2013. augusztus 20., kedd

Csirkés kavarma (Пилешка кавърма)


Már említettem, hogy belebolondultam a bolgár ízekbe, és rendszeresen készítek egy-egy bolgár ételt, amióta hazajöttünk a nyaralásból. Múltkoriban, vasárnapi ebédre készült az alábbi recept, a kavarma. A bolgárok készítik mindenféle hússal, az én választásom pedig a csirkére esett, mert ez volt éppen kéznél. A törököknek is van hasonló hangzású ételük, a kavurma, ami igazából valamilyen pörköltfélét jelent, és persze, ahány ház, annyi szokás szerint készül. A recept, amit legelőször olvastam róla pl. azt írja, hogy alaposan megtisztított báránybél az alapanyaga, nos, ehhez nem igazán lenne gusztusom. A bolgárok kavarmája viszont teljesen hétköznapi hozzávalókból áll: húsból és sok-sok zöldségből. Nagyon finom lett, a férjem is azt mondta, készülhet máskor is. :) 


Csirkés kavarma (Пилешка кавърма)

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg csirkecombfilé, só, bors, szárított csombor, 2-3 evőkanál olaj; 3 sárgarépa, 3-4 hagyma, 2-3 húsos paprika, 2-3 nagyobb paradicsom, 1,5 dl fehérbor, só, bors, 1-2 teáskanál szárított csombor, ½ dl olaj.

Elkészítése: A csirkecombot megmossuk, papírtörlővel megtörölgetjük, majd keresztben ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Megszórjuk sóval, borssal és morzsolt csomborral, majd kézzel alaposan összeforgatjuk, és 1-2 órán át állni hagyjuk. A zöldségeket meghámozzuk, a sárgarépát négybe hasítjuk, majd 3-4 cm-es darabokra vágjuk, a hagymát félbe, majd vastagabb szeletekre vágjuk, a paprikát kicsumázzuk, és vastagra szeleteljük, a paradicsomot pedig meghámozzuk, és tetszés szerint daraboljuk. Felforrósítjuk a 2-3 evőkanál olajat, rádobjuk a húst, és nagy lángon, állandóan kavargatva fehéredésig pirítjuk. Ekkor kiszedjük a húst és félretesszük, majd a visszamaradt zsiradékhoz öntjük a ½ dl olajat, és miután felforrósodott, rádobjuk a sárgarépát. Kb. 5 percig pirítjuk magában, majd mellédobjuk a hagymát, és további 5-5 percenként a paprikát meg a paradicsomot is hozzáadjuk. Megsózzuk és megborsozzuk, illetve szárított csomborral ízesítjük, közben pedig gyakran megkavarjuk, hogy a töldségek egyenletesen puhuljanak. Miután hozzáadtuk a paradicsomot is, felöntjük a borral, visszatesszük a pirított húskockákat, és fedő nélkül addig pároljuk, míg zsírjára nem sül. Vigyázzunk, ne főzzük el túlságosan, akkor jó, amikor a zöldségek még nem főttek szét; már puhák, de még megtartják formájukat. A bolgárok általában köret nélkül, csupán friss kenyérrel eszik, de főtt rizst vagy krumplit, illetve krumplipürét is adhatunk mellé. Köret nélkül húsnapon fogyasztható. 

Tipp: A kavarma természetesen más húsfélével is készíthető, például nagyon ízletes lesz bárányhússal. Ha sertésből készítjük, figyelembe kell vennünk a hús elkészülési idejét, azaz hogy a sertésnek több időre van szüksége a teljes puhulásig. Ezért a disznóhúsos kavarmát általában sütőben készítik. Miután a húst megpirították, és a zöldségeket roppanósra párolták, hőálló edénybe rétegezik, felöntik borral, és lefedve, 180 fokos sütőben 1-1,5 óra alatt hagyják elkészülni.

EK - 2013/9

1 megjegyzés:

Kati írta...

Ez igen:) Jol hangzik:)Bocsi az ekezethianyert:)

Related Posts with Thumbnails

2013. augusztus 20., kedd

Csirkés kavarma (Пилешка кавърма)


Már említettem, hogy belebolondultam a bolgár ízekbe, és rendszeresen készítek egy-egy bolgár ételt, amióta hazajöttünk a nyaralásból. Múltkoriban, vasárnapi ebédre készült az alábbi recept, a kavarma. A bolgárok készítik mindenféle hússal, az én választásom pedig a csirkére esett, mert ez volt éppen kéznél. A törököknek is van hasonló hangzású ételük, a kavurma, ami igazából valamilyen pörköltfélét jelent, és persze, ahány ház, annyi szokás szerint készül. A recept, amit legelőször olvastam róla pl. azt írja, hogy alaposan megtisztított báránybél az alapanyaga, nos, ehhez nem igazán lenne gusztusom. A bolgárok kavarmája viszont teljesen hétköznapi hozzávalókból áll: húsból és sok-sok zöldségből. Nagyon finom lett, a férjem is azt mondta, készülhet máskor is. :) 


Csirkés kavarma (Пилешка кавърма)

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg csirkecombfilé, só, bors, szárított csombor, 2-3 evőkanál olaj; 3 sárgarépa, 3-4 hagyma, 2-3 húsos paprika, 2-3 nagyobb paradicsom, 1,5 dl fehérbor, só, bors, 1-2 teáskanál szárított csombor, ½ dl olaj.

Elkészítése: A csirkecombot megmossuk, papírtörlővel megtörölgetjük, majd keresztben ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Megszórjuk sóval, borssal és morzsolt csomborral, majd kézzel alaposan összeforgatjuk, és 1-2 órán át állni hagyjuk. A zöldségeket meghámozzuk, a sárgarépát négybe hasítjuk, majd 3-4 cm-es darabokra vágjuk, a hagymát félbe, majd vastagabb szeletekre vágjuk, a paprikát kicsumázzuk, és vastagra szeleteljük, a paradicsomot pedig meghámozzuk, és tetszés szerint daraboljuk. Felforrósítjuk a 2-3 evőkanál olajat, rádobjuk a húst, és nagy lángon, állandóan kavargatva fehéredésig pirítjuk. Ekkor kiszedjük a húst és félretesszük, majd a visszamaradt zsiradékhoz öntjük a ½ dl olajat, és miután felforrósodott, rádobjuk a sárgarépát. Kb. 5 percig pirítjuk magában, majd mellédobjuk a hagymát, és további 5-5 percenként a paprikát meg a paradicsomot is hozzáadjuk. Megsózzuk és megborsozzuk, illetve szárított csomborral ízesítjük, közben pedig gyakran megkavarjuk, hogy a töldségek egyenletesen puhuljanak. Miután hozzáadtuk a paradicsomot is, felöntjük a borral, visszatesszük a pirított húskockákat, és fedő nélkül addig pároljuk, míg zsírjára nem sül. Vigyázzunk, ne főzzük el túlságosan, akkor jó, amikor a zöldségek még nem főttek szét; már puhák, de még megtartják formájukat. A bolgárok általában köret nélkül, csupán friss kenyérrel eszik, de főtt rizst vagy krumplit, illetve krumplipürét is adhatunk mellé. Köret nélkül húsnapon fogyasztható. 

Tipp: A kavarma természetesen más húsfélével is készíthető, például nagyon ízletes lesz bárányhússal. Ha sertésből készítjük, figyelembe kell vennünk a hús elkészülési idejét, azaz hogy a sertésnek több időre van szüksége a teljes puhulásig. Ezért a disznóhúsos kavarmát általában sütőben készítik. Miután a húst megpirították, és a zöldségeket roppanósra párolták, hőálló edénybe rétegezik, felöntik borral, és lefedve, 180 fokos sütőben 1-1,5 óra alatt hagyják elkészülni.

EK - 2013/9

1 megjegyzés:

Kati írta...

Ez igen:) Jol hangzik:)Bocsi az ekezethianyert:)