2013. július 30., kedd

Tarator (таратор), avagy bolgár uborkaleves

Amikor valaki a környezetemben meghallja, hogy uborkaleves, csak nagyra mereszti a szemét, és pislog, mint béka a csihányban (ez utóbbi mifelénk a csalán). Valahogy az uborka csak és kizárólag a nyers saláták és a téli savanyúságok alapanyaga, a kísérletező kedvűek kivételével ritkán használják valami másra is. A bolgárok hideg uborkalevese azonban nem az a hagyományos értelemben vett (legalábbis nem a mi értelmezésünk szerinti) leves, hanem egy nagyon finom hűsítő, nyári finomság, amit szerintem akár csak úgy, nasiként is el lehet kanalazni egy olyan kánikuláris napon, mint a mai volt. Mi is épp ezt tettük. Nagyon finom lett, és miután állt egy-két órát, és az ízek összeértek, talán még finomabb, még kerekebb volt az íze. Hamar elkészül, kevés a munka vele, ajánlom kipróbálásra mindenkinek. Ha eleve jó hideg alapanyagokból dolgozunk, elkészítés után rögtön is lehet fogyasztani. Vagy a bolgárokhoz hasonlóan jégkockával is tálalható.


Tarator (таратор), a bolgár uborkaleves

Hozzávalók 2-3 személyre: 30 dkg joghurt vagy aludttej, 20 dkg friss uborka, 2 evőkanál olívaolaj, 1-2 cikk fokhagyma, 1 csokor kapor, 1 dl víz, só, fehér bors; a tálaláshoz: 1 maréknyi dióbél, 2-3 csepp olívaolaj.

Elkészítése: Ha aludttejből készítjük, akkor azt alaposan felrázzuk vagy elkeverjük, ha joghurtból készül, akkor a joghurtot mixer segítségével simára dolgozzuk a vízzel. Beletesszük az olajat, a zúzott fokhagymát és a finomra aprított kaprot, illetve sóval és fehér borssal ízesítjük tetszés szerint. Az uborkát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, majd a leveshez adjuk. Szükség szerint utánasózunk, majd jól behűtjük. Tálaláskor megszórjuk zúzott dióbéllel, és néhány csepp olívaolajat cseppentünk rá.

Megjegyzés: Én ma nem vízzel hígítottam a joghurtot, hanem a szintén boltban kapható tört tejjel (lapte bătut), ami ízben nagyon hasonlít a joghurthoz, de annál jóval hígabb. 

KT - 2013/8



3 megjegyzés:

Anazar írta...

Pompás kis leves! Az oroszok is ismerik, okroska néven, aludtejjel. Szeretem ;-)

Adél írta...

Tegnap én is uborkáztam:) Tzazikit..de jól esett a nagy melegben! Ez a leves is jó hűsítő és a képeid gyönyörűek lettek!!

Kati írta...

Igen, én is készítettem hasonlót az orosz konyhához, okroska néven, nagyon finom:)

Related Posts with Thumbnails

2013. július 30., kedd

Tarator (таратор), avagy bolgár uborkaleves

Amikor valaki a környezetemben meghallja, hogy uborkaleves, csak nagyra mereszti a szemét, és pislog, mint béka a csihányban (ez utóbbi mifelénk a csalán). Valahogy az uborka csak és kizárólag a nyers saláták és a téli savanyúságok alapanyaga, a kísérletező kedvűek kivételével ritkán használják valami másra is. A bolgárok hideg uborkalevese azonban nem az a hagyományos értelemben vett (legalábbis nem a mi értelmezésünk szerinti) leves, hanem egy nagyon finom hűsítő, nyári finomság, amit szerintem akár csak úgy, nasiként is el lehet kanalazni egy olyan kánikuláris napon, mint a mai volt. Mi is épp ezt tettük. Nagyon finom lett, és miután állt egy-két órát, és az ízek összeértek, talán még finomabb, még kerekebb volt az íze. Hamar elkészül, kevés a munka vele, ajánlom kipróbálásra mindenkinek. Ha eleve jó hideg alapanyagokból dolgozunk, elkészítés után rögtön is lehet fogyasztani. Vagy a bolgárokhoz hasonlóan jégkockával is tálalható.


Tarator (таратор), a bolgár uborkaleves

Hozzávalók 2-3 személyre: 30 dkg joghurt vagy aludttej, 20 dkg friss uborka, 2 evőkanál olívaolaj, 1-2 cikk fokhagyma, 1 csokor kapor, 1 dl víz, só, fehér bors; a tálaláshoz: 1 maréknyi dióbél, 2-3 csepp olívaolaj.

Elkészítése: Ha aludttejből készítjük, akkor azt alaposan felrázzuk vagy elkeverjük, ha joghurtból készül, akkor a joghurtot mixer segítségével simára dolgozzuk a vízzel. Beletesszük az olajat, a zúzott fokhagymát és a finomra aprított kaprot, illetve sóval és fehér borssal ízesítjük tetszés szerint. Az uborkát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, majd a leveshez adjuk. Szükség szerint utánasózunk, majd jól behűtjük. Tálaláskor megszórjuk zúzott dióbéllel, és néhány csepp olívaolajat cseppentünk rá.

Megjegyzés: Én ma nem vízzel hígítottam a joghurtot, hanem a szintén boltban kapható tört tejjel (lapte bătut), ami ízben nagyon hasonlít a joghurthoz, de annál jóval hígabb. 

KT - 2013/8



3 megjegyzés:

Anazar írta...

Pompás kis leves! Az oroszok is ismerik, okroska néven, aludtejjel. Szeretem ;-)

Adél írta...

Tegnap én is uborkáztam:) Tzazikit..de jól esett a nagy melegben! Ez a leves is jó hűsítő és a képeid gyönyörűek lettek!!

Kati írta...

Igen, én is készítettem hasonlót az orosz konyhához, okroska néven, nagyon finom:)