel. A panírhoz 3 evőkanál lisztet simára keverünk a tojással illetve annyi tejjel, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk. A májszeleteket jól megtörölgetjük, lisztbe, palacsintamasszába, majd szezámmaggal elvegyített morzsába forgatjuk, és forró olajban, mindkét oldalukon 2-3 percig, kisütjük. A borsófőzelékkel tálaljuk.

KT - 2016/1

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. október 24., szombat

Paradicsomos borsófőzelék rántott borjúmájszelettel

Férjecském ritkán mondja meg, mikor mit főzzek, és inkább meg sem kérdezem, mert általában tudom a válaszát: bécsi szelet. No, de én a bécsit nem is szeretem sütni, és nem mindig van úgy, hogy bécsit lehetne készíteni, szóval csak alapos megfontolás után teszem föl neki a mit főzzek, mit ennél szívesen kérdést. :D Egy nap azonban fölhívott, hogy mit terveztem ebédre. Mondom, még nincs ötletem. No, mert akor ő borsófőzeléket szeretne. Megörültem az ötletnek, mert tudtam, hamar el is készül, és finom, laktató. Majd megsütöm mellé a megmaradt 4 szelet borjúmájat. De akkor ütött szöget a fejemben a gondolat: ha már borsófőzeléket kért, és nem bécsit, hát legyen számára egy meglepi. Így rántottam ki a májszeleteket. Isteni volt az összeállítás. Nem egy karácsonyi pulyka vagy sült, de egy hétköznap délutánra fejedelmi fogás volt. :) A borsófőzeléket pedig most először életemben készítettem rántással és paradicsomosan, mint Édesanyám.


Paradicsomos borsófőzelék rántott borjúmájszelettel

Hozzávalók 4 személyre: 2 hagyma, 1 csapott evőkanál darált paprika, 60 dkg zöldborsó (fagyasztott volt), só, bors, 3 púpozott evőkanál liszt, 2 dl paradicsomlé, 3 nagy evőkanál sűrű tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, olaj, só, bors; a feltéthez: 4 nagy, kisujjnyi vastag borjúmájszelet (50-60 dkg), 1 tojás, 10-15 dkg liszt, tej, 5-6 evőkanál zsemlemorzsa, 2-3 evőkanál szezámmag, só, bors, olaj.

Elkészítése: A finomra aprított hagymát megdinszteljük kevés olajon. Hozzáadjuk a darált paprikát, elkeverjük, majd rádobjuk a fagyos borsót. Enyhén sózzuk, borsozzuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi a borsót éppen ellepi. A lisztre olajat öntünk, annyit, hogy jól elkeveredjen benne, és habzásig hevítjük. Ekkor állandóan kavargatva hozzáöntjük a megpuhult borsóhoz, majd felöntjük a paradicsomlével, és elkeverjük benne a tejfölt. Ha szükséges, vízzel hígítjuk, jól kiforraljuk, utánaízesítünk, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel. A panírhoz 3 evőkanál lisztet simára keverünk a tojással illetve annyi tejjel, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk. A májszeleteket jól megtörölgetjük, lisztbe, palacsintamasszába, majd szezámmaggal elvegyített morzsába forgatjuk, és forró olajban, mindkét oldalukon 2-3 percig, kisütjük. A borsófőzelékkel tálaljuk.

KT - 2016/1

Nincsenek megjegyzések: