Érdekes kinézetű és ízvilágú tekercset készítettem a múltkor. A darált húst főtt, reszelt céklával kevertem el, és így ízesítettem tovább. Egyetlen dolgot változtatnék: a cékla felét nem reszelném ezentúl, hanem kis kockákra vágnám, hoyg még szebben látszódjék. A receptbe már így is írtam bele. Kitűnő azok számára is, akik most ismerkednek a cékla ízével, mert nem túl intenzív.
Céklás
márványtekercs
Hozzávalók 4-5
személyre: 15 dkg főtt vagy sült cékla, 80 dkg kicsontozott csirkemell, 1 tojássárgája,
1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, 5-6 cikk fokhagyma,1-2 csipetnyi őrölt
kömény, olaj; a tálaláshoz krumplipüré.
Elkészítése: A csirkemell felét ledaráljuk, a
másik felét ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. A felcsíkozott húst ízesítjük sóval,
borssal, illetve zúzott fokhagymával, és állni hagyjuk. A cékla felét
lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, másik felét kis kockákra vágjuk. A darált
húst összevegyítjük a kétféle céklával, ízesítjük sóval, borssal, zúzott
fokhagymával meg köménnyel, végül pedig belekeverjük a húsdarabokat, a finomra
aprított petrezselyemzöldet meg a tojássárgáját. Jól összedolgozzuk, majd rúd
alakúra formázva olajjal megkent, több rétegű alufóliába csomagoljuk, és 180
fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 40 percig sütjük. Ezután az
alufóliát felbontva, a hőt megemelve 10-15 perc alatt tetejét pirosra sütjük.
Tálalás előtt hagyjuk állni egy keveset, utána szépen szeletelhető.
Krumplipürével kínáljuk. Hidegen is kitűnő, hidegtálra is való.
EK - 2014/11
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése