Most kezdem felfedezgetni a spárgát... Még mindig elég drága, de néha rászánom a pénzt. Ezúttal nem nagyáruházból vettem, hanem helyi termelőtől, aki épp a környéken termeszti a spárgát. Ez a leves nagyon finom lett vele. Ha "rendes" krumplival készül, akkor a színe is egy picivel elevenebb zöld lesz, de én szándékosan csináltam édesburgonyával. És semmiféle tejtermék nem hiányzott belőle.
Spárga-zöldborsó krémleves
Hozzávalók 4 személyre: 30-30 dkg zöld spárga, zöldborsó és édesburgonya,
1 csokor újhagyma, 5-6 cikk fokhagyma, olaj, só, bors; továbbá: a
spárgacsúcsok, 10-15 dkg szalonna.
Elkészítése: Kevés olajon megdinszteljük a felkarikázott
újhagymát, majd rádobjuk a zöldborsót meg a feldarabolt spárgasípokat (miután
csúcsaikat levágtuk). Öntünk rá kevés vizet, és fedő alatt félpuhára pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a meghámozott, kockára vágott édesburgonyát, illetve a fele
fokhagymát, felöntjük még kevés vízzel, vagy ha van, húsalaplével, megsózzuk, és
szintén fedő alatt az egészet puhára pároljuk. Ekkor a levét leszűrjük, a
zöldségeket a maradék fokhagymával együtt turmixgépben vagy botmixerrel simára
turmixoljuk, majd a leszűrt lével tetszés szerint hígítjuk. Utánasózunk,
borssal ízesítjük, és még egyszer fölforraljuk. A szalonnát pici kockákra
vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, a szalonnapörcöt félretesszük. Forró serpenyőben
1 evőkanál olajon hirtelen megpirítjuk a spárgacsúcsokat, majd a levest a
spárgával, illetve szalonnapörccel megszórva kínáljuk.
FF - 2017/5
FF - 2017/5
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése