2017. április 22., szombat

Magiritsa - görög, húsvéti salátaleves

Amikor évekkel ezelőtt egy magyarországi ismerősömnek elmeséltem, hogy a salátából mi levest is szoktunk főzni, nagyon kíváncsi lett rá, a recept elolvasása után azonban eléggé bizarrnak tartotta a jól összeflottyadt salátalevelek miatt. Hogy végül kipróbálta-e vagy sem, nem tudom, de tény, hogy azóta többször eszembe jutott a dolog, ám azóta sem tudom elképzelni, mi lehet annyira bizarr benne. Persze, ha valaki nincs hozzászokva valamihez, nem azzal nőtt fel, furcsa lehet más emberek, családok népek egy-egy fogása (valahogy én sem tudom elképzelni a káposztás kockát cukorral, brrrr...), és ezt el is fogadom. Az ízléseket nem tárgyaljuk. :) De mindenesetre, megnyugtató volt számomra, amikor egyszer egy főzőműsorban JO is valamilyen főtt salátás ételt ajánlott, illetve nemrég, görög húsvéti ételek után kutatva rábukkantam a görögök bárányhúsoa salátalevesére, ami nagy sikernek örvendett a családunkban. Nagyon hasonlít a mienkre, de mégis valahogy teljesen más volt. Jó étvágyat hozzá. Más hússal is készíthető, nemcsak báránnyal.



Magiritsa, avagy húsvéti tavaszi leves

Hozzávalók 8-10 személyre: 50 dkg báránybelsőség, 50 dkg csontos bárányhús, 2 nagy hagyma, 2 csokor újhagyma, 2 közepes méretű fejes saláta, 2 marék rizs, 2-3 tojás, 1-2 citrom leve, 1 nagy csokor kapor, só.


Elkészítése:  A húst és a belsőségeket alaposan megmossuk, majd bő vízben főni tesszük. Miután fölforrt, a keletkező habot leszedjük, enyhén megsózzuk, és csendes lángon hagyjuk puhára főni. Amikor a húsok megfőttek, kiszedjük a léből, félretesszük, a húslébe pedig beletesszük a finomra aprított hagymát meg a vékonyan felkarikázott újhagymát. Mikor a leves fölforrt, hozzáadjuk a rizst, illetve a jól megmosott, csíkokra vágott vagy összetépkedett salátát, és hagyjuk készre főni. Ezalatt a húst leszedjük a csontokról, és a belsőségekkel együtt összedaraboljuk. Visszatesszük a levesbe, és egy-két percig összeforraljuk. Ha szükséges, a levest ekkor vízzel hígítjuk, és jól kiforraljuk, mielőtt belekerülne a tojásos citrom. Amikor minden megpuhult, a tojásokat felverjük, majd simára keverjük az ízlés szerinti citromlével, elkeverjük kevés forró lével, és a leveshez öntjük. Jól összeforrósítjuk, de már nem forraljuk. Ízlés szerint utánasózunk, végül pedig bőven megszórjuk aprított kaporral. 

HÚSV. - 2017.

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Sok finomságot főztél és sütöttél a húsvétra, néztem őket :-)
Mi Apukámnál töltöttük az ünnepet, nagyon jó volt, és nem is kellett sok mindennel készülődnöm :-)

sedith írta...

KÖszönöm, Katalin!
Én sem csináltam túl sok mindent, ezeket még jóval előtte készítettem. :P Örülök, hogy szép ünnepetek volt! :)

Related Posts with Thumbnails

2017. április 22., szombat

Magiritsa - görög, húsvéti salátaleves

Amikor évekkel ezelőtt egy magyarországi ismerősömnek elmeséltem, hogy a salátából mi levest is szoktunk főzni, nagyon kíváncsi lett rá, a recept elolvasása után azonban eléggé bizarrnak tartotta a jól összeflottyadt salátalevelek miatt. Hogy végül kipróbálta-e vagy sem, nem tudom, de tény, hogy azóta többször eszembe jutott a dolog, ám azóta sem tudom elképzelni, mi lehet annyira bizarr benne. Persze, ha valaki nincs hozzászokva valamihez, nem azzal nőtt fel, furcsa lehet más emberek, családok népek egy-egy fogása (valahogy én sem tudom elképzelni a káposztás kockát cukorral, brrrr...), és ezt el is fogadom. Az ízléseket nem tárgyaljuk. :) De mindenesetre, megnyugtató volt számomra, amikor egyszer egy főzőműsorban JO is valamilyen főtt salátás ételt ajánlott, illetve nemrég, görög húsvéti ételek után kutatva rábukkantam a görögök bárányhúsoa salátalevesére, ami nagy sikernek örvendett a családunkban. Nagyon hasonlít a mienkre, de mégis valahogy teljesen más volt. Jó étvágyat hozzá. Más hússal is készíthető, nemcsak báránnyal.



Magiritsa, avagy húsvéti tavaszi leves

Hozzávalók 8-10 személyre: 50 dkg báránybelsőség, 50 dkg csontos bárányhús, 2 nagy hagyma, 2 csokor újhagyma, 2 közepes méretű fejes saláta, 2 marék rizs, 2-3 tojás, 1-2 citrom leve, 1 nagy csokor kapor, só.


Elkészítése:  A húst és a belsőségeket alaposan megmossuk, majd bő vízben főni tesszük. Miután fölforrt, a keletkező habot leszedjük, enyhén megsózzuk, és csendes lángon hagyjuk puhára főni. Amikor a húsok megfőttek, kiszedjük a léből, félretesszük, a húslébe pedig beletesszük a finomra aprított hagymát meg a vékonyan felkarikázott újhagymát. Mikor a leves fölforrt, hozzáadjuk a rizst, illetve a jól megmosott, csíkokra vágott vagy összetépkedett salátát, és hagyjuk készre főni. Ezalatt a húst leszedjük a csontokról, és a belsőségekkel együtt összedaraboljuk. Visszatesszük a levesbe, és egy-két percig összeforraljuk. Ha szükséges, a levest ekkor vízzel hígítjuk, és jól kiforraljuk, mielőtt belekerülne a tojásos citrom. Amikor minden megpuhult, a tojásokat felverjük, majd simára keverjük az ízlés szerinti citromlével, elkeverjük kevés forró lével, és a leveshez öntjük. Jól összeforrósítjuk, de már nem forraljuk. Ízlés szerint utánasózunk, végül pedig bőven megszórjuk aprított kaporral. 

HÚSV. - 2017.

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Sok finomságot főztél és sütöttél a húsvétra, néztem őket :-)
Mi Apukámnál töltöttük az ünnepet, nagyon jó volt, és nem is kellett sok mindennel készülődnöm :-)

sedith írta...

KÖszönöm, Katalin!
Én sem csináltam túl sok mindent, ezeket még jóval előtte készítettem. :P Örülök, hogy szép ünnepetek volt! :)