2012. július 12., csütörtök

Új korszak az életünkben

Bár konkrétan akkor nem írtam róla, de néhány hónapja itt-ott elejtettem szavakat, melyekből kiderül, hogy nem ehetek disznóhúst. Allergiás vagyok rá, és bár addig nem okozott semmiféle tünetet - azaz nem tudhattam, hogy bizonyos dolgok miatta történnek - amikor nem eszem, most teljesen másképp érzem magam. Nem puffadok állandóan, nem ég a gyomrom és a nyelőcsövem, és (bocsánat) nem hányok. Ezt onnan tudom, hogy volt egy háromhónapos disznómentes időszakom, minekutána a körülmények úgy hozták, hogy ismét ettem rendszeresen, és  minden ugyanolyan lett, ahogy előtte volt. Mostanra ismét normalizálódtak a dolgok, süthetek-főzhetek a saját konyhámban, és remélem, az eredmény sem fog elmaradni.

Talán egyeseknél összedőlne a világ, ha ez kiderülne róluk, mármint hogy a sertésről le kellene mondaniuk, nálam, nálunk viszont nem okozott gondot. Maga a hús kiváltása egyszerű volt, mert amúgysem voltunk nagy disznóhúsevők: annyit fogyasztottunk évente, amennyit a család disznót vágó részétől kaptunk. A "disznóságok" pótlása azonban nehezebb lesz. Mert én nagyon szeretem a szalonnát, a töpörtyűt, a májast vagy a házi kolbászt is. Persze lehet ezeket másféle húsból is készíteni, de kérdeztem, és azt mondták, ha évente egyszer-kétszer, amikor megkívánom, éppen disznóból eszem őket, nem lesz semmi bajom tőle. A család - vagyis a férjem, mert a gyerekek még nem szólnak bele:) - is úgy van vele, hogy ha nekem nem szabad enni, inkább ő sem kéri; mint írtam, eddig sem szerette túlzottan, sőt, őt a "disznóságok" meg abszolút hidegen hagyják.:)

Fotó: INNEN.

Ezzel meg is volnánk, és még túl nagy változást, törést sem okozna az életünkben. Sőt, az sem, hogy a zöld teára és a gyapjú bármilyen formájára is allergiás vagyok. De .... volt egyszer egy tegnapi nap is ....

... Amikor a férjemről is kiderült egy-két "érdekes" dolog. Mégpedig az, hogy a cukorra allergiás. Meg a banánra és a szőlőre. És ez már "kissé" megváltoztatja az életünket. Fehér cukor, juharszirup, méz, fehér nádcukor, porcukor szóba sem jöhet ezután nála, ellenben a barna nádcukor nagyon kismértékben megengedett, illetve nem vált ki allergiás reakciót a gyümölcs-, a zöldség- és a nyírfacukor sem. A mesterséges édesítőszerek (pl. ciklamát, szorbitol, szacharin) is ki vannak zárva, de ezeket úgysem használnánk. A változatosság kedvéért férjecském a fekete teára is érzékeny, úgyhogy a zöld teámat már kidobtam, feketét pedig eddig sem, és ezután sem veszünk.:)

Fotó: INNEN.

Nem mondom, hogy most le lennénk törve az eredmények miatt, de az tény, hogy a cukor elhagyása jobban felforgatja majd az életünket, mint a disznóhúsé. Egyszerűen azért, mert meg kell tanulnunk meglenni nélküle, meg kell szoknunk azt, hogy másfajta termékekkel helyettesítsük. Igaz, eddig sem volt idegen számomra a mesterséges dolgok kerülése, illetve a teljes értékű tápanyagok használata, de mit szépíteni: amíg csak puszta "hobbiból" teszi ezt az ember, csupán azért, hogy egy kicsivel többet tegyen az egészségéért, mint a többiek, teljesen más dolog, mint amikor már nem szabad fogyasztani valamit. És nagyon komolyan kell vennünk a dolgot, mert férjem családjában van cukorbeteg személy, tehát ő is hajlamos lehet rá.
Igazából nekem okoz most fejtörést ez a dolog, mert mint írtam meg kell találnunk azt a terméket vagy termékeket, amelyekkel jól ki tudjuk váltani a cukrot. Persze, van alternatíva, tudom, de ki kell kísérleteznem, hogy mikor melyik a jobb számunkra, természetesen a "zsebet" is beleértve. Mert pl. a nyírfacukrot itt nagyon horror áron láttam egyszer: 62 lejért kilóját. Ami a fehér cukor kb. 5 lejes árához képest nem kis különbség! De azóta, remélem, itt is csökkent az ára, és elérhetőbb.

Szóval, az új konyhám (amiről majd lesz beszámoló, ha már mindent befejeztünk) nem várt újdonságokat is hozott magával, de nem baj, megoldjuk. Annak örülünk, hogy kiderült, és már mostantól tudunk tenni azért, hogy elkerüljünk későbbi nagyobb bajokat.

7 megjegyzés:

Kisildi írta...

Szép lassan mindnyájunknál beáll valami allergia: pár éve darázstámadés után rájöttem, hogy allergiás vagyok a mérgükre, mindig imádtam a háziállatokat, nos cica-kutya allergiám lett csak úgy a semmiből, egyes parfűmök, szépségápolási termékektől kiütök és sajnos még sorolhatnám. Ez a mérgezett világ a hibás, gyenge az immunrendszerünk, de sebaj, ezt, ha odafigyelünk, túl lehet élni. Én inkább lennék disznóhúsallergiás mint háziállatallergiás. A cukorról nehezen mondanék le. Kitartás!

krisz írta...

Cukor helyett próbáld a Steviát, suteményben pl nem érezni ízben kulönbséget, természetes és remekul édesít.

https://www.google.com/search?hl=en&as_q=stevia&as_epq=&as_oq=&as_eq=&as_nlo=&as_nhi=&lr=lang_hu&cr=&as_qdr=all&as_sitesearch=&as_occt=any&safe=images&tbs=&as_filetype=&as_rights=

Adél írta...

Kitartást, nem könnyű, de akarattal meg lehet csinálni.

Kati írta...

Kitartást nektek. Nem tudom, honnan származik ez a sok allergia, egyre több ember panaszkodik rá a környezetemben is.

Alíz írta...

Sajnálom, hogy ennyiféle allergia jelent meg a családodban. Tudom, hogy nem így müködnek ezek a dolgok, de ilyen esetben, mindig abban reménykedem, hátha tévedés és hátha egy napon elmúlik az egész. Nagy kihívás lesz számodra cukormentes desszerteket készíteni a párodnak, hiszen - ha jól tudom - szereti az édességet, neked pedig pompás receptjeid vannak. De szerintem, semmi nem történik véletlenül, a Te fantáziáddal és kreativitásoddal ez a probléma is áthídalható és bizonyára sokan fognak majd örülni a pompás, cukormentes desszertjeidnek.
A Morfondír blogomon egy játékba neveztem be, amire téged is meghívlak, részleteket ezen a linken találsz: http://torzsasok.blogspot.ro/2012/07/kerdezz-felelek-jatek.html

vdaiana írta...

Vágigjérva blogodat most találtam rá erre a bejegyzésre.
Remélem jól vagytok!
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen analízisekből jött ki ez a sok pontos alergia?
Sok aprósággal bajlódok és eléggé elgondolkodtattál.

Unknown írta...

Most akadtam erre a bejegyzésre... Tart még az allergia?
Megosztom az én tapasztalatom: nekem is voltak súlyos (!) allergiás rohamaim: fulladásos, asztmás rohamok, amelyek szeszes ital vagy kávé fogyasztása után jelentkeztek. Viszont nem rendszeresen! Volt hogy sok-sok sör (vagy bor, vagy kávé) elfogyasztása után jött a "roham", volt hogy egy fél pohár után, volt hogy több időre teljesen kimaradt.
Szó ami szó! Évek alatt rájöttem, hogy a roham jelentkezése a teljes szervezet fizikai-lelki állapotától függ. Minél stresszesebb voltam, értelemszerűen annál hamarabb jelentkezett. És most jön a csúcs!! Ezek a fent említett "élvezeti szerek" csak kiváltották a rohamokat! Az ok a falusi víz volt!! A nitrit meg a nitrát. Ugyanis ez akkor történt, miután kiköltöztünk falura. Illetve rá közel egy évvel kezdődött. De sajnos hosszú éveknek kellett eltelnie, mire rájöttünk az összefüggésekre.... És pont addig tartott, amíg azt a vizet fogyasztottam, amely befogadására a felnőtt szervezetem nem volt felkészülve, nem volt immunitásom.
Tehát előfordulhat, hogy a Ti környezetetekben is van valami egységes ok, ami okozza az allergiát, a különbség mindössze az, hogy egyebek a kiváltó ételek.
A húsról tényleg nem könnyű lemondani, pont úgy mint bármi egyébről, amihez hozzászokott az ember fia-lánya, legyen az cigaretta, ital, szerencsejáték, tévé, faszbuk, vagy bármi, de lehetséges, és tapasztalatból mondom, hogy nagyon megéri!
Én már két és fél éve vagyok vegetáriánus (egészségi okokból), és közérzet szempontjából csak azt bánom, hogy miért nem 25 éve vagyok az :-)
Kitartást, és sok sikert!

Related Posts with Thumbnails

2012. július 12., csütörtök

Új korszak az életünkben

Bár konkrétan akkor nem írtam róla, de néhány hónapja itt-ott elejtettem szavakat, melyekből kiderül, hogy nem ehetek disznóhúst. Allergiás vagyok rá, és bár addig nem okozott semmiféle tünetet - azaz nem tudhattam, hogy bizonyos dolgok miatta történnek - amikor nem eszem, most teljesen másképp érzem magam. Nem puffadok állandóan, nem ég a gyomrom és a nyelőcsövem, és (bocsánat) nem hányok. Ezt onnan tudom, hogy volt egy háromhónapos disznómentes időszakom, minekutána a körülmények úgy hozták, hogy ismét ettem rendszeresen, és  minden ugyanolyan lett, ahogy előtte volt. Mostanra ismét normalizálódtak a dolgok, süthetek-főzhetek a saját konyhámban, és remélem, az eredmény sem fog elmaradni.

Talán egyeseknél összedőlne a világ, ha ez kiderülne róluk, mármint hogy a sertésről le kellene mondaniuk, nálam, nálunk viszont nem okozott gondot. Maga a hús kiváltása egyszerű volt, mert amúgysem voltunk nagy disznóhúsevők: annyit fogyasztottunk évente, amennyit a család disznót vágó részétől kaptunk. A "disznóságok" pótlása azonban nehezebb lesz. Mert én nagyon szeretem a szalonnát, a töpörtyűt, a májast vagy a házi kolbászt is. Persze lehet ezeket másféle húsból is készíteni, de kérdeztem, és azt mondták, ha évente egyszer-kétszer, amikor megkívánom, éppen disznóból eszem őket, nem lesz semmi bajom tőle. A család - vagyis a férjem, mert a gyerekek még nem szólnak bele:) - is úgy van vele, hogy ha nekem nem szabad enni, inkább ő sem kéri; mint írtam, eddig sem szerette túlzottan, sőt, őt a "disznóságok" meg abszolút hidegen hagyják.:)

Fotó: INNEN.

Ezzel meg is volnánk, és még túl nagy változást, törést sem okozna az életünkben. Sőt, az sem, hogy a zöld teára és a gyapjú bármilyen formájára is allergiás vagyok. De .... volt egyszer egy tegnapi nap is ....

... Amikor a férjemről is kiderült egy-két "érdekes" dolog. Mégpedig az, hogy a cukorra allergiás. Meg a banánra és a szőlőre. És ez már "kissé" megváltoztatja az életünket. Fehér cukor, juharszirup, méz, fehér nádcukor, porcukor szóba sem jöhet ezután nála, ellenben a barna nádcukor nagyon kismértékben megengedett, illetve nem vált ki allergiás reakciót a gyümölcs-, a zöldség- és a nyírfacukor sem. A mesterséges édesítőszerek (pl. ciklamát, szorbitol, szacharin) is ki vannak zárva, de ezeket úgysem használnánk. A változatosság kedvéért férjecském a fekete teára is érzékeny, úgyhogy a zöld teámat már kidobtam, feketét pedig eddig sem, és ezután sem veszünk.:)

Fotó: INNEN.

Nem mondom, hogy most le lennénk törve az eredmények miatt, de az tény, hogy a cukor elhagyása jobban felforgatja majd az életünket, mint a disznóhúsé. Egyszerűen azért, mert meg kell tanulnunk meglenni nélküle, meg kell szoknunk azt, hogy másfajta termékekkel helyettesítsük. Igaz, eddig sem volt idegen számomra a mesterséges dolgok kerülése, illetve a teljes értékű tápanyagok használata, de mit szépíteni: amíg csak puszta "hobbiból" teszi ezt az ember, csupán azért, hogy egy kicsivel többet tegyen az egészségéért, mint a többiek, teljesen más dolog, mint amikor már nem szabad fogyasztani valamit. És nagyon komolyan kell vennünk a dolgot, mert férjem családjában van cukorbeteg személy, tehát ő is hajlamos lehet rá.
Igazából nekem okoz most fejtörést ez a dolog, mert mint írtam meg kell találnunk azt a terméket vagy termékeket, amelyekkel jól ki tudjuk váltani a cukrot. Persze, van alternatíva, tudom, de ki kell kísérleteznem, hogy mikor melyik a jobb számunkra, természetesen a "zsebet" is beleértve. Mert pl. a nyírfacukrot itt nagyon horror áron láttam egyszer: 62 lejért kilóját. Ami a fehér cukor kb. 5 lejes árához képest nem kis különbség! De azóta, remélem, itt is csökkent az ára, és elérhetőbb.

Szóval, az új konyhám (amiről majd lesz beszámoló, ha már mindent befejeztünk) nem várt újdonságokat is hozott magával, de nem baj, megoldjuk. Annak örülünk, hogy kiderült, és már mostantól tudunk tenni azért, hogy elkerüljünk későbbi nagyobb bajokat.

7 megjegyzés:

Kisildi írta...

Szép lassan mindnyájunknál beáll valami allergia: pár éve darázstámadés után rájöttem, hogy allergiás vagyok a mérgükre, mindig imádtam a háziállatokat, nos cica-kutya allergiám lett csak úgy a semmiből, egyes parfűmök, szépségápolási termékektől kiütök és sajnos még sorolhatnám. Ez a mérgezett világ a hibás, gyenge az immunrendszerünk, de sebaj, ezt, ha odafigyelünk, túl lehet élni. Én inkább lennék disznóhúsallergiás mint háziállatallergiás. A cukorról nehezen mondanék le. Kitartás!

krisz írta...

Cukor helyett próbáld a Steviát, suteményben pl nem érezni ízben kulönbséget, természetes és remekul édesít.

https://www.google.com/search?hl=en&as_q=stevia&as_epq=&as_oq=&as_eq=&as_nlo=&as_nhi=&lr=lang_hu&cr=&as_qdr=all&as_sitesearch=&as_occt=any&safe=images&tbs=&as_filetype=&as_rights=

Adél írta...

Kitartást, nem könnyű, de akarattal meg lehet csinálni.

Kati írta...

Kitartást nektek. Nem tudom, honnan származik ez a sok allergia, egyre több ember panaszkodik rá a környezetemben is.

Alíz írta...

Sajnálom, hogy ennyiféle allergia jelent meg a családodban. Tudom, hogy nem így müködnek ezek a dolgok, de ilyen esetben, mindig abban reménykedem, hátha tévedés és hátha egy napon elmúlik az egész. Nagy kihívás lesz számodra cukormentes desszerteket készíteni a párodnak, hiszen - ha jól tudom - szereti az édességet, neked pedig pompás receptjeid vannak. De szerintem, semmi nem történik véletlenül, a Te fantáziáddal és kreativitásoddal ez a probléma is áthídalható és bizonyára sokan fognak majd örülni a pompás, cukormentes desszertjeidnek.
A Morfondír blogomon egy játékba neveztem be, amire téged is meghívlak, részleteket ezen a linken találsz: http://torzsasok.blogspot.ro/2012/07/kerdezz-felelek-jatek.html

vdaiana írta...

Vágigjérva blogodat most találtam rá erre a bejegyzésre.
Remélem jól vagytok!
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen analízisekből jött ki ez a sok pontos alergia?
Sok aprósággal bajlódok és eléggé elgondolkodtattál.

Unknown írta...

Most akadtam erre a bejegyzésre... Tart még az allergia?
Megosztom az én tapasztalatom: nekem is voltak súlyos (!) allergiás rohamaim: fulladásos, asztmás rohamok, amelyek szeszes ital vagy kávé fogyasztása után jelentkeztek. Viszont nem rendszeresen! Volt hogy sok-sok sör (vagy bor, vagy kávé) elfogyasztása után jött a "roham", volt hogy egy fél pohár után, volt hogy több időre teljesen kimaradt.
Szó ami szó! Évek alatt rájöttem, hogy a roham jelentkezése a teljes szervezet fizikai-lelki állapotától függ. Minél stresszesebb voltam, értelemszerűen annál hamarabb jelentkezett. És most jön a csúcs!! Ezek a fent említett "élvezeti szerek" csak kiváltották a rohamokat! Az ok a falusi víz volt!! A nitrit meg a nitrát. Ugyanis ez akkor történt, miután kiköltöztünk falura. Illetve rá közel egy évvel kezdődött. De sajnos hosszú éveknek kellett eltelnie, mire rájöttünk az összefüggésekre.... És pont addig tartott, amíg azt a vizet fogyasztottam, amely befogadására a felnőtt szervezetem nem volt felkészülve, nem volt immunitásom.
Tehát előfordulhat, hogy a Ti környezetetekben is van valami egységes ok, ami okozza az allergiát, a különbség mindössze az, hogy egyebek a kiváltó ételek.
A húsról tényleg nem könnyű lemondani, pont úgy mint bármi egyébről, amihez hozzászokott az ember fia-lánya, legyen az cigaretta, ital, szerencsejáték, tévé, faszbuk, vagy bármi, de lehetséges, és tapasztalatból mondom, hogy nagyon megéri!
Én már két és fél éve vagyok vegetáriánus (egészségi okokból), és közérzet szempontjából csak azt bánom, hogy miért nem 25 éve vagyok az :-)
Kitartást, és sok sikert!