2012. július 18., szerda

Vadzsályás zöldségkrémleves keserűgombával

Bevallom, a gombát készen kaptam. De tudom, hogyan készült!:) A vadzsályát (és mást is) meg én szedtem Nagyágon, amikor az Erdélyi konyha-találkozónk volt.


Vadzsályás zöldségkrémleves keserűgombával

Hozzávalók: 1 csirke aprólékja, 3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 szeletke zeller, 3 nagy krumpli, 1 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 2 dl tejszín vagy tejföl, só, citromlé, 1 teáskanál szárított, morzsolt (vad)zsálya; 5-6 keserűgomba kalapja, 5 dkg szalonna, 1 evőkanál zsír, só.

Elkészítése: A szalonnát bőröstől kockára vágjuk, és forró serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját. Ezután hozzáadjuk a zsírt, hagyjuk felolvadni és felforrósodni, majd beletesszük a megmosott keserűgombát. Csendes tűzön, lefedve hagyjuk dinsztelődni-párolódni mindaddig, amíg a gomba meg nem puhul, és össze nem esik kissé (20-25 perc). Ekkor félrevesszük, és hagyjuk kihűlni. Dobozba téve az ily módon előkészített gombát le is fagyaszthatjuk.
A leveshez a csirkeaprólékot hideg vízben főni tesszük, majd amikor fölforrt, habját leszedjük, és megsózzuk. Ezután hozzáadjuk a megtisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségeket, és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Ekkor az aprólékot kiszedjük és félretesszük, illetve kimerünk egy csészényit a levéből is. Botmixerrel pürésítjük a zöldséget, majd a tejszínt/tejfölt hozzáöntve és a zsályát beleszórva visszatesszük a lángra, és felforraljuk. Beletesszük a csíkokra vágott gombát is, illetve ha szükséges, a kimert levessel hígítjuk még. Sóval, citromlével ízesítjük. Melegben langyosan, hidegben forrón az igazi.:)

Tipp: Ha szeretnénk, a csontokról lefejtett húst is visszatehetjük a levesbe.

FŰSZ - 2013.

4 megjegyzés:

Kati írta...

De különleges fincsi leves. Gombát egész nyáron nem láttam, olyan szárazság van.

Adél írta...

Nagyon finom íze lehetett ennek a levesnek.

sedith írta...

Finom volt, bizony! A fanyar ízű gomba nagyon jól passzolt az illatos leveshez!:)

eapo írta...

Keserűgombánál figyeljünk arra, hogy se alkohollal, se nagyobb mennyiségű tejtermékkel, se fém edénnyel ne érintkezzen és ne is pálinkázzunk se előtte, se utána ;)

Related Posts with Thumbnails

2012. július 18., szerda

Vadzsályás zöldségkrémleves keserűgombával

Bevallom, a gombát készen kaptam. De tudom, hogyan készült!:) A vadzsályát (és mást is) meg én szedtem Nagyágon, amikor az Erdélyi konyha-találkozónk volt.


Vadzsályás zöldségkrémleves keserűgombával

Hozzávalók: 1 csirke aprólékja, 3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 szeletke zeller, 3 nagy krumpli, 1 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 2 dl tejszín vagy tejföl, só, citromlé, 1 teáskanál szárított, morzsolt (vad)zsálya; 5-6 keserűgomba kalapja, 5 dkg szalonna, 1 evőkanál zsír, só.

Elkészítése: A szalonnát bőröstől kockára vágjuk, és forró serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját. Ezután hozzáadjuk a zsírt, hagyjuk felolvadni és felforrósodni, majd beletesszük a megmosott keserűgombát. Csendes tűzön, lefedve hagyjuk dinsztelődni-párolódni mindaddig, amíg a gomba meg nem puhul, és össze nem esik kissé (20-25 perc). Ekkor félrevesszük, és hagyjuk kihűlni. Dobozba téve az ily módon előkészített gombát le is fagyaszthatjuk.
A leveshez a csirkeaprólékot hideg vízben főni tesszük, majd amikor fölforrt, habját leszedjük, és megsózzuk. Ezután hozzáadjuk a megtisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségeket, és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Ekkor az aprólékot kiszedjük és félretesszük, illetve kimerünk egy csészényit a levéből is. Botmixerrel pürésítjük a zöldséget, majd a tejszínt/tejfölt hozzáöntve és a zsályát beleszórva visszatesszük a lángra, és felforraljuk. Beletesszük a csíkokra vágott gombát is, illetve ha szükséges, a kimert levessel hígítjuk még. Sóval, citromlével ízesítjük. Melegben langyosan, hidegben forrón az igazi.:)

Tipp: Ha szeretnénk, a csontokról lefejtett húst is visszatehetjük a levesbe.

FŰSZ - 2013.

4 megjegyzés:

Kati írta...

De különleges fincsi leves. Gombát egész nyáron nem láttam, olyan szárazság van.

Adél írta...

Nagyon finom íze lehetett ennek a levesnek.

sedith írta...

Finom volt, bizony! A fanyar ízű gomba nagyon jól passzolt az illatos leveshez!:)

eapo írta...

Keserűgombánál figyeljünk arra, hogy se alkohollal, se nagyobb mennyiségű tejtermékkel, se fém edénnyel ne érintkezzen és ne is pálinkázzunk se előtte, se utána ;)