2018. szeptember 8., szombat

Bajor perec

Éppen aktuális recept: kezdődik az iskola, jól jön az ötlet azoknak, akik maguk szeretnének tízórait pakolni a gyerekeiknek. Nem, nem szoktam mindig én pakolni nekik, de minden évben még inkább törekszem arra, hogy én készítsem az iskolai uzsonnát számukra, és idén is az lesz a kihívás.

Ez a perec, és még két másik féle úgy készült, hogy begyúrtam egy 60 dkg lisztes adagot, és a megkelt tésztát elosztottam háromfelé. A tészta egyharmadából 4 bajor perec készült, tehát a teljes adagból 12 darab lenne. Én a teljes adagot írom, és ki-ki osztja igénye, szüksége szerint. :)


Bajor perec

Hozzávalók 12 darabhoz: 60 dkg fehérliszt, 10 g szárított élesztő, 1 csapott evőkanál só, 2 evőkanál cukor, 5 evőkanál olaj, 4 dl langyos víz vagy tej;
továbbá: 1 liter víz, 1 evőkanál szódabikarbóna, 1 teáskanál só, dekorsó.

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból puha, rugalmas tésztát gyúrunk, majd letakarva hagyjuk duplájára kelni (50-60 perc). A tésztát elosztjuk háromfelé, és míg az első harmaddal dolgozunk, a másik kettőt betesszük a hűtőbe, hogy nehogy túlkeljen. A tésztadarabot négyfelé osztjuk, és mindegyiket vékony csíkká nyújtjuk. Ezután jó szorosan föltekerjük, majd ezután kézzel sodorjuk még egy keveset, hogy kellően hosszú rudat kapjunk, illetve, hogy a széle jól hozzátapadjon a többihez. Mikor megfelelően hosszú zsinórt kaptunk, pereccé formázzuk. A végek alatt a tésztát icipicit megnedvesítjük, hogy biztosan összeragadjon. Közben felforraljuk a vizet, beletesszük a sót meg a szódabikarbónát, és amikor forr, a pereceket szűrőkanál segítségével óvatosan belehelyezzük. 15-20 másodperc után szintén óvatosan megfordítjuk őket, majd további 10-15 másodperc után kiszedjük. Sütőpapíros tepsire helyezzük, míg nedvesek, megszórjukdekorsóval, majd kb. 20 percig állni hagyjuk. Ezután 200 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen, 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Hasonlóan járunk el a többi tésztával is.

Megjegyzés: Azért kell a tésztadarabokat vékonyra nyújtani, majd utána feltekerni, hogy a perec szép sima, egyenletes felületű legyen. Ha csak letépünk egy darabot, és sodorni kezdjük, az nem lesz ugyanolyan. Legalábbis nekem nem sikerült.

Tipp: Ha szeretnénk, itt-ott be is vagdoshatjuk a megfőzött perceket egy éles késsel.

EK - 2018/10



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2018. szeptember 8., szombat

Bajor perec

Éppen aktuális recept: kezdődik az iskola, jól jön az ötlet azoknak, akik maguk szeretnének tízórait pakolni a gyerekeiknek. Nem, nem szoktam mindig én pakolni nekik, de minden évben még inkább törekszem arra, hogy én készítsem az iskolai uzsonnát számukra, és idén is az lesz a kihívás.

Ez a perec, és még két másik féle úgy készült, hogy begyúrtam egy 60 dkg lisztes adagot, és a megkelt tésztát elosztottam háromfelé. A tészta egyharmadából 4 bajor perec készült, tehát a teljes adagból 12 darab lenne. Én a teljes adagot írom, és ki-ki osztja igénye, szüksége szerint. :)


Bajor perec

Hozzávalók 12 darabhoz: 60 dkg fehérliszt, 10 g szárított élesztő, 1 csapott evőkanál só, 2 evőkanál cukor, 5 evőkanál olaj, 4 dl langyos víz vagy tej;
továbbá: 1 liter víz, 1 evőkanál szódabikarbóna, 1 teáskanál só, dekorsó.

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból puha, rugalmas tésztát gyúrunk, majd letakarva hagyjuk duplájára kelni (50-60 perc). A tésztát elosztjuk háromfelé, és míg az első harmaddal dolgozunk, a másik kettőt betesszük a hűtőbe, hogy nehogy túlkeljen. A tésztadarabot négyfelé osztjuk, és mindegyiket vékony csíkká nyújtjuk. Ezután jó szorosan föltekerjük, majd ezután kézzel sodorjuk még egy keveset, hogy kellően hosszú rudat kapjunk, illetve, hogy a széle jól hozzátapadjon a többihez. Mikor megfelelően hosszú zsinórt kaptunk, pereccé formázzuk. A végek alatt a tésztát icipicit megnedvesítjük, hogy biztosan összeragadjon. Közben felforraljuk a vizet, beletesszük a sót meg a szódabikarbónát, és amikor forr, a pereceket szűrőkanál segítségével óvatosan belehelyezzük. 15-20 másodperc után szintén óvatosan megfordítjuk őket, majd további 10-15 másodperc után kiszedjük. Sütőpapíros tepsire helyezzük, míg nedvesek, megszórjukdekorsóval, majd kb. 20 percig állni hagyjuk. Ezután 200 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen, 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Hasonlóan járunk el a többi tésztával is.

Megjegyzés: Azért kell a tésztadarabokat vékonyra nyújtani, majd utána feltekerni, hogy a perec szép sima, egyenletes felületű legyen. Ha csak letépünk egy darabot, és sodorni kezdjük, az nem lesz ugyanolyan. Legalábbis nekem nem sikerült.

Tipp: Ha szeretnénk, itt-ott be is vagdoshatjuk a megfőzött perceket egy éles késsel.

EK - 2018/10



Nincsenek megjegyzések: