Körtebefőtt
Hozzávalók: zöld
héjú, kemény húsú körte, cukor vagy más édesítőszer, citromsó, esetleg
szalicil.
1. A körtét jól megmossuk, majd vékonyan
meghámozzuk, és citromsóval savanyított vízbe tesszük, hogy megakadályozzuk a
barnulást.
2. A körtéket kettévágjuk, magházukat
kivájjuk, majd méretüktől függően kb. ujjnyi széles cikkekre vágjuk. Újabb
citromsavas vízbe tesszük.
3. Egy nagyobbacska edénybe vizet öntünk kb.
háromnegyedéig, majd cukrot vagy tetszés szerinti édesítőt (nyírfacukor,
fruktóz, sztévia stb.) adagolunk hozzá, minden liter vizhez kb. 10-15 dkg-nyit
számolva. A édesítő mennyisége ízlés szerint csökkenthető vagy növelhető. A
cukros vizet fölforraljuk, majd amikor lobogni kezd, beleteszünk annyi cikkekre
vágott körtét, amennyi az edényben kényelmesen elfér. Újra fölforraljuk, és 1-2
percig főzzük néhányszor óvatosan át-átforgatva.
4. Amikor a körteszeletek szemmel láthatóan
is színt változtattak, amolyan „üvegessé” váltak, szűrőkanállal kiszedjük a
főzővízből, és egyből 7-8 dl-es befőttesüvegekbe adagoljuk. A körteszeleteket
nem nyomogatjuk le, hanem lazán hagyjuk őket, ahogy saját maguktól
helyezkedtek.
Miután az összes
körtét megfőztük, a szirupot újraízesítjük cukorral, felforraljuk, és
feltöltjük vele a körtével megtöltött üvegeket. A kupakokat azonnal
rácsavarjuk, és az üvegeket szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Ha valaki nem
bízik a dolgában, kb. borsszemnyi szalicilt is tehet az üvegek tetejére,
mielőtt ledugaszolná őket, de ha gyorsan dolgozunk, és jó forrón töltjük a
szirupot a körtére, nem szükséges.
FI - 2016/10
2 megjegyzés:
Én is így szoktam mindenfélét "kompotolni" 😆
:)
Emese, én nem éppen mindent, a puha gyümölcsöket csak üvegbe teszem (magukban vagy cukorral és vízzel), és kidunsztolom. Úgy nem kell semmiféle tartósító, és nincs annyi munka sem vele.
Megjegyzés küldése