Nem egy olcsó étel, az tény. Nem is gondoltam, hogy valaha elkészíthetem, hiszen honnan is szerezhetnék libamájat?! Azaz hogyan is fizethetném meg? Egyszer aztán mégiscsak kaptam. Igaz, nem hízott libamáj volt, csak "normál", de akkor is, liba volt. :) És finom volt. Nagyszerű ez az étel. Igaz, nem túlságosan egyszerű, mert kell egy kis gyakorlottság, hogy minden akkor készüljön el, amikor kell, és frissen kerüljön az asztalra, de megoldható.
Borjúérmék
Budapest módra
Hozzávalók 4
személyre: 60 dkg borjúbélszín, 30 dkg libamáj, olaj; a raguhoz: 2 hagyma, 1
paprika, 30 dkg csiperkegomba, 15 dkg fagyasztott zöldborsó, 1 paradicsom,
olaj, só, bors, 1 teáskanál pirospaprika, ½ teáskanálnyi őrölt kömény, 1-2
csipetnyi majoránna; a tálaláshoz: szalmakrumpli vagy petrezselymes burgonya.
Elkészítése: A bélszínt kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk, tenyerünkkel
kissé kilapítjuk, majd mindegyik szeletet bedörzsöljük kevés olajjal, és félretesszük.
A libamájat megmossuk, papírtörlővel jól felitatjuk róla a vizet, majd kb. 1x1
cm-es kockákra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, a paprikát és a paradicsomot kockára vágjuk, a gombát
pedig felszeleteljük. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, megdinszteljük rajta
a hagymát, majd rádobjuk a paprikát, és együtt pirítjuk tovább. Ezután
megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és felöntjük kb. ½ dl vízzel.
Hozzáadjuk a gombát, megsózzuk, megborsozzuk, és addig főzzük, míg a gomba
majdnem elkészül (8-10 perc). Ekkor beletesszük a zöldborsót, néhány percig
pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot, egyet-kettőt kavarunk rajta, és félre
is vesszük. Időközben kb. ½ dl felforrósított olajon megpirítjuk a
libamájkockákat (Egyszerre csak keveset, hogy valóban piruljon, ne főjön), majd
hozzákeverhetjük a gombás raguhoz, vagy külön kínálhatjuk. Rögtön tálalás előtt
jól felforrósítunk egy tapadásmentes serpenyőt, és 2-3 perc alatt mindegyik
oldalukon (ha jobban átsülve szeretjük, 3-4 perc alatt) megsütjük a borjúszeleteket.
A tányéron sózzuk-borsozzuk őket, majd a sült libamájjal, a gombás raguval és
szalmakrumplival tálaljuk.
EK - 2013/11
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése