2011. augusztus 8., hétfő

Szederfagylalt

Fagyiszezon van. Nálunk is.:) Múlt héten úgy adódott, hogy a lányokkal sétáltam egyet az erdőn, és szedtem egy jó maréknyi szedret meg néhány szem málnát. Aztán a lányok elmentek nyaralni, én meg péntek reggel, amikor a hűtőbe néztem, megláttam a kis zacskót a gyümölccsel és olyan szomorúság tört rám, hogy csak na. "Csak egy hét múlva jönnek haza a lányok, addig nem áll meg a gyümölcs, pedig már alig várták, hogy egyenek belőle!" - keseregtem magamban, miközben a tejszínes dobozra esett a pillantásom, és hiába kellett sietnem, mert kora délután én is utaztam, még nekiálltam fagyit gyártani. Így a lányok is ehetnek belőle, amikor hazajönnek.
Persze, az a maréknyi szeder édeskevés lett volna a fagyihoz, de eszembe jutott, hogy még van a fagyasztóban egy félzacskónyi fagyasztott szeder, és azt is hozzáadtam. Így töményen gyümölcsös, ugyanakkor jó krémes is lett. Ezentúl a tejszínt mindig kemény habbá fogom verni, mert fagylaltgép híján így lesz a legfinomabb, legkrémesebb az eredmény.



Szederfagylalt

Hozzávalók: 5 dl tejszín, 1 tasak habfixáló (el is hagyható), 2 tojás, 3-4 evőkanál cukor vagy méz, fél citrom meghámozva, 2 tasak vaníliás cukor vagy 2 evőkanál vaníliaaroma, 35-40 dkg friss vagy fagyasztott szeder

Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük 1-2 evőkanál cukorral. A tejszínt is keményre verjük a maradék cukorral és a habfixálóval. A szedret magas falú edénybe tesszük, hozzáadjuk a feldarabolt citromot, a tojások sárgáját meg a vaníliás cukrot, és botmixerrel simára dolgozzuk. A gyümölcsös krémet és a kétféle habot óvatosan, de alaposan összekavarjuk, majd dobozba töltjük, és néhány órára fagyasztóba tesszük.

KAL - 2018.

8 megjegyzés:

Adél írta...

Gyönyörű színe lett.

Éva írta...

Nagyon guszta lett! A lányok részéből egy kicsit nem adnál nekem?:-)) Biztos nagyon jó az illata is mert az erdei gyümölcsök mindíg illatosabbak!

Anazar írta...

Milyen pompás színe van!

Bianka írta...

Nagyon szép színe van

Ami írta...

Valóban varázslatos színben pompázik! Nagyon guszta! :)

Ditta tortái írta...

Gyönyörű a színe és jó krémesnek tűnik,nagyon finom lehet!:-)

trinity írta...

Már a színétől begerjedek:))) Ide vele!!!

sedith írta...

Köszönöm mindenkinek!:)
Érdekes, hogy mindannyian kiemeltétek a színét! Tényleg nagyon szép. Jó sok volt ennyi szeder ehhez az adaghoz, azért is lett olyan intenzív, a citrom viszont segített kihozni ezt a bíboros lilát belőle. Amíg nem tettem bele a citromot, addig sokkal sötétebb és fakóbb volt.:(
De azért az íze sem utolsó ám! A szomszédasszony is dicsérte ma, éppen ő ette meg ezt a lefényképezett adagot.:)

Related Posts with Thumbnails

2011. augusztus 8., hétfő

Szederfagylalt

Fagyiszezon van. Nálunk is.:) Múlt héten úgy adódott, hogy a lányokkal sétáltam egyet az erdőn, és szedtem egy jó maréknyi szedret meg néhány szem málnát. Aztán a lányok elmentek nyaralni, én meg péntek reggel, amikor a hűtőbe néztem, megláttam a kis zacskót a gyümölccsel és olyan szomorúság tört rám, hogy csak na. "Csak egy hét múlva jönnek haza a lányok, addig nem áll meg a gyümölcs, pedig már alig várták, hogy egyenek belőle!" - keseregtem magamban, miközben a tejszínes dobozra esett a pillantásom, és hiába kellett sietnem, mert kora délután én is utaztam, még nekiálltam fagyit gyártani. Így a lányok is ehetnek belőle, amikor hazajönnek.
Persze, az a maréknyi szeder édeskevés lett volna a fagyihoz, de eszembe jutott, hogy még van a fagyasztóban egy félzacskónyi fagyasztott szeder, és azt is hozzáadtam. Így töményen gyümölcsös, ugyanakkor jó krémes is lett. Ezentúl a tejszínt mindig kemény habbá fogom verni, mert fagylaltgép híján így lesz a legfinomabb, legkrémesebb az eredmény.



Szederfagylalt

Hozzávalók: 5 dl tejszín, 1 tasak habfixáló (el is hagyható), 2 tojás, 3-4 evőkanál cukor vagy méz, fél citrom meghámozva, 2 tasak vaníliás cukor vagy 2 evőkanál vaníliaaroma, 35-40 dkg friss vagy fagyasztott szeder

Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük 1-2 evőkanál cukorral. A tejszínt is keményre verjük a maradék cukorral és a habfixálóval. A szedret magas falú edénybe tesszük, hozzáadjuk a feldarabolt citromot, a tojások sárgáját meg a vaníliás cukrot, és botmixerrel simára dolgozzuk. A gyümölcsös krémet és a kétféle habot óvatosan, de alaposan összekavarjuk, majd dobozba töltjük, és néhány órára fagyasztóba tesszük.

KAL - 2018.

8 megjegyzés:

Adél írta...

Gyönyörű színe lett.

Éva írta...

Nagyon guszta lett! A lányok részéből egy kicsit nem adnál nekem?:-)) Biztos nagyon jó az illata is mert az erdei gyümölcsök mindíg illatosabbak!

Anazar írta...

Milyen pompás színe van!

Bianka írta...

Nagyon szép színe van

Ami írta...

Valóban varázslatos színben pompázik! Nagyon guszta! :)

Ditta tortái írta...

Gyönyörű a színe és jó krémesnek tűnik,nagyon finom lehet!:-)

trinity írta...

Már a színétől begerjedek:))) Ide vele!!!

sedith írta...

Köszönöm mindenkinek!:)
Érdekes, hogy mindannyian kiemeltétek a színét! Tényleg nagyon szép. Jó sok volt ennyi szeder ehhez az adaghoz, azért is lett olyan intenzív, a citrom viszont segített kihozni ezt a bíboros lilát belőle. Amíg nem tettem bele a citromot, addig sokkal sötétebb és fakóbb volt.:(
De azért az íze sem utolsó ám! A szomszédasszony is dicsérte ma, éppen ő ette meg ezt a lefényképezett adagot.:)