2013. október 31., csütörtök

Túrós banánkenyér

Még sosem sütöttem banánkenyeret, de most kénytelen voltam, ha nem akartam kidobni 5 darab, érettségében már meglehetősen előrehaladott banánt. Jó éretten vettem, és nem fogyott el hétvégén. És ott volt a hűtőben a lejárati időhöz nagyon közeledő laktózmentes túró is, úgyhogy azt is muszáj volt felhasználni. Direkt így kerestem receptet, azaz túrós banánkenyérre, és ezt találtam, Beastie's Bistronál. Követtem az általa megadott linket, és áttanulmányoztam azt a receptet is, majd az alapanyagaimhoz igazodva a következőképpen alakult a receptem:



Túrós banánkenyér

Hozzávalók: 42 dkg nagyon érett banán, 18 dkg tehéntúró, 10 dkg fruktóz (15 dkg cukor), 2 tojás, 1,7 dl tej, 2 evőkanál olaj, 12 dkg zabpehely, 20 dkg teljes kiőrlésű liszt, 10 dkg fehérliszt, 1 csapott kávéskanál só, 1 kávéskanál sütőpor, 2 teáskanál szódabikarbóna.

Elkészítése: A banánt és a túrót villával összetörjük , majd elkeverjük a fruktózzal, a tojással, a tejjel meg az olajjal. Belekeverjük a zabpelyhet, és hagyjuk kb. negyedórát állni. Közben kimérjük a liszteket, hozzáadjuk a sót meg a növesztőszereket, és összeforgatjuk. Miután a negyedóra lejárt, a zabpelyhes masszába forgatjuk a lisztes keveréket, és alaposan összedolgozzuk. Kikent, lisztezett kb. 35 cm hosszú kalácssütő vagy őzgerincformába simítjuk, és 180 fokos sütőben (légkeverésen) sütjük kb. 20 percig, majd a hőt 150 fokra csökkentve sütjük még 20-25 percig, vagy ameddig tűpróbánál a tű tisztán jön ki a tésztából. Teljes kihűlés után szeleteljük és fogyasztjuk.

Megjegyzés: Én elkövettem egy bakit, ugyanis kicsit elszámoltam magam a cukoradaggal: a teljes adaghoz 5 dkg fruktózt tettem, és nagyon nem volt édes, sőt. A férjemnek úgy ízlett, ahogy volt, de nekünk lehetett volna édesebb. Így aztán a receptbe már a duplázott adagot írtam.

EK - 2014/4

2 megjegyzés:

Kati írta...

Én sem sütöttem még sose banánkenyeret, de a tied nagyon megtetszett:)

sedith írta...

Kati, próbáld ki te is, nem fogodmegbánni! Vannak ételek, amiket még sosem próbáltam, és nem tudom, miért idegenkedek az elkészítésüktől. Már megjártam, hogy egyszer mégiscsak rávettem magam, és egyszerűbb volt, mint hittem, illetve a végeredmény is kárpótolt a késlekedésért. :)

Related Posts with Thumbnails

2013. október 31., csütörtök

Túrós banánkenyér

Még sosem sütöttem banánkenyeret, de most kénytelen voltam, ha nem akartam kidobni 5 darab, érettségében már meglehetősen előrehaladott banánt. Jó éretten vettem, és nem fogyott el hétvégén. És ott volt a hűtőben a lejárati időhöz nagyon közeledő laktózmentes túró is, úgyhogy azt is muszáj volt felhasználni. Direkt így kerestem receptet, azaz túrós banánkenyérre, és ezt találtam, Beastie's Bistronál. Követtem az általa megadott linket, és áttanulmányoztam azt a receptet is, majd az alapanyagaimhoz igazodva a következőképpen alakult a receptem:



Túrós banánkenyér

Hozzávalók: 42 dkg nagyon érett banán, 18 dkg tehéntúró, 10 dkg fruktóz (15 dkg cukor), 2 tojás, 1,7 dl tej, 2 evőkanál olaj, 12 dkg zabpehely, 20 dkg teljes kiőrlésű liszt, 10 dkg fehérliszt, 1 csapott kávéskanál só, 1 kávéskanál sütőpor, 2 teáskanál szódabikarbóna.

Elkészítése: A banánt és a túrót villával összetörjük , majd elkeverjük a fruktózzal, a tojással, a tejjel meg az olajjal. Belekeverjük a zabpelyhet, és hagyjuk kb. negyedórát állni. Közben kimérjük a liszteket, hozzáadjuk a sót meg a növesztőszereket, és összeforgatjuk. Miután a negyedóra lejárt, a zabpelyhes masszába forgatjuk a lisztes keveréket, és alaposan összedolgozzuk. Kikent, lisztezett kb. 35 cm hosszú kalácssütő vagy őzgerincformába simítjuk, és 180 fokos sütőben (légkeverésen) sütjük kb. 20 percig, majd a hőt 150 fokra csökkentve sütjük még 20-25 percig, vagy ameddig tűpróbánál a tű tisztán jön ki a tésztából. Teljes kihűlés után szeleteljük és fogyasztjuk.

Megjegyzés: Én elkövettem egy bakit, ugyanis kicsit elszámoltam magam a cukoradaggal: a teljes adaghoz 5 dkg fruktózt tettem, és nagyon nem volt édes, sőt. A férjemnek úgy ízlett, ahogy volt, de nekünk lehetett volna édesebb. Így aztán a receptbe már a duplázott adagot írtam.

EK - 2014/4

2 megjegyzés:

Kati írta...

Én sem sütöttem még sose banánkenyeret, de a tied nagyon megtetszett:)

sedith írta...

Kati, próbáld ki te is, nem fogodmegbánni! Vannak ételek, amiket még sosem próbáltam, és nem tudom, miért idegenkedek az elkészítésüktől. Már megjártam, hogy egyszer mégiscsak rávettem magam, és egyszerűbb volt, mint hittem, illetve a végeredmény is kárpótolt a késlekedésért. :)