Most érkeztem haza egy többnapos tanfolyamról. Jövő hét közepén pedig külföldre utazom szintén több napra, egy továbbképzés keretében. Mire hazajövök, már november harmadik harmada lesz, és még jobban összesűrűsödnek a dolgaim, ezért már most megmutatok néhány ötletet, amit Mikulás napja alkalmából készíteni, sütni lehet. A rénszarvasok formázásának ötletét INNEN vettem, a tészta saját kútfő. Természetesen, meg lehet sütni sima keksznek is, én is csak néhányból készítettem szarvast a lányok örömére.
A Mikulás rénszarvasai, avagy citromos, csokoládés keksz
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 12,5 dkg vaj, 10 dkg gyümölcscukor vagy 12-15 dkg cukor, 1 tojás, csipetnyi só, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 citrom reszelt héja, 3-5 evőkanál hideg tej; továbbá: apró méretű sósperec (vásárolt), nagyon kevés piros és natúr marcipán.
Elkészítése: A vajat simára keverjük a tojással, a cukorral meg a citromhéjjal. A lisztet összevegyítjük a sóval, a szódabikarbónával meg a durvára reszelt csokoládéval. A vajas masszát hozzáadjuk a lisztes keverékhez, gyorsan összedolgozzuk, majd annyi tejet gyúrunk bele (3-5 evőkanál), hogy jól nyújtható tésztát kapjunk belőle. Ezután a tásztát kétfelé osztjuk, kb. 5 cm átmérőjű hengereket formálunk belőle, fóliába tekerjük, és 2-3 órára a hűtőbe tesszük. Miután kivesszük a hengereket a hűtőből, éles késsel 5-7 mm vastag korongokra vágjuk, sütőpapíros tepsire helyezzük, és 200 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Ha rénszarvaskekszeket szeretnénk készíteni belőle, akkor éles késsel óvatosan levágjuk a sósperecek gömbölyű részeit, hogy csak a belső, szarvacskára hasonlító része maradjon, majd a levágott korongok egyik felét kissé összenyomjuk, hogy szarvaspofit alakítsunk belőle, a másik felébe kétoldalt pedig óvatosan belenyomkodjuk a sósperec-szarvakat. Sütőpapíros tepsire helyezve ugyanúgy megsütjük. Miután a kekszek kihűltek, piros és natúr marcipánból szemeket és szájacskákat teszünk a szarvasoknak.
EK - 2012/12
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2012. november 10., szombat
Csokoládés, citromos keksz, avagy a Mikulás rénszarvasai
Most érkeztem haza egy többnapos tanfolyamról. Jövő hét közepén pedig külföldre utazom szintén több napra, egy továbbképzés keretében. Mire hazajövök, már november harmadik harmada lesz, és még jobban összesűrűsödnek a dolgaim, ezért már most megmutatok néhány ötletet, amit Mikulás napja alkalmából készíteni, sütni lehet. A rénszarvasok formázásának ötletét INNEN vettem, a tészta saját kútfő. Természetesen, meg lehet sütni sima keksznek is, én is csak néhányból készítettem szarvast a lányok örömére.
A Mikulás rénszarvasai, avagy citromos, csokoládés keksz
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 12,5 dkg vaj, 10 dkg gyümölcscukor vagy 12-15 dkg cukor, 1 tojás, csipetnyi só, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 citrom reszelt héja, 3-5 evőkanál hideg tej; továbbá: apró méretű sósperec (vásárolt), nagyon kevés piros és natúr marcipán.
Elkészítése: A vajat simára keverjük a tojással, a cukorral meg a citromhéjjal. A lisztet összevegyítjük a sóval, a szódabikarbónával meg a durvára reszelt csokoládéval. A vajas masszát hozzáadjuk a lisztes keverékhez, gyorsan összedolgozzuk, majd annyi tejet gyúrunk bele (3-5 evőkanál), hogy jól nyújtható tésztát kapjunk belőle. Ezután a tásztát kétfelé osztjuk, kb. 5 cm átmérőjű hengereket formálunk belőle, fóliába tekerjük, és 2-3 órára a hűtőbe tesszük. Miután kivesszük a hengereket a hűtőből, éles késsel 5-7 mm vastag korongokra vágjuk, sütőpapíros tepsire helyezzük, és 200 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Ha rénszarvaskekszeket szeretnénk készíteni belőle, akkor éles késsel óvatosan levágjuk a sósperecek gömbölyű részeit, hogy csak a belső, szarvacskára hasonlító része maradjon, majd a levágott korongok egyik felét kissé összenyomjuk, hogy szarvaspofit alakítsunk belőle, a másik felébe kétoldalt pedig óvatosan belenyomkodjuk a sósperec-szarvakat. Sütőpapíros tepsire helyezve ugyanúgy megsütjük. Miután a kekszek kihűltek, piros és natúr marcipánból szemeket és szájacskákat teszünk a szarvasoknak.
EK - 2012/12
A Mikulás rénszarvasai, avagy citromos, csokoládés keksz
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 12,5 dkg vaj, 10 dkg gyümölcscukor vagy 12-15 dkg cukor, 1 tojás, csipetnyi só, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 citrom reszelt héja, 3-5 evőkanál hideg tej; továbbá: apró méretű sósperec (vásárolt), nagyon kevés piros és natúr marcipán.
Elkészítése: A vajat simára keverjük a tojással, a cukorral meg a citromhéjjal. A lisztet összevegyítjük a sóval, a szódabikarbónával meg a durvára reszelt csokoládéval. A vajas masszát hozzáadjuk a lisztes keverékhez, gyorsan összedolgozzuk, majd annyi tejet gyúrunk bele (3-5 evőkanál), hogy jól nyújtható tésztát kapjunk belőle. Ezután a tásztát kétfelé osztjuk, kb. 5 cm átmérőjű hengereket formálunk belőle, fóliába tekerjük, és 2-3 órára a hűtőbe tesszük. Miután kivesszük a hengereket a hűtőből, éles késsel 5-7 mm vastag korongokra vágjuk, sütőpapíros tepsire helyezzük, és 200 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Ha rénszarvaskekszeket szeretnénk készíteni belőle, akkor éles késsel óvatosan levágjuk a sósperecek gömbölyű részeit, hogy csak a belső, szarvacskára hasonlító része maradjon, majd a levágott korongok egyik felét kissé összenyomjuk, hogy szarvaspofit alakítsunk belőle, a másik felébe kétoldalt pedig óvatosan belenyomkodjuk a sósperec-szarvakat. Sütőpapíros tepsire helyezve ugyanúgy megsütjük. Miután a kekszek kihűltek, piros és natúr marcipánból szemeket és szájacskákat teszünk a szarvasoknak.
EK - 2012/12
4 megjegyzés:
-
-
A hagyomány további ápolásához, ajánlom: A magyar úri család konyhája c. Még a borítója is más.
- 2012. november 10. 11:30
- sedith írta...
-
Kedves Névtelen, nem értem a kommented üzenetét.
- 2012. november 10. 11:56
-
-
jaj bocsi, ha nem voltam világos, csak javasolni akartam, hogy hasonló hagyományos, otthon elkészíthető finomságokat találtam benne. A borítójával arra utaltam, hogy nem az a tömegborító.
- 2012. november 10. 16:41
- sedith írta...
-
Kedves Névtelen, köszönöm, hogy bővebben kifejtetted, így már világos!:) És köszönöm, hogy ajánlottad, utánanézek.:)
- 2012. november 10. 22:40
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
A hagyomány további ápolásához, ajánlom: A magyar úri család konyhája c. Még a borítója is más.
Kedves Névtelen, nem értem a kommented üzenetét.
jaj bocsi, ha nem voltam világos, csak javasolni akartam, hogy hasonló hagyományos, otthon elkészíthető finomságokat találtam benne. A borítójával arra utaltam, hogy nem az a tömegborító.
Kedves Névtelen, köszönöm, hogy bővebben kifejtetted, így már világos!:) És köszönöm, hogy ajánlottad, utánanézek.:)
Megjegyzés küldése