Mint ígértem, itt a következő bárányos recept. Ha ez jobban tetszik, készítsétek el ezt.
Báránytekercs párolt káposztaágyon
Hozzávalók (4 személyre): 1 nagy bárányhasfal
(lebenyszerű, vékony húsdarab), 20 dkg száraz kenyér, 2 sárgarépa, 2 hagyma, 1
maréknyi fokhagymacikk, 1 tojás, 2 dkg szárított vargánya, só, bors, olaj,
szárított bazsalikom;
a körethez: 80 dkg friss káposzta, 2 hagyma, 2 nagy
evőkanál sertészsír, fehérborecet, só, cukor.
Elkészítése: A bárányhasfalat megszórjuk sóval és
borssal, mindkét oldalán bedörzsöljük zúzott fokhagymával, és félretesszük. A
vargányát langyos vízbe, a feldarabolt száraz kenyeret hideg vízbe áztatjuk. A
hagymát finomra aprjtjuk, a sárgarépát lereszeljük a kis lyukú reszelőn, és a
kettőt megdinszteljük kevés olajon. A
vége felé hozzáadjuk a maradék összezúzott fokhagymát, és együtt is
dinszteljük. A kenyeret jól kifacsarjuk és összemorzsoljuk, hozzáadjuk a
dinsztelt zöldségeket, az összeaprított vargányát meg a tojást, sóval, borssal meg
szárított bazsalikommal ízesítjük, és alaposan összedolgozzuk. Kiterítjük a
bárányhasfalat, rásimítjuk a tölteléket, és a lehető legszorosabban
feltekerjük. A tekercset először enyhén megolajozott sütőpapírba tekerjük, majd
több rétegű alufóliába csavarjuk, két végét megszorítju. Hőálló edénybe
fektetjük, kevés vizet öntünk alá, és 1 óra – 1 óra 20 percig 180 fokon
sütjük-pároljuk. Az utolsó 10 percben kicsomagolhatjuk, és ha szükséges, fólia
nélkül toljuk vissza pirulni egy keveset. Miután elkészült, 5-10 percig hagyjuk
pihenni, majd utána szeleteljük, és az időközben elkészült körettel kínáljuk. A
körethez a káposztát vékonyra gyaluljuk, a hagymát pedig finomra aprítjuk. A
zsírt megolvasztjuk, megdinszteljük rajta először a hagymát, majd rádobjuk a
káposztát, és megsózzuk. Eleinte folyamatosan kavargatva, majd, miután a
káposzta kissé összeesett, kevés vizet öntögetve alá és gyakran megkavarva
dinszteljük készre. Mikor a káposzta megpuhult, az edény egyik felébe húzzuk,
rászórunk 1-2 evőkanálnyi cukrot, és hagyjuk megkaramellizálódni. Végül
összekeverjük, és ízlés szerint savanyítjuk fehérborecettel, illetve szükség
szerint utánasózunk.
HÚSV. - 2018.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése