2013. augusztus 15., csütörtök

Sopszka saláta - egy újabb bolgár klasszikus

Mielőtt nyaralni mentünk volna, mint mindenki, hát mi is rengeteg értékelést olvastunk össze a szállodáról, ahová készültünk. Hideget-meleget is olvastunk róla, sőt, az sem volt ritka, hogy egy egekig magasztaló vélemény után a következőben kígyót-békát ráhordtak a hotelre, vagy fordítva, és ha e méltatások után kellett volna döntenünk, hogy oda menjünk-e (vagy hogy egyáltalán, hová menjünk), biztps, hogy inkább itthon maradtunk volna. Mi azonban, barátaink tavalyi személyes tapasztalata után kitartotunk a szálloda mellett, és bizony, nem kellett csalódnunk, semmi okunk nem volt az aggodalomra semmilyen szempontból. A beszámolókban a legtöbb kritikát általában az étel (minősége és mennyisége) kapta, így aztán méltán tartottunk egy kicsit attól, hogy mi lesz valóban a helyszínen. De, mint írtam, a helyszínen is minden úgy volt, ahogyan elképzeltük, és finom, sokféle és rengeteg étellel várták mindig a vendégeket. Még ki sem fogyott egy tál, már hozták is a másikat, az ízek meg nagyszerűek voltak, minket legalábbis teljesen magukkal ragadtak. Mondjuk, mi nem vagyunk annyira húsbolondok, tehát nem róttuk fel azt, hogy csak vagy 7-8 féle húsétel van egy étkezésnél (:P), s bár szinte mindig tettünk a tányérunkra húsfélét is (márcsak az ízek kipróbálásáért is), a sokféle saláta, friss zöldség és gyümölcs volt a "lényeg". Szépen tálaltak mindent (számomra nagyon érdekes volt a különféle fogások, hozzávalók átlós csíkokban való elhelyezése a tálakbann-tálcákon), nagyon igyekeztek, hogy szép színes kompozíciókat állítsanak össze, és annyi érdekességet kóstoltunk, hogy már nem is emlékszem mindenre. Azt mondhatom, hogy egyetlen étel volt, ami nem ízlett, és az valami padlizsános akármi volt. Na, ez egy amolyan se íze - se bűze étel volt, egyszerű, sima sült (vagy főtt, nem tudom) padlizsán. Ezen kívül azonban semmire sem mondhatom, hogy ne lett volna finom.
Szóval, a sok előzőleg olvasott rossz vélemény ellenére, mi teljesen mást tapasztaltunk ottlétünk alatt, és én teljesen belebolondultam a bolgár ízekbe. Azóta is vágyódom utánuk, így aztán kénytelen voltam/vagyok itthon is reprodukálni őket - azt hiszem - inkább több, mint kevesebb sikerrel. :)

Múltkor taratort készítettem, de már ettünk muszakát és kavarmát is (ezután következnek), ma pedig a sopszka salátán volt a sor. Imádom.



Sopszka saláta (Шопска салата)

Hozzávalók 1 személyre: 2 közepes érett paradicsom, 1 kicsi uborka (én elhagytam), 1 piros vagy zöld paprika, 1 kicsi lila hagyma, 5-7 dkg telemea vagy feta, néhány petrezselyemlevél, nagyszemű só, 1-2 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése: A paradicsomot félbe, majd darabokra vágjuk, az uborkát, a paprikát meg a hagymát vékonyan felszeleteljük, a telemeát pedig lereszeljük a nagy lyukú reszelőn. Mindent összekeverünk, majd megszórjuk az összetépkedett petrezselyemlevéllel, néhány szem durva sóval, és meglocsoljuk olívaolajjal. Önmagában is kitűnő, de kínálhatjuk valamely fogás kísérőjeként is.

Megjegyzés: Próbáltam én is úgy tálalni, átlósan, ahogy Bulgáriában láttam, a színekből kiindulva pedig arra gondoltam, hogy összehozom a zászlajukat. :)

EK - 2013/9



7 megjegyzés:

Kati írta...

De szép, jajj úgy szeretem az ilyen salátákat:)

Katalin írta...

Szép helyen nyaraltatok, gondolom jó idő volt és a víz is meleg volt. A gyerekek biztosan élvezték a lubickolást. Bulgáriában még nem voltam, de az a tengerpart is szép lehet. Egy időben sokat jártunk Horvátországba, amikor a lányunk még kisebb volt, illetve amikor még jött velünk nyaralni :) Mi északon voltunk idén, a lengyel Tátrában, nagyon szeretjük a hegyeket :) az időjárás szerencsére nagyon jó volt, a hat nap alatt egy csepp eső sem esett, ami arrafelé ritka :)

Chef Viki írta...

I love Bulgária és bolgár ízek... Ahogy mondod, mi is teljesen belebolondultunk mind a helybe, mind az őrületes ízekbe!

Csubricát hoztál-e haza? :-)

sedith írta...

Köszönöm, Kati! Nagyon finom, puritán, egyszerű, de nagyszerű ízek. :)

sedith írta...

Katalin, örülök,hgy itt jártál... :) Mi mostanában inkább a vizes helyek felé húzunk, régebb inkább a hegyekben voltunk... Mindegyik hely jó, egyik ezért, másik azért. :) Örülök, hogy olyan jó időt fogtatok ki. Mi kaptunk esőt, kétszer, de egyszer sem befolyásolta a programunkat. :)

sedith írta...

Viki, örülök, hogy más is osztozik ebben. :) A csubrica, ha jól tudom egyszerű csombor (vagy borsikafű, kinek, ahogy tetszik), és abból nekünk rengeteg van a kertben. Igazából a savanyúságokat és a lucskos káposztát kivéve, nem is nagyon használjuk. Mondjuk, én kísérletezgetek még, de van mit fejlődnöm a használatát illetően! :)

Szitya írta...

Hú Edith!
Végignéztem jó pár receptet most a blogodon, és jaj, de mennék a konyhába, vagy még inkább a konyhádba!!! A sopszkát imádom, azok a grillezett húsok is csábítóak, hát még az a körtés pite meg az a lepény!!! És a padlizsán-torta pedig a csúcs!!! Remek minden, gratula!!!!

Related Posts with Thumbnails

2013. augusztus 15., csütörtök

Sopszka saláta - egy újabb bolgár klasszikus

Mielőtt nyaralni mentünk volna, mint mindenki, hát mi is rengeteg értékelést olvastunk össze a szállodáról, ahová készültünk. Hideget-meleget is olvastunk róla, sőt, az sem volt ritka, hogy egy egekig magasztaló vélemény után a következőben kígyót-békát ráhordtak a hotelre, vagy fordítva, és ha e méltatások után kellett volna döntenünk, hogy oda menjünk-e (vagy hogy egyáltalán, hová menjünk), biztps, hogy inkább itthon maradtunk volna. Mi azonban, barátaink tavalyi személyes tapasztalata után kitartotunk a szálloda mellett, és bizony, nem kellett csalódnunk, semmi okunk nem volt az aggodalomra semmilyen szempontból. A beszámolókban a legtöbb kritikát általában az étel (minősége és mennyisége) kapta, így aztán méltán tartottunk egy kicsit attól, hogy mi lesz valóban a helyszínen. De, mint írtam, a helyszínen is minden úgy volt, ahogyan elképzeltük, és finom, sokféle és rengeteg étellel várták mindig a vendégeket. Még ki sem fogyott egy tál, már hozták is a másikat, az ízek meg nagyszerűek voltak, minket legalábbis teljesen magukkal ragadtak. Mondjuk, mi nem vagyunk annyira húsbolondok, tehát nem róttuk fel azt, hogy csak vagy 7-8 féle húsétel van egy étkezésnél (:P), s bár szinte mindig tettünk a tányérunkra húsfélét is (márcsak az ízek kipróbálásáért is), a sokféle saláta, friss zöldség és gyümölcs volt a "lényeg". Szépen tálaltak mindent (számomra nagyon érdekes volt a különféle fogások, hozzávalók átlós csíkokban való elhelyezése a tálakbann-tálcákon), nagyon igyekeztek, hogy szép színes kompozíciókat állítsanak össze, és annyi érdekességet kóstoltunk, hogy már nem is emlékszem mindenre. Azt mondhatom, hogy egyetlen étel volt, ami nem ízlett, és az valami padlizsános akármi volt. Na, ez egy amolyan se íze - se bűze étel volt, egyszerű, sima sült (vagy főtt, nem tudom) padlizsán. Ezen kívül azonban semmire sem mondhatom, hogy ne lett volna finom.
Szóval, a sok előzőleg olvasott rossz vélemény ellenére, mi teljesen mást tapasztaltunk ottlétünk alatt, és én teljesen belebolondultam a bolgár ízekbe. Azóta is vágyódom utánuk, így aztán kénytelen voltam/vagyok itthon is reprodukálni őket - azt hiszem - inkább több, mint kevesebb sikerrel. :)

Múltkor taratort készítettem, de már ettünk muszakát és kavarmát is (ezután következnek), ma pedig a sopszka salátán volt a sor. Imádom.



Sopszka saláta (Шопска салата)

Hozzávalók 1 személyre: 2 közepes érett paradicsom, 1 kicsi uborka (én elhagytam), 1 piros vagy zöld paprika, 1 kicsi lila hagyma, 5-7 dkg telemea vagy feta, néhány petrezselyemlevél, nagyszemű só, 1-2 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése: A paradicsomot félbe, majd darabokra vágjuk, az uborkát, a paprikát meg a hagymát vékonyan felszeleteljük, a telemeát pedig lereszeljük a nagy lyukú reszelőn. Mindent összekeverünk, majd megszórjuk az összetépkedett petrezselyemlevéllel, néhány szem durva sóval, és meglocsoljuk olívaolajjal. Önmagában is kitűnő, de kínálhatjuk valamely fogás kísérőjeként is.

Megjegyzés: Próbáltam én is úgy tálalni, átlósan, ahogy Bulgáriában láttam, a színekből kiindulva pedig arra gondoltam, hogy összehozom a zászlajukat. :)

EK - 2013/9



7 megjegyzés:

Kati írta...

De szép, jajj úgy szeretem az ilyen salátákat:)

Katalin írta...

Szép helyen nyaraltatok, gondolom jó idő volt és a víz is meleg volt. A gyerekek biztosan élvezték a lubickolást. Bulgáriában még nem voltam, de az a tengerpart is szép lehet. Egy időben sokat jártunk Horvátországba, amikor a lányunk még kisebb volt, illetve amikor még jött velünk nyaralni :) Mi északon voltunk idén, a lengyel Tátrában, nagyon szeretjük a hegyeket :) az időjárás szerencsére nagyon jó volt, a hat nap alatt egy csepp eső sem esett, ami arrafelé ritka :)

Chef Viki írta...

I love Bulgária és bolgár ízek... Ahogy mondod, mi is teljesen belebolondultunk mind a helybe, mind az őrületes ízekbe!

Csubricát hoztál-e haza? :-)

sedith írta...

Köszönöm, Kati! Nagyon finom, puritán, egyszerű, de nagyszerű ízek. :)

sedith írta...

Katalin, örülök,hgy itt jártál... :) Mi mostanában inkább a vizes helyek felé húzunk, régebb inkább a hegyekben voltunk... Mindegyik hely jó, egyik ezért, másik azért. :) Örülök, hogy olyan jó időt fogtatok ki. Mi kaptunk esőt, kétszer, de egyszer sem befolyásolta a programunkat. :)

sedith írta...

Viki, örülök, hogy más is osztozik ebben. :) A csubrica, ha jól tudom egyszerű csombor (vagy borsikafű, kinek, ahogy tetszik), és abból nekünk rengeteg van a kertben. Igazából a savanyúságokat és a lucskos káposztát kivéve, nem is nagyon használjuk. Mondjuk, én kísérletezgetek még, de van mit fejlődnöm a használatát illetően! :)

Szitya írta...

Hú Edith!
Végignéztem jó pár receptet most a blogodon, és jaj, de mennék a konyhába, vagy még inkább a konyhádba!!! A sopszkát imádom, azok a grillezett húsok is csábítóak, hát még az a körtés pite meg az a lepény!!! És a padlizsán-torta pedig a csúcs!!! Remek minden, gratula!!!!