2012. február 16., csütörtök

Spenótfőzelék krumpliropogóssal

Ha fagyasztott spenótból készül (amiből én is készítettem), akkor egy eléggé gyorsan elkészíthető fogás olyan napokon, amikor aztsemtudommármitisfőzhetnékmegint. Ezzel a krumpliropogóssal tálalva még a férjem sem húzta az orrát, pedig a spenótot inább csak nyersen, salátában szereti.




Spenótfőzelék mogyorós krumpliropogóssal

Hozzávalók a főzelékhez: 50 dkg fagyasztott spenótpüré vagy kb. 75 dkg friss spenót, 2 evőkanál liszt, 3-4 dl  tej, 3-4 evőkanál tejföl, 3-4 cikk fokhagyma, só, citromlé; a krumpliropogóshoz: 3-4 krumpli, 1 tojás, 2 maréknyi pörkölt sós mogyoró, 2-3 cikk fokhagyma vagy 1 teáskanál fokhagymapor, só, bors, zsemlemorzsa, olaj.

Elkészítése: A krumplit meghámozzuk és sós vízben puhára főzzük. (Héjában is meg lehet főzni.) Amíg a krumpli fő, egy lábosba tesszük a fagyasztott spenótot, kevés vizet öntünk rá, és addig főzzük, amíg a spenóttömb megolvad, szétesik. Néha fordítsuk meg, hogy mindkét oldala olvadhasson, és ne kapjon oda. Ahogy a spenót megolvadt, attól kezdve még kb. 5 percig főzzük, miközben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és megsózzuk. A lisztet simára keverjük a tejjel, és behabarjuk vele a főzeléket. Végül a tejfölt elkeverjük kevés főzelékkel, ezt is a főzelékhez adjuk, és jól kiforraljuk. Sóval, citromlével ízesítjük. A főtt krumplit még melegen villával áttörjük, hozzáadjuk a tojást, a durvára darált mogyorót meg a zúzott fokhagymát, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy jól formázható, de nem túl kemény masszát kapjunk. Kis golyókat formázunk belőle, meghempergetjük zsemlemorzsában, és forró olajban szép aranysárgára sütjük őket. A spenótfőzelékkel tálaljuk.

FF - 2013/4

3 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Ez a feleségem kedvence, amikor főzi(szintén fagyasztottból) az egész ház bűzlik a fokhagymától. Én már évek óta nem ettem. Akárcsak a férjed, én is a friss spenótot szeretem, egész levélként, vagy salátának, vagy pedig max 1 percig blansirozva, köretként. Legutóbb sült lazachoz használtam.
Ettől függetlenül guszta, s érdekes ez a krumpliropogós is.

Timea írta...

Nagyon szeretem en is a spenotot...sok sok fokhagymaval.

sedith írta...

Hobbychef, nincs semmi baj szerintem a fagyasztott spenóttal. Ebben az időszakban sokkal jobb, azt hiszem, mint a friss, amit a zöldségesnél veszel. Én mindenféleképpen szeretem: néha még hagyományos főzeléknek is.:)

Timea, én is nagyon szeretem a fokhagymát, de sajnos, viszsa kell fognom már magam, mert a gyomrom nehezen bírja.

Related Posts with Thumbnails

2012. február 16., csütörtök

Spenótfőzelék krumpliropogóssal

Ha fagyasztott spenótból készül (amiből én is készítettem), akkor egy eléggé gyorsan elkészíthető fogás olyan napokon, amikor aztsemtudommármitisfőzhetnékmegint. Ezzel a krumpliropogóssal tálalva még a férjem sem húzta az orrát, pedig a spenótot inább csak nyersen, salátában szereti.




Spenótfőzelék mogyorós krumpliropogóssal

Hozzávalók a főzelékhez: 50 dkg fagyasztott spenótpüré vagy kb. 75 dkg friss spenót, 2 evőkanál liszt, 3-4 dl  tej, 3-4 evőkanál tejföl, 3-4 cikk fokhagyma, só, citromlé; a krumpliropogóshoz: 3-4 krumpli, 1 tojás, 2 maréknyi pörkölt sós mogyoró, 2-3 cikk fokhagyma vagy 1 teáskanál fokhagymapor, só, bors, zsemlemorzsa, olaj.

Elkészítése: A krumplit meghámozzuk és sós vízben puhára főzzük. (Héjában is meg lehet főzni.) Amíg a krumpli fő, egy lábosba tesszük a fagyasztott spenótot, kevés vizet öntünk rá, és addig főzzük, amíg a spenóttömb megolvad, szétesik. Néha fordítsuk meg, hogy mindkét oldala olvadhasson, és ne kapjon oda. Ahogy a spenót megolvadt, attól kezdve még kb. 5 percig főzzük, miközben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és megsózzuk. A lisztet simára keverjük a tejjel, és behabarjuk vele a főzeléket. Végül a tejfölt elkeverjük kevés főzelékkel, ezt is a főzelékhez adjuk, és jól kiforraljuk. Sóval, citromlével ízesítjük. A főtt krumplit még melegen villával áttörjük, hozzáadjuk a tojást, a durvára darált mogyorót meg a zúzott fokhagymát, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy jól formázható, de nem túl kemény masszát kapjunk. Kis golyókat formázunk belőle, meghempergetjük zsemlemorzsában, és forró olajban szép aranysárgára sütjük őket. A spenótfőzelékkel tálaljuk.

FF - 2013/4

3 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Ez a feleségem kedvence, amikor főzi(szintén fagyasztottból) az egész ház bűzlik a fokhagymától. Én már évek óta nem ettem. Akárcsak a férjed, én is a friss spenótot szeretem, egész levélként, vagy salátának, vagy pedig max 1 percig blansirozva, köretként. Legutóbb sült lazachoz használtam.
Ettől függetlenül guszta, s érdekes ez a krumpliropogós is.

Timea írta...

Nagyon szeretem en is a spenotot...sok sok fokhagymaval.

sedith írta...

Hobbychef, nincs semmi baj szerintem a fagyasztott spenóttal. Ebben az időszakban sokkal jobb, azt hiszem, mint a friss, amit a zöldségesnél veszel. Én mindenféleképpen szeretem: néha még hagyományos főzeléknek is.:)

Timea, én is nagyon szeretem a fokhagymát, de sajnos, viszsa kell fognom már magam, mert a gyomrom nehezen bírja.