A hagyományos almás pitétől sok mindenben különbözik: a tésztája élesztős, nem pedig omlós, az alma mellett sütőtök is van a töltelékben, illetve további extraként szerepel a mákos réteg benne. Nagyon jól sikerült, harmonizáló ízekkel teli sütemény lett a végeredmény, ami még másnap is puha, finom volt.
Almás-mákos pite
sütőtökkel
Hozzávalók a
tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg cukor, kb. 2 dl tej, 2 egész tojás, 2
tojássárgája, 2,5 dkg friss élesztő, 0,5 dl olaj, ½ kávéskanál só, 1 citrom
héja;
a töltelékhez: 8
jókora alma, 50 dkg sült sütőtök, 3 evőkanál cukor, 1,5 teáskanál fahéj, 1
csipet só;
továbbá: 10 dkg
őrölt mák, 2 evőkanál búzadara, 2 evőkanál cukor, 1 tojássárgája, 2 evőkanál
tej, pici vaj.
Elkészítése: Az élesztőt és kevés cukrot
feloldjuk a langyos tejben. Miután felfutott, összekavarjuk a többi
hozzávalóval, és közepesen lágy, hólyagos tésztát dagasztunk belőle. Letakarva,
langyos helyen kb. 1 órán át kelesztjük. A mákot elkeverjük a búzadarával és a
cukorral. A töltelékhez a meghámozott almát lereszeljük és saját levében
elkezdjük párolni. Rászórjuk a cukrot meg a fahéjat, és addig pároljuk gyakran
megkavarva, míg puha, krémes nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a villával összetört
sült sütőtököt, jól elkavarjuk, hagyjuk néhányat együtt is rottyanni, majd
félretesszük és legalább langyosra hűtjük. Sütőpapírral bélelt, majd vajjal
kissé megkent tepsibe beleterítjük a kétfelé osztott tészta egyik felét (kb.
30x40 cm), rászórjuk a mákos keverék 2/3-át, elsimítjuk rajta a tölteléket,
rászórjuk a maradék mákot, és befedjük a tészta másik felével. Megkenjük tejjel
elkevert tojássárgájával, megszurkáljuk villával, majd 180 fokra előmelegített
sütőbe toljuk, de a hőt azonnal visszavesszük 170 fokra, és 20 percig sütjük.
Ezután 150-re csökkentjük a hőt, és további 10 percig sütjük. A tepsiben
hagyjuk kihűlni, szeletelve kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése