Hagyományos ízvilágú vacsorára vágytam. De mivel ebédre májat ettünk, azaz húst, ezúttal valami húsmentest kívántam. Na, persze, és még gyors is legyen! Szétnéztem egy-két blogon ezügyben, és hamarosan sikerült is találnom valamit, ami tetszett:
gombafasírtot,
egycsipetnél. Nagyjából ragaszkodtam a recepthez, bár még hozzátettem ezt-azt, és kissé nagyobb adagban készítettem. És paradicsomszószt csináltam mellé. Fokhagymásan. Nagy sikere volt mindkettőnek; végre a férjem is azt mondta a paradicsomszószomra, hogy nagyon finom. Nagyobbik lányom pedig, aki amúgy nem eszi a gombát, és ezúttal is kiszúrt egy-két megmaradt nagyobb darabot:P, azt mondta rá, hogy isteni.:)
Diós gombafasírt paradicsomszósszal
Hozzávalók: 70 dkg gomba, 1 hagyma, 3 tojás, 5 dkg rozs- vagy zabpehely, 10 dkg száraz kenyér vagy zsemle, 5 dkg őrölt dió, 1 teáskanál
paprikalekvár, olaj, só, bors, őrölt kömény, néhány friss bazsalikomlevél;
a sütéshez: olaj;
a mártáshoz: 5-6 hámozott paradicsom konzervből levével együtt, 3-4 cikk fokhagyma, 2 teáskanál étkezési keményítő, 3 evőkanál olaj, cukor, só, bors ízlés szerint.
Elkészítése: A tojásokat felverjük, enyhén sózzuk, beleforgatjuk a rozspelyhet, és állni hagyjuk. Ha nincs száraz kenyerünk, akkor levágunk 4 kis szeletet, sütőpapíros tepsibe helyezzük, és forró sütőben kiszárítjuk. Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a feldarabolt gombát, sózzuk, borsozzuk, és az egészet készre pároljuk. Amikor elkészült, félrevesszük a tűzről, belekavarjuk a paprikalekvárt, és botmixerrel tetszés szerint pépesítjük. (Szerintem úgy finomabb, ha maradnak benne darabok is, de a lányom miatt én elég simára mixeltem.) Az egészet tálba tesszük, hozzáadjuk a pelyhes tojást, az apró kockákra (kb. 5x5 mm-es) vágott szárított kenyeret, az őrölt diót, az apróra vágott bazsalikomot, és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal meg őrölt köménnyel. Amíg elkészítjük a szószt, félretesszük.
Az áttört fokhagymátaz olajon kissé megfuttatjuk, majd rádobjuk a feldarabolt paradicsomot levével együtt. Felöntjük kevés vízzel, és addig pároljuk, amíg a paradicsomdarabok megpuhulnak. Ekkor öntünk rá még egy kevés vizet, és besűrítjük a kevés vízzel elkevert keményítővel. Tetszés szerint hígítjuk tovább, sóval, borssal és cukorral ízesítjük, majd jól kiforraljuk.
A fasírtmasszából gombócokat vagy korongokat formálunk, esetleg két evőkanál segítségével galuskaszerű darabokat szaggatunk ki (én ez utóbbit tettem), és forró olajban szép pirosra sütjük. A paradicsomszósszal tálaljuk. Hús-, zöldség-, és tésztanapon egyaránt ehető.
FŰSZ - 2013.