2012. július 4., szerda

Vargányakrémleves



Vargányakrémleves (tárkonyosan vagy kakukkfűvel)


Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy krumpli, 50 dkg friss vagy 5 dkg szárított vargánya, 2 hagyma, ½ dl olaj, 2-3 dl tejszín, 1 csokor kakukkfű, só, citromlé.

Elkészítése: Egy fazékban felforralunk kb. 2 l vizet, majd megsózzuk, és puhára főzzük benne a meghámozott, feldarabolt krumplit. Az olajat felforrósítjuk, megdinszteljük rajta az apróra vágott hagymát, majd rádobjuk a felszeletelt gombát meg a kakukkfű (vagy friss, esetleg szárított tárkony) felét, megsózzuk, és addig pároljuk együtt, amíg zsírjára nem sül. Amikor minden megpuhult, a hagymás gombát a krumplihoz öntjük, és az egészet botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a lángra, hozzáöntjük a tejszínt, ha szükséges vízzel tetszés szerint hígíthatjuk, és hagyjuk egyet-kettőt lobbanni. Az ízét sóval és citromlével igazítjuk, végül megszórjuk az aprított maradék kakukkfűvel (vagy tárkonnyal). 

Megjegyzés: Ha szárított vargányával készítjük, azt kb. félórára forró vízbe áztatjuk, mielőtt a hagymához adnánk. Az áztatólevet nem öntjük el, hanem azzal hígítjuk végül a levest. 

KAL - 2018. 

1 megjegyzés:

duende írta...

Isteniség! :)

Related Posts with Thumbnails

2012. július 4., szerda

Vargányakrémleves



Vargányakrémleves (tárkonyosan vagy kakukkfűvel)


Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy krumpli, 50 dkg friss vagy 5 dkg szárított vargánya, 2 hagyma, ½ dl olaj, 2-3 dl tejszín, 1 csokor kakukkfű, só, citromlé.

Elkészítése: Egy fazékban felforralunk kb. 2 l vizet, majd megsózzuk, és puhára főzzük benne a meghámozott, feldarabolt krumplit. Az olajat felforrósítjuk, megdinszteljük rajta az apróra vágott hagymát, majd rádobjuk a felszeletelt gombát meg a kakukkfű (vagy friss, esetleg szárított tárkony) felét, megsózzuk, és addig pároljuk együtt, amíg zsírjára nem sül. Amikor minden megpuhult, a hagymás gombát a krumplihoz öntjük, és az egészet botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a lángra, hozzáöntjük a tejszínt, ha szükséges vízzel tetszés szerint hígíthatjuk, és hagyjuk egyet-kettőt lobbanni. Az ízét sóval és citromlével igazítjuk, végül megszórjuk az aprított maradék kakukkfűvel (vagy tárkonnyal). 

Megjegyzés: Ha szárított vargányával készítjük, azt kb. félórára forró vízbe áztatjuk, mielőtt a hagymához adnánk. Az áztatólevet nem öntjük el, hanem azzal hígítjuk végül a levest. 

KAL - 2018. 

1 megjegyzés:

duende írta...

Isteniség! :)