2012. november 11., vasárnap
Gyümölcsös szelet sütés nélkül (őszi-téli sütemény)
Szóval, már akkor megtetszett a recept, és tegnap, amikor valami édességre fájt a fogam, rögtön beugrott, hogy ez lesz a nyerő. Végül én dióval készítettem, felturbóztam még ezzel-azzal, illetve külön cukrot sem használtam hozzá, az eredmény pedig fennséges lett! Biztos az eredeti recept is isteni, ez viszont annyira finom lett, hogy így, egy-az-egyben meg fogom tartani.
Gyümölcsös szelet sütés nélkül
Hozzávalók: 40 dkg háztartási keksz, 15 dkg dióbél, 10 dkg mazsola, 10 dkg aszalt datolya, 5 dkg aszalt szilva, kb. 7 dkg olvasztott margarin/vaj, 30 dkg hígabb lekvár (kb. egy 4 dl-es üveg), 1-2 teáskanál reszelt, majd aprított narancshéj, 2 evőkanál jó minőségű rumkivonat, tej; a tetejére: 10 dkg étcsokoládé, 3-4 evőkanál olaj.
Elkészítése: A diót száraz serpenyőben megpörköljük. A datolyát és az aszalt szilvát kis darabokra vágjuk. A kekszet és a pörkölt diót sodrófával összetörjük, majd egy tálba tesszük. Hozzáadjuk az aszalványokat meg a narancshéjat is, majd ráöntjük a margarint (mostanában ezt használom, amióta a kislányom nem ehet laktózos tejtermékeket, mert a laktózmentes vaj iszonyú drága, és nem is mindig lehet kapni.:(, mindenesetre, igyekszem minimálisra csökkenteni a használatát, és helyettesíteni egyéb hozzávalókkal, mint pl. itt a lekvár vagy olaj) és a lekvárt. Jól elkeverjük, hozzáadjuk a rumkivonatot, majd annyi tejet adunk még kicsinként hozzá, amennyi szükséges ahhoz, hogy a massza jól összeálljon, de vigyázzunk, hogy nehogy igen ellágyítsuk. Ezután kb. 1,5 ujjnyi vastagságban sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és egy vizes kanállal igyekszünk minél szebben elegyengetni. A csokoládét tálkába tesszük, ráöntjük az olajat, és 2x 30 másodperc alatt a mikróban felolvasztjuk. Ezután simára dolgozzuk, és elsimítjuk a megformázott kekszmassza tetején. 1-2 órára hűtőbe teszsük, hogy az ízek öszeérjenek, és a csokoládé megdermedjen a tetején. Azonban ha van időnk, és főleg türelmünk kivárni, készítsük el egy nappal korábban, mert másnap még finomabb.
KT - 2012/12
2012. november 11., vasárnap
Gyümölcsös szelet sütés nélkül (őszi-téli sütemény)
Szóval, már akkor megtetszett a recept, és tegnap, amikor valami édességre fájt a fogam, rögtön beugrott, hogy ez lesz a nyerő. Végül én dióval készítettem, felturbóztam még ezzel-azzal, illetve külön cukrot sem használtam hozzá, az eredmény pedig fennséges lett! Biztos az eredeti recept is isteni, ez viszont annyira finom lett, hogy így, egy-az-egyben meg fogom tartani.
Gyümölcsös szelet sütés nélkül
Hozzávalók: 40 dkg háztartási keksz, 15 dkg dióbél, 10 dkg mazsola, 10 dkg aszalt datolya, 5 dkg aszalt szilva, kb. 7 dkg olvasztott margarin/vaj, 30 dkg hígabb lekvár (kb. egy 4 dl-es üveg), 1-2 teáskanál reszelt, majd aprított narancshéj, 2 evőkanál jó minőségű rumkivonat, tej; a tetejére: 10 dkg étcsokoládé, 3-4 evőkanál olaj.
Elkészítése: A diót száraz serpenyőben megpörköljük. A datolyát és az aszalt szilvát kis darabokra vágjuk. A kekszet és a pörkölt diót sodrófával összetörjük, majd egy tálba tesszük. Hozzáadjuk az aszalványokat meg a narancshéjat is, majd ráöntjük a margarint (mostanában ezt használom, amióta a kislányom nem ehet laktózos tejtermékeket, mert a laktózmentes vaj iszonyú drága, és nem is mindig lehet kapni.:(, mindenesetre, igyekszem minimálisra csökkenteni a használatát, és helyettesíteni egyéb hozzávalókkal, mint pl. itt a lekvár vagy olaj) és a lekvárt. Jól elkeverjük, hozzáadjuk a rumkivonatot, majd annyi tejet adunk még kicsinként hozzá, amennyi szükséges ahhoz, hogy a massza jól összeálljon, de vigyázzunk, hogy nehogy igen ellágyítsuk. Ezután kb. 1,5 ujjnyi vastagságban sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és egy vizes kanállal igyekszünk minél szebben elegyengetni. A csokoládét tálkába tesszük, ráöntjük az olajat, és 2x 30 másodperc alatt a mikróban felolvasztjuk. Ezután simára dolgozzuk, és elsimítjuk a megformázott kekszmassza tetején. 1-2 órára hűtőbe teszsük, hogy az ízek öszeérjenek, és a csokoládé megdermedjen a tetején. Azonban ha van időnk, és főleg türelmünk kivárni, készítsük el egy nappal korábban, mert másnap még finomabb.
KT - 2012/12
5 megjegyzés:
- Edó írta...
-
Jó a továbbgondolás,Edith!Ez a változat nekem sokkal jobban tetszik,hisz egészségesebb :)
- 2012. november 11. 17:23
- marisz57 írta...
-
Jaj, de jó ez a recept! Tuti, hogy én is megcsinálom!
Nagyon gusztusosak a szeletkéid, szeretnék egyet-kettőt leemelni a tányérról!+ - 2012. november 12. 15:02
-
-
Nagyon klassz! Megcsinálom. Csak azt nem tudom, a reszelt narancshéjat hogyan aprítod tovább? Vagy egy része reszelt, egy másik része aprított? (Akkor inkább kandírozott narancshéjat raknék bele.)
Zizu - 2012. november 13. 15:21
- sedith írta...
-
Köszönöm, Edó!:)
Kedves Zizu, a lereszelt narancshéjat egy csomóba gyűjtöttem, és késsel még néhászor belevagdostam, hogy ne legyenek benne túl hosszú héjdarabok. Szerintem kandírozott narancshéjjal még tutibb lenne. :) - 2012. november 13. 19:42
-
-
Értem, akkor neked a csíkhúzogatós "reszelőd" van. Az én héjreszelőmmel szinte porszerűen apró lesz a citrushéj, azt már nem tudom tovább aprítani. De mindenképpen kipróbálom, mert nagyon gusztusos már így a képernyőn is. :)
Zizu - 2012. november 13. 20:02
5 megjegyzés:
Jó a továbbgondolás,Edith!Ez a változat nekem sokkal jobban tetszik,hisz egészségesebb :)
Jaj, de jó ez a recept! Tuti, hogy én is megcsinálom!
Nagyon gusztusosak a szeletkéid, szeretnék egyet-kettőt leemelni a tányérról!+
Nagyon klassz! Megcsinálom. Csak azt nem tudom, a reszelt narancshéjat hogyan aprítod tovább? Vagy egy része reszelt, egy másik része aprított? (Akkor inkább kandírozott narancshéjat raknék bele.)
Zizu
Köszönöm, Edó!:)
Kedves Zizu, a lereszelt narancshéjat egy csomóba gyűjtöttem, és késsel még néhászor belevagdostam, hogy ne legyenek benne túl hosszú héjdarabok. Szerintem kandírozott narancshéjjal még tutibb lenne. :)
Értem, akkor neked a csíkhúzogatós "reszelőd" van. Az én héjreszelőmmel szinte porszerűen apró lesz a citrushéj, azt már nem tudom tovább aprítani. De mindenképpen kipróbálom, mert nagyon gusztusos már így a képernyőn is. :)
Zizu
Megjegyzés küldése