2019. október 12., szombat

Almás-mákos pite sütőtökkel

A hagyományos almás pitétől sok mindenben különbözik: a tésztája élesztős, nem pedig omlós, az alma mellett sütőtök is van a töltelékben, illetve további extraként szerepel a mákos réteg benne. Nagyon jól sikerült, harmonizáló ízekkel teli sütemény lett a végeredmény, ami még másnap is puha, finom volt. 


Almás-mákos pite sütőtökkel

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg cukor, kb. 2 dl tej, 2 egész tojás, 2 tojássárgája, 2,5 dkg friss élesztő, 0,5 dl olaj, ½ kávéskanál só, 1 citrom héja;
a töltelékhez: 8 jókora alma, 50 dkg sült sütőtök, 3 evőkanál cukor, 1,5 teáskanál fahéj, 1 csipet só;
továbbá: 10 dkg őrölt mák, 2 evőkanál búzadara, 2 evőkanál cukor, 1 tojássárgája, 2 evőkanál tej, pici vaj.

Elkészítése: Az élesztőt és kevés cukrot feloldjuk a langyos tejben. Miután felfutott, összekavarjuk a többi hozzávalóval, és közepesen lágy, hólyagos tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, langyos helyen kb. 1 órán át kelesztjük. A mákot elkeverjük a búzadarával és a cukorral. A töltelékhez a meghámozott almát lereszeljük és saját levében elkezdjük párolni. Rászórjuk a cukrot meg a fahéjat, és addig pároljuk gyakran megkavarva, míg puha, krémes nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a villával összetört sült sütőtököt, jól elkavarjuk, hagyjuk néhányat együtt is rottyanni, majd félretesszük és legalább langyosra hűtjük. Sütőpapírral bélelt, majd vajjal kissé megkent tepsibe beleterítjük a kétfelé osztott tészta egyik felét (kb. 30x40 cm), rászórjuk a mákos keverék 2/3-át, elsimítjuk rajta a tölteléket, rászórjuk a maradék mákot, és befedjük a tészta másik felével. Megkenjük tejjel elkevert tojássárgájával, megszurkáljuk villával, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, de a hőt azonnal visszavesszük 170 fokra, és 20 percig sütjük. Ezután 150-re csökkentjük a hőt, és további 10 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, szeletelve kínáljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2019. október 12., szombat

Almás-mákos pite sütőtökkel

A hagyományos almás pitétől sok mindenben különbözik: a tésztája élesztős, nem pedig omlós, az alma mellett sütőtök is van a töltelékben, illetve további extraként szerepel a mákos réteg benne. Nagyon jól sikerült, harmonizáló ízekkel teli sütemény lett a végeredmény, ami még másnap is puha, finom volt. 


Almás-mákos pite sütőtökkel

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg cukor, kb. 2 dl tej, 2 egész tojás, 2 tojássárgája, 2,5 dkg friss élesztő, 0,5 dl olaj, ½ kávéskanál só, 1 citrom héja;
a töltelékhez: 8 jókora alma, 50 dkg sült sütőtök, 3 evőkanál cukor, 1,5 teáskanál fahéj, 1 csipet só;
továbbá: 10 dkg őrölt mák, 2 evőkanál búzadara, 2 evőkanál cukor, 1 tojássárgája, 2 evőkanál tej, pici vaj.

Elkészítése: Az élesztőt és kevés cukrot feloldjuk a langyos tejben. Miután felfutott, összekavarjuk a többi hozzávalóval, és közepesen lágy, hólyagos tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, langyos helyen kb. 1 órán át kelesztjük. A mákot elkeverjük a búzadarával és a cukorral. A töltelékhez a meghámozott almát lereszeljük és saját levében elkezdjük párolni. Rászórjuk a cukrot meg a fahéjat, és addig pároljuk gyakran megkavarva, míg puha, krémes nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a villával összetört sült sütőtököt, jól elkavarjuk, hagyjuk néhányat együtt is rottyanni, majd félretesszük és legalább langyosra hűtjük. Sütőpapírral bélelt, majd vajjal kissé megkent tepsibe beleterítjük a kétfelé osztott tészta egyik felét (kb. 30x40 cm), rászórjuk a mákos keverék 2/3-át, elsimítjuk rajta a tölteléket, rászórjuk a maradék mákot, és befedjük a tészta másik felével. Megkenjük tejjel elkevert tojássárgájával, megszurkáljuk villával, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, de a hőt azonnal visszavesszük 170 fokra, és 20 percig sütjük. Ezután 150-re csökkentjük a hőt, és további 10 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, szeletelve kínáljuk. 

Nincsenek megjegyzések: