Vasárnap ebédeltük. Igaz, én a halat csak éppen megkóstoltam, mert zöldségnapom volt, de Férjecském szerint igencsak finomra sikeredett!:)
Szezámmagos pisztráng sáfránymártással, illatos rizzsel
Hozzávalók: 5 db konyhakész pisztráng, só, bors, nagyon pici pirospaprika, fokhagymapor, egy fél citrom, 1 csokor snidling, 10 dkg liszt, 2 evőkanál szezámmag, 0,5 dl (pálma)olaj; a mártáshoz: 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 2-2,5 dl tejszín, 0,5 langyos víz, csipetnyi sáfrány, só, citromlé, szerecsendió; a rizshez: 1 pohár rizs, 2,5 pohár folyadék (víz és fehérbor vegyesen), 2 evőkanál olaj, 1 szegfűszeg, 1 kávéskanál koriandermag, só
Elkészítése:
A sáfrányt beáztatjuk féldeci langyos vízbe. A rizset az olajon addig pirítjuk állandóan kevergetve, amíg kezd kifehéredni. Ekkor hozzáadjuk a koriandert és a szegfűszeget és még néhány pillanatig együtt pirítjuk. Ekkor felöntjük a víz és fehérbor keverékével, megsózzuk, elkavarjuk és nagy lángon felforraljuk. Amikor felforrt, még egyszer megkeverjük, a lángot kicsire vesszük, (vasalátétet is tehetünk alá), és fedő alatt kb. 10-15 percig hagyjuk csendesen forrni. Végül a lángot elzárjuk, és a fedőt az edényen hagyva, a rizset félretesszük. A pisztrángokat megtörölgetjük, és kívül-belül megszórjuk a fűszerekkel. Hagyjuk állni egy kicsit, majd egy fél citromot ötfelé darabolunk és mindegyik hal belsejébe beleteszünk egy szeletkét. A citrom mellé helyezünk néhány szál összehajtogatott snidlinget is. A pálmaolajat (most fedeztem fel, hogy milyen klassz, kevésbé ég meg, mint a napraforgó vagy az olíva) felforrósítjuk. A halat megforgatjuk a szezámmaggal összevegyített lisztben, és a forró serpenyőben, lassú tűzön szép pirosra sütjük.
A mártáshoz felforrósítjuk az olajat, rászórjuk a lisztet, felforraljuk és állandóan kavargatva felöntjük a hideg tejszínnel és a sáfrányos vízzel. Ha szükséges, további vízzel hígíthatjuk, amíg elérjük a kívánt sűrűséget. Jól kiforraljuk, sóval, citromlével és szerecsendióval ízesítjük. Jó étvágyat hozzá. Húsnapon a hal ehető a sáfránymártással, zöldségnapon pedig a rizs. Én ez utóbbit tettem.
HÚSV. - 2012.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2011. április 20., szerda
Szezámmagos pisztráng sáfránymártással
Vasárnap ebédeltük. Igaz, én a halat csak éppen megkóstoltam, mert zöldségnapom volt, de Férjecském szerint igencsak finomra sikeredett!:)
Szezámmagos pisztráng sáfránymártással, illatos rizzsel
Hozzávalók: 5 db konyhakész pisztráng, só, bors, nagyon pici pirospaprika, fokhagymapor, egy fél citrom, 1 csokor snidling, 10 dkg liszt, 2 evőkanál szezámmag, 0,5 dl (pálma)olaj; a mártáshoz: 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 2-2,5 dl tejszín, 0,5 langyos víz, csipetnyi sáfrány, só, citromlé, szerecsendió; a rizshez: 1 pohár rizs, 2,5 pohár folyadék (víz és fehérbor vegyesen), 2 evőkanál olaj, 1 szegfűszeg, 1 kávéskanál koriandermag, só
Elkészítése:
A sáfrányt beáztatjuk féldeci langyos vízbe. A rizset az olajon addig pirítjuk állandóan kevergetve, amíg kezd kifehéredni. Ekkor hozzáadjuk a koriandert és a szegfűszeget és még néhány pillanatig együtt pirítjuk. Ekkor felöntjük a víz és fehérbor keverékével, megsózzuk, elkavarjuk és nagy lángon felforraljuk. Amikor felforrt, még egyszer megkeverjük, a lángot kicsire vesszük, (vasalátétet is tehetünk alá), és fedő alatt kb. 10-15 percig hagyjuk csendesen forrni. Végül a lángot elzárjuk, és a fedőt az edényen hagyva, a rizset félretesszük. A pisztrángokat megtörölgetjük, és kívül-belül megszórjuk a fűszerekkel. Hagyjuk állni egy kicsit, majd egy fél citromot ötfelé darabolunk és mindegyik hal belsejébe beleteszünk egy szeletkét. A citrom mellé helyezünk néhány szál összehajtogatott snidlinget is. A pálmaolajat (most fedeztem fel, hogy milyen klassz, kevésbé ég meg, mint a napraforgó vagy az olíva) felforrósítjuk. A halat megforgatjuk a szezámmaggal összevegyített lisztben, és a forró serpenyőben, lassú tűzön szép pirosra sütjük.
A mártáshoz felforrósítjuk az olajat, rászórjuk a lisztet, felforraljuk és állandóan kavargatva felöntjük a hideg tejszínnel és a sáfrányos vízzel. Ha szükséges, további vízzel hígíthatjuk, amíg elérjük a kívánt sűrűséget. Jól kiforraljuk, sóval, citromlével és szerecsendióval ízesítjük. Jó étvágyat hozzá. Húsnapon a hal ehető a sáfránymártással, zöldségnapon pedig a rizs. Én ez utóbbit tettem.
HÚSV. - 2012.
Szezámmagos pisztráng sáfránymártással, illatos rizzsel
Hozzávalók: 5 db konyhakész pisztráng, só, bors, nagyon pici pirospaprika, fokhagymapor, egy fél citrom, 1 csokor snidling, 10 dkg liszt, 2 evőkanál szezámmag, 0,5 dl (pálma)olaj; a mártáshoz: 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 2-2,5 dl tejszín, 0,5 langyos víz, csipetnyi sáfrány, só, citromlé, szerecsendió; a rizshez: 1 pohár rizs, 2,5 pohár folyadék (víz és fehérbor vegyesen), 2 evőkanál olaj, 1 szegfűszeg, 1 kávéskanál koriandermag, só
Elkészítése:
A sáfrányt beáztatjuk féldeci langyos vízbe. A rizset az olajon addig pirítjuk állandóan kevergetve, amíg kezd kifehéredni. Ekkor hozzáadjuk a koriandert és a szegfűszeget és még néhány pillanatig együtt pirítjuk. Ekkor felöntjük a víz és fehérbor keverékével, megsózzuk, elkavarjuk és nagy lángon felforraljuk. Amikor felforrt, még egyszer megkeverjük, a lángot kicsire vesszük, (vasalátétet is tehetünk alá), és fedő alatt kb. 10-15 percig hagyjuk csendesen forrni. Végül a lángot elzárjuk, és a fedőt az edényen hagyva, a rizset félretesszük. A pisztrángokat megtörölgetjük, és kívül-belül megszórjuk a fűszerekkel. Hagyjuk állni egy kicsit, majd egy fél citromot ötfelé darabolunk és mindegyik hal belsejébe beleteszünk egy szeletkét. A citrom mellé helyezünk néhány szál összehajtogatott snidlinget is. A pálmaolajat (most fedeztem fel, hogy milyen klassz, kevésbé ég meg, mint a napraforgó vagy az olíva) felforrósítjuk. A halat megforgatjuk a szezámmaggal összevegyített lisztben, és a forró serpenyőben, lassú tűzön szép pirosra sütjük.
A mártáshoz felforrósítjuk az olajat, rászórjuk a lisztet, felforraljuk és állandóan kavargatva felöntjük a hideg tejszínnel és a sáfrányos vízzel. Ha szükséges, további vízzel hígíthatjuk, amíg elérjük a kívánt sűrűséget. Jól kiforraljuk, sóval, citromlével és szerecsendióval ízesítjük. Jó étvágyat hozzá. Húsnapon a hal ehető a sáfránymártással, zöldségnapon pedig a rizs. Én ez utóbbit tettem.
HÚSV. - 2012.
7 megjegyzés:
- 4Gyerek írta...
-
ez brurutálisan jól néz ki. gondolom milyen finom lehetett. sáfránymártásos ötletet most jól lenyúlom.
gyerekkorom kedvenc hala, igaz azokat spéci drága Nagytatim fogta, elsősorban nekem. - 2011. április 20. 10:23
- judit60 írta...
-
Csodálatosan néz ki.Nem vagyok nagy halimádó, de ezt megkostolnám.
- 2011. április 20. 10:44
- Éva írta...
-
Nagyon jól néz ki! Sajnos ritkán eszünk halat, bár tudom egészséges étel.
- 2011. április 20. 11:12
- Adél írta...
-
Nagyon guszta ez a hal!
Van egy díjad nálam,majd nézz be.:) - 2011. április 20. 12:37
- Ami írta...
-
Oda vagyok ezért az ételért! Annyira guszta! :)
- 2011. április 20. 13:07
- Bianka írta...
-
Isteni finomság
- 2011. április 20. 16:26
- Kati írta...
-
Rég nem ettem halat, ez csodálatosan néz ki, biztos finom volt.
- 2011. április 21. 0:19
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
7 megjegyzés:
ez brurutálisan jól néz ki. gondolom milyen finom lehetett. sáfránymártásos ötletet most jól lenyúlom.
gyerekkorom kedvenc hala, igaz azokat spéci drága Nagytatim fogta, elsősorban nekem.
Csodálatosan néz ki.Nem vagyok nagy halimádó, de ezt megkostolnám.
Nagyon jól néz ki! Sajnos ritkán eszünk halat, bár tudom egészséges étel.
Nagyon guszta ez a hal!
Van egy díjad nálam,majd nézz be.:)
Oda vagyok ezért az ételért! Annyira guszta! :)
Isteni finomság
Rég nem ettem halat, ez csodálatosan néz ki, biztos finom volt.
Megjegyzés küldése