2013. augusztus 15., csütörtök
Sopszka saláta - egy újabb bolgár klasszikus
Szóval, a sok előzőleg olvasott rossz vélemény ellenére, mi teljesen mást tapasztaltunk ottlétünk alatt, és én teljesen belebolondultam a bolgár ízekbe. Azóta is vágyódom utánuk, így aztán kénytelen voltam/vagyok itthon is reprodukálni őket - azt hiszem - inkább több, mint kevesebb sikerrel. :)
Múltkor taratort készítettem, de már ettünk muszakát és kavarmát is (ezután következnek), ma pedig a sopszka salátán volt a sor. Imádom.
Sopszka saláta (Шопска салата)
Hozzávalók 1 személyre: 2 közepes érett paradicsom, 1 kicsi uborka (én elhagytam), 1 piros vagy zöld paprika, 1 kicsi lila hagyma, 5-7 dkg telemea vagy feta, néhány petrezselyemlevél, nagyszemű só, 1-2 evőkanál olívaolaj.
Elkészítése: A paradicsomot félbe, majd darabokra vágjuk, az uborkát, a paprikát meg a hagymát vékonyan felszeleteljük, a telemeát pedig lereszeljük a nagy lyukú reszelőn. Mindent összekeverünk, majd megszórjuk az összetépkedett petrezselyemlevéllel, néhány szem durva sóval, és meglocsoljuk olívaolajjal. Önmagában is kitűnő, de kínálhatjuk valamely fogás kísérőjeként is.
Megjegyzés: Próbáltam én is úgy tálalni, átlósan, ahogy Bulgáriában láttam, a színekből kiindulva pedig arra gondoltam, hogy összehozom a zászlajukat. :)
EK - 2013/9
2013. augusztus 15., csütörtök
Sopszka saláta - egy újabb bolgár klasszikus
Szóval, a sok előzőleg olvasott rossz vélemény ellenére, mi teljesen mást tapasztaltunk ottlétünk alatt, és én teljesen belebolondultam a bolgár ízekbe. Azóta is vágyódom utánuk, így aztán kénytelen voltam/vagyok itthon is reprodukálni őket - azt hiszem - inkább több, mint kevesebb sikerrel. :)
Múltkor taratort készítettem, de már ettünk muszakát és kavarmát is (ezután következnek), ma pedig a sopszka salátán volt a sor. Imádom.
Sopszka saláta (Шопска салата)
Hozzávalók 1 személyre: 2 közepes érett paradicsom, 1 kicsi uborka (én elhagytam), 1 piros vagy zöld paprika, 1 kicsi lila hagyma, 5-7 dkg telemea vagy feta, néhány petrezselyemlevél, nagyszemű só, 1-2 evőkanál olívaolaj.
Elkészítése: A paradicsomot félbe, majd darabokra vágjuk, az uborkát, a paprikát meg a hagymát vékonyan felszeleteljük, a telemeát pedig lereszeljük a nagy lyukú reszelőn. Mindent összekeverünk, majd megszórjuk az összetépkedett petrezselyemlevéllel, néhány szem durva sóval, és meglocsoljuk olívaolajjal. Önmagában is kitűnő, de kínálhatjuk valamely fogás kísérőjeként is.
Megjegyzés: Próbáltam én is úgy tálalni, átlósan, ahogy Bulgáriában láttam, a színekből kiindulva pedig arra gondoltam, hogy összehozom a zászlajukat. :)
EK - 2013/9
7 megjegyzés:
- Kati írta...
-
De szép, jajj úgy szeretem az ilyen salátákat:)
- 2013. augusztus 15. 9:06
- Katalin írta...
-
Szép helyen nyaraltatok, gondolom jó idő volt és a víz is meleg volt. A gyerekek biztosan élvezték a lubickolást. Bulgáriában még nem voltam, de az a tengerpart is szép lehet. Egy időben sokat jártunk Horvátországba, amikor a lányunk még kisebb volt, illetve amikor még jött velünk nyaralni :) Mi északon voltunk idén, a lengyel Tátrában, nagyon szeretjük a hegyeket :) az időjárás szerencsére nagyon jó volt, a hat nap alatt egy csepp eső sem esett, ami arrafelé ritka :)
- 2013. augusztus 15. 9:29
- Chef Viki írta...
-
I love Bulgária és bolgár ízek... Ahogy mondod, mi is teljesen belebolondultunk mind a helybe, mind az őrületes ízekbe!
Csubricát hoztál-e haza? :-) - 2013. augusztus 15. 16:01
- sedith írta...
-
Köszönöm, Kati! Nagyon finom, puritán, egyszerű, de nagyszerű ízek. :)
- 2013. augusztus 15. 16:24
- sedith írta...
-
Katalin, örülök,hgy itt jártál... :) Mi mostanában inkább a vizes helyek felé húzunk, régebb inkább a hegyekben voltunk... Mindegyik hely jó, egyik ezért, másik azért. :) Örülök, hogy olyan jó időt fogtatok ki. Mi kaptunk esőt, kétszer, de egyszer sem befolyásolta a programunkat. :)
- 2013. augusztus 15. 16:24
- sedith írta...
-
Viki, örülök, hogy más is osztozik ebben. :) A csubrica, ha jól tudom egyszerű csombor (vagy borsikafű, kinek, ahogy tetszik), és abból nekünk rengeteg van a kertben. Igazából a savanyúságokat és a lucskos káposztát kivéve, nem is nagyon használjuk. Mondjuk, én kísérletezgetek még, de van mit fejlődnöm a használatát illetően! :)
- 2013. augusztus 15. 16:25
- Szitya írta...
-
Hú Edith!
Végignéztem jó pár receptet most a blogodon, és jaj, de mennék a konyhába, vagy még inkább a konyhádba!!! A sopszkát imádom, azok a grillezett húsok is csábítóak, hát még az a körtés pite meg az a lepény!!! És a padlizsán-torta pedig a csúcs!!! Remek minden, gratula!!!! - 2013. augusztus 16. 10:35
7 megjegyzés:
De szép, jajj úgy szeretem az ilyen salátákat:)
Szép helyen nyaraltatok, gondolom jó idő volt és a víz is meleg volt. A gyerekek biztosan élvezték a lubickolást. Bulgáriában még nem voltam, de az a tengerpart is szép lehet. Egy időben sokat jártunk Horvátországba, amikor a lányunk még kisebb volt, illetve amikor még jött velünk nyaralni :) Mi északon voltunk idén, a lengyel Tátrában, nagyon szeretjük a hegyeket :) az időjárás szerencsére nagyon jó volt, a hat nap alatt egy csepp eső sem esett, ami arrafelé ritka :)
I love Bulgária és bolgár ízek... Ahogy mondod, mi is teljesen belebolondultunk mind a helybe, mind az őrületes ízekbe!
Csubricát hoztál-e haza? :-)
Köszönöm, Kati! Nagyon finom, puritán, egyszerű, de nagyszerű ízek. :)
Katalin, örülök,hgy itt jártál... :) Mi mostanában inkább a vizes helyek felé húzunk, régebb inkább a hegyekben voltunk... Mindegyik hely jó, egyik ezért, másik azért. :) Örülök, hogy olyan jó időt fogtatok ki. Mi kaptunk esőt, kétszer, de egyszer sem befolyásolta a programunkat. :)
Viki, örülök, hogy más is osztozik ebben. :) A csubrica, ha jól tudom egyszerű csombor (vagy borsikafű, kinek, ahogy tetszik), és abból nekünk rengeteg van a kertben. Igazából a savanyúságokat és a lucskos káposztát kivéve, nem is nagyon használjuk. Mondjuk, én kísérletezgetek még, de van mit fejlődnöm a használatát illetően! :)
Hú Edith!
Végignéztem jó pár receptet most a blogodon, és jaj, de mennék a konyhába, vagy még inkább a konyhádba!!! A sopszkát imádom, azok a grillezett húsok is csábítóak, hát még az a körtés pite meg az a lepény!!! És a padlizsán-torta pedig a csúcs!!! Remek minden, gratula!!!!
Megjegyzés küldése